2020. február 10. 05:30

Egészen különös dologra figyeltünk fel annál a cégnél, mely a felcsúti milliárdostól látszólag független, viszont gyanúsan hasonló nevet kapott, mint a milliárdos üzletember cége.

A cégkivonat szerint tavaly júliusban jegyezték be azt a céget, mely nevében és fő tevékenységében is megtévesztően hasonlít Mészáros Lőrinc egyik társaságára, az RM International Zrt.-re, mely a kínaiakkal szövetkezve a szerepet kapott a 750 milliárd forintos Budapest-Belgrád vasútvonal gigaprojektben.

Az RM International Railway Construction Kft.-ről azonban úgy tűnik, már sose fogunk többet megtudni, hiszen alig fél évvel az alapítását követően egy cégtörvényességi eljárás eredményeként a cégbíróság hivatalból elindította a törlési eljárást. A céget egyébként egy budapesti, Népszínház utcai címre jegyezték be, 3 millió forintos jegyzett tőkével hozták létre, fő tevékenysége pedig - akárcsak Mészáros ominózus cégének - vasútépítés lett. Egyedüli tulajdonosa egy - a bírósági dokumentumok alapján - határainkon túl született magyar állampolgár, Tóth Katalin.

Bár a cég megtévesztően hasonlít a felcsúti milliárdos egyik érdekeltségére, elképzelhető, hogy nem ez volt a cég törlésének oka. A cégpapírok alapján annyi biztos, hogy a cégbíróság cégtörvényességi eljárást folytatott le. Ez olyan nemperes eljárás, melynek célja a cégnyilvántartás közhitelességének biztosítása, s hogy ennek érdekében a cégbíróság az intézkedéseivel kikényszerítse a cég törvényes működését. Ha ez nem jön össze, akkor a törvény értelmében a bíróság törölheti a társaságot a cégjegyzékből.

A cégbírósági dokumentumok alapján azonban nem a megtévesztő elnevezés lehetett a fő ok, sokkal inkább a címekkel akadt némi probléma. Sejtésünk szerint azok igazolása a bírósági kérés ellenére nem történhetett meg. Mint az a 2019. december 5-én született végzésből is kiderül, a törvényességi felügyeleti eljárás végén

"a bíróság az ismeretlen székhelyű cég megszüntetésére irányuló eljárást megindítja".

Emellett a bíróság felhívja azokat, akiknek a cég székhelyére, működésére, illetve a képviselő lakóhelyére vonatkozó adatról tudomásuk van, azt jelentség be a cégbíróságnak.

A tulajdonos, Tóth Katalinnak egyébként nem ez az egyetlen cége. Amikor először beszámoltunk a Népszínház utcai vasútépítő cégről, egyedül egy szociális szférában működő vállalkozás szerepelt a nevén, a Szociális Segély és Segítség Korlátolt Felelősségű Társaság. Fő profilként a "máshova nem sorolt egyéb szociális ellátás bentlakás nélkül" tevékenységet jelölte meg. Ez a cégbírósági adatok alapján jelenleg is problémamentesen működik, Tóth azonban az elmúlt hónapokban terjeszkedni kezdett.

Tavaly augusztus utolsó napjaiban lett a tulajdonosa a 2018 végén alapított, dányi székhelyű Véd-Gyur Sec Szolgáltató Kft.-nek, melynek fő tevékenysége személybiztonsági tevékenység. Ezelőtt néhány nappal a budapesti székhelyű, saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadással, üzemeltetéssel foglalkozó Komplett Office Bázis Kft. került Tóth Katalin nevére. A társaság már három éve létezik, a beszámolók alapján néhány milliós árbevételt tud felmutatni, a 2018-as évre vonatkozóan azonban a mai napig nem tették közzé a beszámolójukat. Pár hónappal később, októberben aztán egy harmadik cég is hozzá került: a 2018 augusztásban alapított Thárjo Sec Kft. tulajdonaséként jegyezték be őt a cégkivonatba. A budapesti székhellyel működő vállalkozás fő tevékenysége - a nevének megfelelően - szintén személybiztonsági tevékenység.