2018. december 11. 19:39
mfor.hu

Mikor már úgy tűnt ráuntak a nézők a tehetségkutatóra, a műsor ismét megtáltosodott és a hét legnézettebb produkciója lett.

Ha karácsony és tévénézés, akkor a magyarok számára az egyik legérdekesebb kérdés, hogy az örök kedvenc, a Reszkessetek, betörők! képernyőre kerül-e. Mint arról az elmúlt években az mfor.hu oly sokszor beszámolt, kis túlzással két dolog volt biztos, a halál és az, hogy Kevin ott lesz a magyar nappalikban szenteste. Az RTL Klub egyszer ugyan megpróbálta levenni a műsorról, de a döntést olyan felháborodás kísérte, hogy a következő évben ismét visszakerült.

2016-ban pedig az RTL Klub egy másik csatorna, az HBO egyik produkciójának a farvizére is rátette a vígjátékot. Akkor ugyanis olyan promóciós filmet készítettek, amelyben az Aranyélet két főszereplője Thuróczy Szabolcs és Anger Zsolt gengsztereket játszottak. Azonban hiába rabolták el az RTL Klub programigazgatóját, Kolosi Pétert és próbálta arra kényszeríteni, hogy soha több ne vetítsék karácsonykor a Reszkessetek, betörők! filmeket, a csatorna természetesen ezt tűzte műsorra.

A két nagy kereskedelmi tévé vetélkedése azonban új lendületet vett azt követően, hogy a kormányzattal igen jó viszonyt ápoló Andy Vajnához került a TV2. Ennek egyik eleme volt, hogy megszerezték a Reszkessetek, betörők! sugárzási jogait, és karácsonykor is igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a piacvezető csatornát lenyomja saját vezető adójuk. 2017-ben így a közönség immár a TV2-n nézhette a magyar háztartásokban kötelezőnek számító karácsonyi filmet, és idén is oda kell kapcsolni annak, aki szeretné "121-szer is megnézni" a családi mozit. Természetesen a TV2 igyekszik minél nagyobb hírverést keríteni a filmnek (illetve a további részeknek), és a csatorna arcaival készítettek egy ajánlóvideót, amelyből kiderül, hogy december 24-én, 25-én és 26-án is lesz egy-egy rész a legendás filmből náluk. A film jeleneteit felidéző promóciós anyagban Stohl András játssza Kevint, Ördög Nóra az anyukáját, Majka és Tilla pedig a betörőket.

Érdemes megemlíteni, hogy a fentiek miatt karácsonykor ugyan a TV2 lesz a nézettségi verseny favoritja, az előtte való időszakot hétköznapokon viszont úgy tűnik, hogy feladja a csatorna. A legnépszerűbbnek számító, hétfőnként adásba kerülő Ninja Warrior december 10-én zárult. Mint az a csatorna közleményéből kiderült, több mint háromezer elszánt jelentkező közül került ki az a háromszáz ninja-jelölt, aki az elmúlt hetekben pályára állhatott a Ninja Warrior Hungary stúdiójában. Végül a döntőben 20 jelölt maradt, akik igyekeztek teljesíteni a – csaknem – lehetetlent, hiszen eddig világszerte csupán hat versenyző tudott végig menni a döntőre épített akadályokon.

Emellett a többi, kevésbé sikeres produkció is leáll, vagy véget ér, így a Legbátrabb páros, a Mit tenne a gyereked? és a Csak show és más semmi is. Tetézi mindezt, hogy december 16-án, vasárnap a csatorna topműsora, a Sztárban sztár is a fináléjához érkezik, így azt követően új műsorok várhatóan már nem kerülnek képernyőre. A TV2 – miután semmiféle kommunikáció nem volt arról, hogy új évad indulna - a hónap közepétől vélhetőleg ismétléseket sugározni, december 17-étől a Vigyázat, gyerekkel vagyok! lesz látható minden este. A csatorna januártól fog ismét új programokkal erősíteni, így többek között Exatlon Hungary című ügyességi vetélkedővel. Ennek vezetésére megnyerték az elmúlt 8 évben a tévétől teljesen visszavonult Palik Lászlót is.

Az RTL Klubon eközben a Konyhafőnök VIP még menni fog, december 21-én pénteken még látható lesz a műsor. A csatorna legnézettebb programja viszont már most szombaton befejeződik. December 15-én lesz ugyanis az X-Faktor döntője. A műsor ugyan egy héttel korábban megbotlott, és még házon belül is volt olyan program, ami nagyobb nézettséget hozott, szombaton az utolsó előtti adás viszont ismét erősebb lett. A tehetségkutató mind a kereskedelmi célcsoportban, mind a teljes népességben a nézettségi rangsor első helyére került. Utóbbiban sikerült ismét a lélektani 1 milliós nézettséget túlszárnyalni.

Megint nagyot ment az X-Fakrot (Fotó: RTL Klub) Megint nagyot ment az X-Fakrot (Fotó: RTL Klub)

Hétköznapokon továbbra is nagyon erős volt a Konyhafőnök VIP, a TV2 programjainak ezúttal sem volt esélye a gasztroműsorral szemben. Így főműsoridőben hétfőtől szombatig igen fölényesen nyert rendre az RTL Klub. Egyedül a vasárnap este lett a TV2-é, igaz ezúttal szoros volt a verseny, az RTL-en sugárzott Vasember 3 ugyanis a hét legnézettebb filmje volt.

A közmédia a női kézilabda EB révén került fel a rangsorba, a németek elleni nagyszerű siker lett egyben a legnépszerűbb sportműsor is. Egy mondat erejéig leragadnánk a trash tévézésnél is, a Való Világ ugyan nem tudta növelni a rajongói táborát, ám a legnépszerűbb összefoglaló 6 százalék feletti közönségaránya nem mondható rossznak, ha azt nézzük, hogy idősávjában verte a TV2-t.

Összefoglalva a 49. hét számait, azt láthatjuk, hogy a 18-49-es korcsoportban főműsoridőben (19-23 óra között) szokás szerint egy estét a TV2, míg a másik hatot az RTL Klub nyerte. Az RTL Klub elsősorban a hétköznapi fölénye révén tovább növelte közönségarányát és a képernyők előtt ülők 17,9 százaléka követte esténként a csatornát. Eközben a TV2 nézettsége elkezdett leolvadni, és az egy héttel korábbi 10 százalékos átlagos közönségarány helyett már csak a képernyők előtt ülők 8,6 százaléka nézte. Az RTL-es kábelcsatornáknál ellentétes mozgást láthattunk, a F+ erősített, a közönségaránya 5,1 százalék, míg a Coolé csökkent és 3 százalék lett. Stagnált a Viasat3 (2,8% SHR), míg a Duna TV (0,9% SHR) ismét picit visszacsúszott.

 

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.