2019. január 30. 05:35

Valamire készül a fontos küldetéseknél mindig bevethető Vaszily Miklós, októberben saját céget gründolt.

Tavaly november végén, december elején vette át a kormányközeli média legfontosabb platformjait a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány. Azóta csöndben folyik a munka, a legérdekesebb hír az volt a napokban, hogy - egyébként logikus módon - elkezdődött a két televíziós csatorna, az Echo és a Hír TV közti szinergiák kihasználása, a stúdiómunkák egyesítése.

Minden szinten szinte ugyanaz Minden szinten szinte ugyanaz

Lapunk ezzel nem elégedett meg, átnéztük a cégnyilvántartásokat, megnéztük, milyen változások voltak az alapítvány megjelenésének idejétől kezdve a bekebelezett - hivatalosan a tulajdonosok által ingyen felajánlott - kiadók háza táján. Informatívnak gondoljuk az alapítványi "házasságot" megelőző hetekben történteket is, ezért ezekre is kitérünk a cikkünkben, már amelyik cég esetében relevánsnak tartjuk az információkat.

A cégnyilvántartásban 16 társaságot tüntetnek fel, amelyek felett a nonprofit alapon működő alapítvány gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Fontos felhívni arra a figyelmet, hogy nem a cégek által addig kiadott sajtótermékeket vette át az alapítvány, hanem a kiadókat.

Az érintett társaságok felénél tapasztaltunk változást a cég életében, amely adott esetben már az alapítványi csatlakozás utáni időkre datálható.

Két társaságnál tőkét emeltek, már abban a biztos tudatban, hogy eljön az alapítványi korszak - például a Figyelő  című hetilap kiadója esetében - vagy azt követően, hogy megtörtént a váltás, mint Retro Rádiót működtető Hold Reklám Kft.-nél.

A Figyelő kiadója, a novemberig Schmidt Mária kormányzati eszmefelelős érdekeltségébe tartozó K4A Lapkiadó Kft. 3 millióról 4 millió forintra emelte jegyzett tőkéjét. Erre aznap - 2018 november 23-án - került sor, amikor az alapítvány tulajdonjogát bejegyezték. Feltételezhető, hogy a két esemény összefügg.

A másik tőkeemelésre a Hold Reklám Kft.-nél került sor, már idén év elején. A jegyzett tőke 3 millióról 6 millióra emelkedett, és itt is van egybeesés egy másik eseménnyel: pont aznapi dátummal törölték az MKB Bank zálogjogát. Az ügyvezetőség is változott, az ismert lemezlovas, Bakai Mátyást tavaly december 17-étől Turi Árpád követte.

A Magyar Idők című napilapot kiadó cégnél az újév elejét találták alkalmasnak arra, hogy mindjárt három számlát is nyissanak a Mészáros Lőrinc és Szijj László érdekeltségébe tartozó, a kormányközeli médiavilágban közkedvelt számlavezető banknak számító MKB-nál. Egyébként korábban is volt ott számlája a Magyar Idők Kiadó Kft.-nek.

Szintén az MKB-val kapcsolatos változásokat lehet felfedezni az origo internetes hírportált működtető New Wave Media Group Kommunikációs és Szolgáltató Kft.-nél. A kiadó még 2018 elején nyitott számlákat az NHB Banknál, majd az év októberében az MKB-nál is hasonló módon jártak el. Mint lapunk egy cikkben felhívta a figyelmet, ezt követően két hónappal jött ki a Magyar Nemzeti Bank az NHB betéteseinek hozzáférését korlátozó határozattal. Fontos adalék, hogy a New Wave ügyvezetője tavaly december elsejéig a jegybankelnök, Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám volt. Őt Gosztonyi Balázs követte az igazgatói székben.

A kormányközeli sajtó ostorának számító Ripost kiadójánál, a Ripost Média Kft.-nél Ómolnár Miklós már nem csak a főszerkesztői feladatokat látja el, 2018 október 15 óta ügyvezetői teendői is akadnak.

Az Avalue Kft. talán kevesebbet mond az olvasónak, de ez a cég a vidéki nyilvánosság szempontjából kulcsfontosságú sajtótermékeket ad ki, mint a Délmagyarország vagy a Kisalföld. Ide tartozik az egyik legnépszerűbb bulvárlap, a Bors is. A cégnél tavaly december elsejéig Andy Vajna, a nemrég elhunyt filmproducer, kaszinótulajdonos volt az ügyvezető (egészen novemberig az ő érdekkörébe tartozott a vállalkozás), akkortól viszont már Lóczi János végzi ezt a munkát. A mai napig van egy nyitott, idén január eleji zálogjogi bejegyzés a cégnyilvántartás szerint. Zálogkötelezettként az MKB-t tüntetik fel a papírokban.

Ugyanez a helyzet az egyebek mellett az Észak-Magyarországot, Kelet-Magyarországot, Hajdú-Bihari Naplót kiadó Inform Média Lapkiadó Kft.-nél. Az MKB-nak itt is van bejegyzett zálogjoga, idén január 2.-i bejegyzés szerint, amely tavaly december 6-án vált hatályossá.

Nem hagyhatjuk ki a sorból az Echo Hungária TV Zrt.-t, holott nem a cégnél történtek miatt kívánkozik erre a listára a társaság. Az ügyvezető, Vaszily Miklós - akinek hosszúra nyúló, széles spektrumú pályafutása felöleli a portfolio.hu című szakmai gazdasági portált, a CEMP kiadót, a közszolgálati televíziót - ugyanis egy üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadással foglalkozó céget alapított még tavaly október 26-án, Prosetcons Kft. néven (vagyis pro és kontra). Vaszily október 10-től ügyvezetője az Echo tévé mögött álló cégnek, tehát a kinevezését követően hozta létre - vagy jegyezték be - a cégét. A Telki településre bejegyzett társaság címén egyébként több más cég is üzemel, vannak köztük a Prosetcons-hoz hasonló profilúak, de számítógépes programozással, illetve ingatlankezeléssel foglalkozó vállalkozást is találni itt.

Az említett cégeken kívül még ezek a társaságok tartoznak az alapítványhoz:

  • Echo Pensiola kft.
  • Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó Kft. Szabad Föld, Puch László
  • Mandiner Press Kft
  • Opus Press Zrt.
  • HUNG-ISTER ZRt.
  • HírTV Zrt.
  • Napfénymédia és Marketing Kft.
  • Gong Rádió Kft.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.