Klasszis Klub online találkozó

Módosult a program!

Május 13. 15:30

Vendég: Dávid Ferenc, a VOSZ volt főtitkára

Legyen előfizetőnk, és regisztrálhat rendezvényünkre!

Előfizetés		
	
mfor.hu

A termékdíj emelését elhalasztotta a kormány.

Hamarosan megtudjuk, hogyan zárt tavaly a költségvetés, hogyan alakultak az egyes bevételek és kiadások. Ezek sorában betekintést nyerünk majd abba, hogy mennyi pénz folyt be a környezetvédelmi termékdíjból.

Velünk maradnak a műanyag zacskókVelünk maradnak a műanyag zacskók
Az egyebek mellett műanyag zacskók, csomagolószerek, papír alapú reklámhordozók után fizetett termékdíjból tavaly január és november között 63,9 milliárd forint folyt be. Az éves terv 75,3 milliárd, vagyis decemberben a havi átlagot meghaladó összeget kellett befizetniük az adóalanyoknak, hogy teljesüljön a kormány terve.

Idén 78,5 milliárd forintot remél a kormány a költségvetési törvény szerint. Vagyis néhány milliárd forinttal több folyhat be a körnezetszennyező anyagok után, mint az előző évi terv.

A kormánynak volt egy ötlete, amellyel még több bevételt érhetett volna el. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ősszel egy olyan törvényjavaslattal állt elő, amellyel jelentősen emelték volna például a boltokban használt műanyag zacskók, egyszer használatos műanyag eszközök után fizetendő termékdíjat. Vagyis azon termékekét, amelyeket a bevásárláskor, vagy a büfében használunk.

A javaslat - bár megfelelt a környezetvédelmi ügyért küzdő szervezetek törekvéseinek - az érintett ágazatok ellenállása miatt végül elbukott a kormány előtt. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kereskedelmi Tagozata határozottan kiállt a piaci szereplők érdekei mellett. Hangsúlyozták, hogy nem a környezetvédelmi szempontokat kívánják figyelmen kívül hagyni, csak olyan szabályozást tartanak szükségesnek, amely figyelembe veszi a kereskedelemben működő vállalkozások érdekeit. Ezért első körben a korszerű csomagolóanyagok előállítására alkalmas ipar hazai fellendítését tartják szükségesnek. 

Végül egy Kormányinfón, lapunk kérdésére derült ki, hogy a tervezetet nem támogatja a kormány. Ezzel egyben bevételről is lemondott, ráadásul az áttételes hatások miatt a boltokban, büfékben árult termékek fogyasztói árába is beépült volna az emelt termékdíj, vagyis az intézkedés az áfabevételeket is emelte volna. Viszont a kamara szerint egy behatárolható vállalkozói kör számára az ellehetetlenülést jelentette volna a termékdíj emelése, mert nem tudták volna kigazdálkodni a költségeik növekedését.

Végül a döntést az ügyben néhány évre elhalasztotta a kormány, mert lát még elég időt arra, hogy a hazai szabályozás - a műanyag zacskók korlátozása, tiltása - megfeleljen az uniós elvárásoknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.