3p

A nagy múltú debreceni társaság alig egy hónapon belül előbb 12,5 milliárd forinttal felemelte az alaptőkéjét, majd ugyanennyivel le is szállította azt.

A Weiss-család által még 1882-ben alapított Első Magyar Konzerv- és Ércárugyár kései jogutódja, a Globus Konzervipari Zrt. mostani kizárólagos tulajdonosa, a francia D’Aucy Long Life S.A. tavaly november 10-én határozta el, hogy a Globus tőketartalékában felhalmozódott mintegy 12,5 milliárd forinttal felemeli a társaság addigi 1,5 milliárdos jegyzett tőkéjét. Még egy hónap sem telt el, amikor a franciák úgy döntöttek, hogy fillérre pontosan ezzel az összeggel leszállítják a cég abban a három és fél hétben 14 milliárdos alaptőkéjét az eredeti 1,5 milliárdra. Utóbbi lépés indoka – a cégközlönyben megjelent tájékoztatás szerint – a saját tőke más elemeinek a növelése volt. Nevezetesen, hogy a mintegy 12,5 milliárd az eredménytartalékba került.

Az osztalék kivételének is megágyazhatott a tulajdonos
Az osztalék kivételének is megágyazhatott a tulajdonos

Fotó: MúzeumDigitár

Az mfor.hu megkérdezte a Globust a szokatlan alaptőke-változásokról, ahol azonban mindössze annyit mondtak, „technikai jellegű lépésekre” került sor, de azok célját nem kívánták részletezni. Így csak a lapunk által megkérdezett adószakértők feltételezésére lehet hagyatkozni. Eszerint az első lépés, vagyis a 12,5 milliárdos tőkeemelés azért történhetett, mert a szabályok értelmében tőkét leszállítani csak arányosan lehet. Magyarul, ha egy cég a jegyzett tőkéjét akarja csökkenteni, akkor a mérséklés arányával kell a tőketartalékát is visszavágnia. Ha viszont a tőketartalékot a jegyzett tőkébe helyezi, akkor ez az arányos csökkentési kötelezettség már nem áll fent – e verzió szerint ez vezethette a Globust. A második lépés során pedig azért helyezhette a konzervipari cég eredménytartalékba a leszállított tőkét, hogy azt később osztalékként kivegye. Ezt ugyanis a szabályok értelmében közvetlenül csak az eredménytartalékból lehet megtenni, a tőketartalékból nem.

Lehetséges magyarázat lenne az is, hogy a Globus a tőkemegfelelési szabályoknak akart megfelelni. Vagyis annak az előírásnak, hogy a saját tőke nem mehet a jegyzett tőke alá, ha ugyanis ez megtörténik, akkor azt pótolni kell. Erről azonban a konzervipariak esetében nincs szó, legalábbis ami a legutóbbi két pénzügyi évüket illeti: saját tőkéjük 2017. június végén 17,3 milliárd, 2018. június végén 18,4 milliárd forintot tett ki, ezek sokszorosan meghaladták a cég 1,5 milliárdos jegyzett tőkéjét.

Más kérdés, hogy a Globus rövid lejáratú kötelezettségei meglehetősen magas arányt tettek ki 2018 júniusában: azok közel 9,9 milliárd forintra rúgtak. A másik érdekesség, hogy a cég elhatárolt vesztesége 8,9 milliárdot tett ki, amit azonban a következő évek adóterheinek a mérséklésére használhat fel.

Mindenesetre a Globus szépen muzsikál. A 2018. június 30-án zárult pénzügyi évét 17,6 milliárd forintos (az előző évit 10 százalékkal meghaladó) nettó árbevétel mellett 1,26 milliárdos adózás előtti nyereséggel zárta, a 2017. június véginél 38 százalékkal többel. Az Ausztriában és Romániában is érdekeltséggel rendelkező konzervipari cég saját tőkéje 18,4 milliárd volt 2018. június 30-án. Azt, hogy a Globus tulajdonosa hosszabb távra tervez, jelzi, a társaság 2018-ban 1,52 millió eurós (mostani árfolyamon mintegy félmilliárd forintos), ötéves futamidejű beruházási kölcsönt vett fel.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!