4p

A kitűzött célokat meghaladó eredményeket ért el 2018-ban a klíringházi és garanciaszolgáltatásokat nyújtó – KELER Csoporthoz tartozó – KELER KSZF Zrt. -mondta az Mfor.hu-nak Mátrai Károly vezérigazgató, aki beszélt egy stresszhelyzetről, a fejlődés motorját jelentő energiapiacokról és a bevételek alakulásáról is.

A terveket meghaladó eredményekkel zárta a múlt évet a KELER Csoporthoz tartozó, kílringházi és garanciaszolgáltatásokat biztosító KELER KSZF Zrt. A társaság a 2018-as tervek elkészítésénél 310 forintos EUR/HUF és 350 GBP/HUF árfolyammal, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentésében közzétett 2,5 százalékos inflációs várakozásokat vette figyelembe. A KELER KSZF beszámolói 2018.január 1-től kezdve az úgynevezett IFRS – azaz nemzetközi - sztenderdek alapján készülnek.

„A KELER KSZF 2018-ban több mint 1,5 milliárd forint bevételt ért el, ami 3,1 százalékkal haladta meg a tervezettet. A bevétel túlnyomó része, 1,37 milliárd forint a klíringtevékenységből származott. A klíringtevékenység motorját az energiapiaci ügyletek elszámolásából származó díjbevétel jelentette. A nem főtevékenységből 194 millió forintos összegű bevételt realizált a társaság” – számolt be a legfontosabb eredményekről az Mfor.hu kérdésére Mátrai Károly, a KELER KSZF vezérigazgatója. A kiadásokról szólva azt mondta: A működési költségeket és ráfordításokat alapvetően az új és a folyamatban lévő fejlesztések – a többi között a kockázatkezelési rendszer és az adattárház - értékcsökkenéséhez és fenntartásához, valamint a KELER KSZF megalapításának 10 éves évfordulójához köthető költségek növelték. „A működési ráfordítások több mint 50 százalékát a KELER-nek fizetendő infrastrukturális szolgáltatások díja, a bérköltség, valamint a szoftver támogatás költségei tették ki” – fogalmazott Mátrai Károly. A vezérigazgató szerint KELER KSZF tavalyi gazdálkodása igen kedvező képet mutat, mivel a 2018. évi 193,3 millió forintos adózás előtti eredmény 41 százalékkal múlta felül a kitűzött eredményt, ez az összeg pedig megközelíti az egy évvel korábbi 203,6 millió forintos adózás előtti eredményt.

A múlt év során a KELER KSZF klíringtagjainak száma nem változott jelentősen: 2018 végén 136 klíringtaggal rendelkezett a KELER KSZF. Ezen belül kiemelkedő, hogy az energiapiaci alklíringtagok száma 78 volt a múlt év végén. Emellett 44 gázpiaci klíringtaggal, valamint 28 tőkepiaci klíringtaggal működött együtt a KELER KSZF. A társaság ügyfélköre az írországi és észak-írországi árampiacok 2018 őszi indulásának köszönhetően 4 alklíringtaggal bővült, így a jelenleg 44 kereskedővel rendelkező ír tőzsdén már az induláskor közel 10 százalékos részesedést sikerült elérnie a KELER KSZF-nek. Mátrai Károly beszélt arról is, hogy 2018-ban a szén-dioxid-kvóták nemzetközi kereskedési piacán tapasztalható rendkívüli áremelkedés és stresszhelyzetnek köszönhetően a KELER KSZF ECC-nél (European Commodity Clearing AG) elhelyezett kollektív garanciaalap-hozzájárulás értéke jelentős mértékben megnövekedett. A szóban forgó plusz teher finanszírozása érdekében a KELER KSZF rendkívüli Közgyűlése a társaság saját tőkéjének 2 milliárd forintos emeléséről döntött, így 2018 októberében a KELER KSZF saját tőkéje 8 milliárd forintra nőtt.

Mátrai Károly, a KELER KSZF Zrt. vezérigazgatója
Mátrai Károly, a KELER KSZF Zrt. vezérigazgatója

A jövőbeli célokról Mátrai Károly elmondta, a KELER KSZF célja az elfogadott stratégiájának megfelelően elsősorban az, hogy meglévő partnerek kiszolgálása mellett a szolgáltatásaival minél több nemzetközi, azon belüli is régiós piacon jelenjen meg, ehhez adottak a lehetőségek, mert van tér a terjeszkedésre és a KELER KSZF-nél megvan az ehhez szükséges tudás és háttér.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!