3p

Napokkal ezelőtt futótűzként terjedt a hír, hogy a Yettel tulajdonosi körében változás lesz. Most az is kiderült, hogy a felek már bele is vágtak a papírmunkába.

Első ránézésre testidegennek tarthatjuk a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapjára felkerült legfrissebb közleményt. Hiszen abban az szerepel, hogy 

„a 2023. augusztus 1-jén kelt Részvény Adásvételi Szerződés értelmében az Emirates Telecommunications Group Company PJSC (közvetett módon) 50 százalék plusz egy részvényt szerez a PPF Telecom Group B.V.-ban”.

De mi köze van a magyar hatóságnak két külföldi cég közötti tranzakcióhoz?

Mindjárt lekerülhet az a bizonyos csizma az asztalról, ha egy néhány nappal ezelőtt a mi oldalunkon is megjelent hírt idézünk fel. Eszerint egy arab cég, nevezetesen a GVH-közlésben szereplő Emirates Telecommunications Group Company PJSC lesz a fő tulajdonosa a Yettelnek.

Ez pedig már sok honfitársunkat érinthet, hiszen a Telekom és a Vodafone mellett a Yettel (korábban Pannon GSM, aztán Telenor) hazai mobilpiac meghatározó szereplője, a legutóbbi nyilvánosan elérhető közlés szerint 3,6 milliós előfizetővel rendelkezhet.

Ez a tény pedig már elegendő indok ahhoz, hogy a Yettel közvetett tulajdonosváltása a GVH elé kerüljön, bejelentve az összefonódást. 

Erre akkor kell sort keríteni, ha egy vagy több társaság tranzakciója estén fennáll annak a lehetősége, hogy az úgynevezett összefonódásuk a piacon erőfölényt okoz, illetve jelentősen befolyásolja a piaci viszonyokat. A GVH két lehetőség közül választ: vagy vizsgálatot indít, vagy nem lát okot erre, ami automatikusan azt jelenti, hogy áldását adja a szóban forgó ügyletre.

A több mint egy hete napvilágot hír szerint az Emirates Telecommunications Group Company PJSC a cseh PPF Telecom Group kelet-közép-európai üzletágainak irányító részesedését szerzi meg, amelyért az arabok 2,15 milliárd eurót (ez jelenlegi árfolyamon mintegy 800 milliárd forint) fizetnek.

Közel 4 millió hazai ügyfelet érinthet. Fotó: Depositphotos
Közel 4 millió hazai ügyfelet érinthet. Fotó: Depositphotos

A tranzakcióban az az érdekes, hogy annak nem lesz része a cseh leányvállalat, ezzel szemben Bulgáriában, Szerbiában, Szlovákiában és Magyarországon az arab csoport válik a helyi részesedés – így idehaza a Yettel – meghatározó tulajdonosává.

Mivel több ország érintett, a felek arra számítanak, hogy az adásvételi ügyletre csak 2024 első negyedévében kerülhet pecsét. Addigra érkezhet meg az összes hatósági engedély, köztük a GVH-é is.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!