5p

Szőke Gábor Miklós szobrai az elmúlt években belopták magukat a köztudatba: ha valaki nem ismeri névről a kormányközeli figurákkal jó viszonyt ápoló művészt, olyan alkotásaival, mint a vadászati világkiállítás agancskapuja, vagy a jegybank Pénzmúzeumának kertjében ugró aranyszarvas, biztosan találkozott már. De mennyire volt mindez jó üzlet?

Jelentős késéssel, közel négy hónappal a hivatalos határidő után érkezett be a Dante Birodalom Kft. cégbeszámolója, amely az egy évvel korábbihoz képest több területen is lényegesen szerényebb.

Az értékesítésből származó árbevétel a 2021-es üzleti évben még több mint 1,12 milliárd forint volt, a tárgyévben azonban 402,28 millió forint szerepelt ebben a sorban. Érdekesség, hogy míg korábban főleg képzőművészeti tevékenységből szerezte bevételét a cég, 2022-ben ez megváltozott, a legnagyobb hányad, 219,73 millió forint az EU valamely tagállamában végzett szolgálatásból származott, a képzőművészetből „csak” 127,26 millió forint érkezett be. A Dante Birodalom költségvetési támogatásban is részesült, ez 6,75 millió forintra rúgott.

A lényegesen alacsonyabb árbevétel az adózott eredményben is megjelent, ugyanis ez a 2021-es 479,16 millió forintról 92,87 millióra apadt – a szobrász úgy döntött, hogy ezt bent hagyja a cégben, és nem fizet osztalékot.

Készülő alkotások

A Dante Birodalom beszámolójához csatolt mellékletből kiderült az is, hogy Szőke Gábor Miklós műhelyében az évzáráskor két nagyobb projekt várakozott a befejezésre.

  • A Tőzsde harca – a medve és egy bika csatáját ábrázoló szoborpár, amelyet a jegybank budai központjába szánnak, a Krisztina térre, továbbra sincsen kész, az összesen 197 millió forintot érő mű 3 milliós növekedéssel még csak 29,73 milliós értéken szerepel a könyvekben. Szőke a Népszava tavaly novemberi riportjában arra utalt, hogy ezt valamikor idén állítják fel.
  • Pörgettyű – az ezt a fantázianevet viselő művet 2022-ben kezdte a szobrász, az évfordulókor 2,54 millió forint értékű volt a befejezetlen termelés.

A mellékletből végül kiderült az is, hogy - előző évhez hasonlóan - 6,5 millió forint értékű késztermék is várakozott a műhelyben.

Kötelezettségek, követelések

2022-ben a Dante Birodalomnak csak rövid lejáratú kötelezettségei voltak, az összesen 326 millió forint értékű tétel legnagyobb hányadát, 196,13 millió forintot a vevőktől kapott előlegek jelentették, míg 50 millió forinttal a szállítóknak tartozott a cég.

A követelések sorában szereplő 113,96 millió forint többsége, 83 millió forint egyéb, nem részletezett kintlévőség volt, 30 millió forint pedig a vevőkkel szemben állt fent.

Mire költöttek?

Egy szobrász cége esetében nem meglepő a jelentős anyagköltség, Szőke esetében a vásárolt anyagok költségei 54,56 millió forintra rúgtak, míg fémmegmunkálási szolgáltatásokra további 18,85 millió forint ment el. Említésre méltó még a költések között az is, hogy 11 alkalmazott mellett a cég 34,43 millió forintot fordított bérköltségre, azaz a dolgozók havonta nagyjából 260 ezer forintot vihettek haza átlagosan.

A Csodaszarvas egy koncepcióképen. Fotó: MNB
A Csodaszarvas egy koncepcióképen. Fotó: MNB

Szobrok a mindennapokban

Tavaly decemberben adták át a Csodaszarvast, a jegybank honlapja szerint a Postapalota udvarában, több mint 6 méteres talapzaton álló, 5 méter magas szarvasra azért volt szükség, mert „a megújulást, felemelkedést, a bőséget szimbolizálja, kapcsolódik az intézmény értékteremtő missziójához és a pénz jelentéstartalmához is.” A szarvas egyébként 199,5 millió forintba került.

Szintén elkészült, felhőkből kiugró arany oroszlánokkal ékes, a Krisztina téri MNB épületben felállított „Égbolt oroszlánjai” pedig 470 millió forintot kostált. Arról, hogy Szőke Gábor Miklós műveit mennyire kedveli a jegybank, ebben a cikkünkben is írtunk:

A közvélemény számára legemlékezetesebb alkotás azonban a Totem, azaz a „16,5 méter magas, 20 méter hosszú és ugyanolyan széles, bőgő szarvasbikafejet ábrázoló, 10 tonnányi hullajtott agancsból készült” agancskapu, amely a vadászati világkiállítás egyik éke volt – azóta már Keszthelyen találta meg örök helyét.

A világkiállítás megnyitója, háttérben a Totem. Fotó: A Vadászati és Természeti Világkiállítás honlapja/OneWithNature2021
A világkiállítás megnyitója, háttérben a Totem. Fotó: A Vadászati és Természeti Világkiállítás honlapja/OneWithNature2021

A művésznek állnak még szobrai például a Groupama Aréna előtt (ez a sas Európa legnagyobb madárszobra), a Honvéd stadionja elé aranyoroszlánt, Kazincbarcikára unikornist és oroszlánt készített, Atlantának sólymot, míg Münchennek pedig karszárnyú delfint.

Az interjúban egyébként arról is beszélt, hogy miért ilyen borsos az árcédula: mint mondta, megérti a fanyalgókat, de „egy köztéri szobor azért ilyen drága, mert több tíz tonnányi anyag kell hozzá meg logisztika.” Hozzátette, véleménye szerint ilyen projekteket állami vagy önkormányzati megbízás nélkül nehéz is lenne összehozni.

A másik cég

Végül fontos megjegyezni, hogy a szobrász nevéhez egy másik cég is kapcsolódik: az SZGM Investment Kft. A főtevékenységét tekintve „saját tulajdonú ingatlan adásvételével” foglalkozó cég gyakorlatilag inaktív, évek óta csak minimális forgalmat bonyolít – 2022-ben éppen 3,72 millió forintos nettó árbevételt hozott, és 73 ezer forintos adózott eredményt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!