4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A diósgyőri focicsapat vezetősége és egy balatonfüredi luxusszálloda tulajdonosa is vissza nem térítendő állami milliókból bővítheti a panzióját. Erdélybe is jut a pénzből.

Így 2020 vége felé lett nyilvánosan elérhető a kormányzati felügyelet alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési program több 2019-es pályázatának eredménye és rögtön előkerültek újabb érdekes nevek és összegek a nyertesek listájáról.

Többször megírtuk már, hogy általánosságban elmondható: az Orbán-kormány olyan fejlesztéseket finanszíroz közpénzből, amelyek tulajdonosainak minden bizonnyal akadna saját forrása is a beruházásra. Most is több ilyen vállalkozóra bukkantunk, akik vissza nem térítendő állami támogatással egészítették ki a beruházásuk költségvetését.

Például a Kisfaludy-pályázatok 2019-es nyertesei között található az E 55 Tanácsadó Kft., amely 79 millió forintot kapott a 4 csillagos Villa Vitae szálloda fejlesztésére kapacitásbővítéssel. A Villa Vitae egy balatonfüredi luxusszálloda, amit tehát közpénből bővíthet a szerencsés tulajdonos.

A helyről annyit lehet tudni, hogy több, mint 400 milliós uniós támogatást kapott és a Porsche Hungária ügyvezetője, Eppel János és családja építette. Tartozik hozzá több medence, mozi, saját tó is. Még 2017-ben a Rogán-házaspár (már elváltak) még itt ünnepelte tizedik házassági évfordulóját. Rogán Antal pedig az a miniszter, aki az MTÜ felett a kormányzati kontrollt végzi.

Az E 55 Tanácsadó Kft. Eppel János és családja tulajdonában van, a cég birtokolja a Villa Vitae Kft.-t is, amely tavaly 289 millió forintos forgalom mellett 25 millió forintos nyereséggel zárt. Eppel János nem csak a vissza nem térítendő 79 millió forintnak örülhetett 2019-ben, hanem annak is, hogy a Porsche Hungaria Kft. árbevétele 2019-ben elérte a 400 milliárd forintot, a nyereség pedig 2,3 milliárd forint lett.

A Villa Vitae pedig még idén januárban a győri médiabál egyik támogatója volt, amit már nem a szexbotrányba és korrupciógyanús ügyekbe keveredett és lemondott Borkai Zsolt volt győri polgármester nyitotta meg, hanem Dézsi Csaba András, a Fidesz akkori polgármester-jelöltje (aki később nyert is).

Szeretik a focit

Diósgyőrben is van minek örülni, hiszen az MTÜ 155 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást utalt oda a Sunny Hillside Szolgáltató Kft.-nek egy háromcsillagos panzió létrehozására Tokaj - Hegyalja szívében. A 2017-ben alapított cég az Esszencia Invest Zrt.-én keresztül Sántha Gergely, Szabó Zsolt és egy Svájcban bejegyzett cég tulajdonában van. Sántha Gergely pedig nem más, mint a DVTK elnöke, akit nyáron választottak be a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) elnökségébe, ahol Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő az elnök. Szabó Zsolt pedig 2016-ban a a DVTK egészségügyi vezetője lett.

Lapunk írt róla, hogy 2015 óta nem igényelt olyan sok TAO-támogatást a diósgyőri focicsapat mögött álló gazdasági társaság, mint a legutóbbi szezonban. A Diósgyőr Futball Kft.-nek a 2019/2020-as szezonban 640,8 millió forintnyi TAO-támogatást hagyott jóvá a szövetség. Az elképzelések szerint egy minimum kétszintes sporthotelt építenek, az emeleten 26-30 szobával, a földszinten pedig konferenciatermek, reggeliző és pihenőhelyiség kap helyet. 

Határon túl

A kormány szerint azért nincs semmi probléma az elképesztő pénzosztással, mert ezeket a fejlesztéseket ugyanis magyar emberek hajtják végre, magyar embereknek adnak munkát, a magyar turizmus és a magyar gazdaság bővüléséhez járulnak hozzá. Ez nincs teljesen így, ugyanis a nyertesek listájából kiderül, hogy számos erdélyi panziót és hotelt is támogattak. Például a sepsiszentgyörgyi Park szálloda felújítására 32 millió forintot adtak, míg a Böjte Csaba szerzeteshez köthető tusnádfürdői Violin Panzióra 45 millió forint jutott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!