<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A diósgyőri focicsapat vezetősége és egy balatonfüredi luxusszálloda tulajdonosa is vissza nem térítendő állami milliókból bővítheti a panzióját. Erdélybe is jut a pénzből.

Így 2020 vége felé lett nyilvánosan elérhető a kormányzati felügyelet alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program több 2019-es pályázatának eredménye és rögtön előkerültek újabb érdekes nevek és összegek a nyertesek listájáról.

Többször megírtuk már, hogy általánosságban elmondható: az Orbán-kormány olyan fejlesztéseket finanszíroz közpénzből, amelyek tulajdonosainak minden bizonnyal akadna saját forrása is a beruházásra. Most is több ilyen vállalkozóra bukkantunk, akik vissza nem térítendő állami támogatással egészítették ki a beruházásuk költségvetését.

Például a Kisfaludy-pályázatok 2019-es nyertesei között található az E 55 Tanácsadó Kft., amely 79 millió forintot kapott a 4 csillagos Villa Vitae szálloda fejlesztésére kapacitásbővítéssel. A Villa Vitae egy balatonfüredi luxusszálloda, amit tehát közpénből bővíthet a szerencsés tulajdonos.

A helyről annyit lehet tudni, hogy több, mint 400 milliós uniós támogatást kapott és a Porsche Hungária ügyvezetője, Eppel János és családja építette. Tartozik hozzá több medence, mozi, saját tó is. Még 2017-ben a Rogán-házaspár (már elváltak) még itt ünnepelte tizedik házassági évfordulóját. Rogán Antal pedig az a miniszter, aki az MTÜ felett a kormányzati kontrollt végzi.

Az E 55 Tanácsadó Kft. Eppel János és családja tulajdonában van, a cég birtokolja a Villa Vitae Kft.-t is, amely tavaly 289 millió forintos forgalom mellett 25 millió forintos nyereséggel zárt. Eppel János nem csak a vissza nem térítendő 79 millió forintnak örülhetett 2019-ben, hanem annak is, hogy a Porsche Hungaria Kft. árbevétele 2019-ben elérte a 400 milliárd forintot, a nyereség pedig 2,3 milliárd forint lett.

A Villa Vitae pedig még idén januárban a győri médiabál egyik támogatója volt, amit már nem a szexbotrányba és korrupciógyanús ügyekbe keveredett és lemondott Borkai Zsolt volt győri polgármester nyitotta meg, hanem Dézsi Csaba András, a Fidesz akkori polgármester-jelöltje (aki később nyert is).

Szeretik a focit

Diósgyőrben is van minek örülni, hiszen az MTÜ 155 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást utalt oda a Sunny Hillside Szolgáltató Kft.-nek egy háromcsillagos panzió létrehozására Tokaj - Hegyalja szívében. A 2017-ben alapított cég az Esszencia Invest Zrt.-én keresztül Sántha Gergely, Szabó Zsolt és egy Svájcban bejegyzett cég tulajdonában van. Sántha Gergely pedig nem más, mint a DVTK elnöke, akit nyáron választottak be a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) elnökségébe, ahol Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő az elnök. Szabó Zsolt pedig 2016-ban a a DVTK egészségügyi vezetője lett.

Lapunk írt róla, hogy 2015 óta nem igényelt olyan sok TAO-támogatást a diósgyőri focicsapat mögött álló gazdasági társaság, mint a legutóbbi szezonban. A Diósgyőr Futball Kft.-nek a 2019/2020-as szezonban 640,8 millió forintnyi TAO-támogatást hagyott jóvá a szövetség. Az elképzelések szerint egy minimum kétszintes sporthotelt építenek, az emeleten 26-30 szobával, a földszinten pedig konferenciatermek, reggeliző és pihenőhelyiség kap helyet. 

Határon túl

A kormány szerint azért nincs semmi probléma az elképesztő pénzosztással, mert ezeket a fejlesztéseket ugyanis magyar emberek hajtják végre, magyar embereknek adnak munkát, a magyar turizmus és a magyar gazdaság bővüléséhez járulnak hozzá. Ez nincs teljesen így, ugyanis a nyertesek listájából kiderül, hogy számos erdélyi panziót és hotelt is támogattak. Például a sepsiszentgyörgyi Park szálloda felújítására 32 millió forintot adtak, míg a Böjte Csaba szerzeteshez köthető tusnádfürdői Violin Panzióra 45 millió forint jutott.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.