TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
MTI

A közgazdasági modellek szerint egy egészségesen működő gazdaságban a vállalatok nem lehetnek megtakarítók. Az idei évben azonban szeptemberig Magyarországon más volt a helyzet, ekkor viszont végre valami megváltozott.

Szeptemberben a vállalatok 122 milliárd forint hitelt vetek fel a belföldi hitelintézetektől és betétállományukból is 158 millió forintnyit vettek ki. A betétkivonásra január óta először volt példa és akkor is jóval kevesebbet, 25 milliárd forintot tett ki. A kilencedik hónap végén a nempénzügyi vállalatok hitelállománya ezzel 7317 milliárd forintra emelkedett, ám a betétállomány ezt meghaladó összeget, 8149 milliárd forintot ért el - ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján hétfőtől olvasható legfrissebb adatokból.

Az adatok tanúsága szerint tehát a nem pénzügyi vállalati szektor szeptember végén 832 milliárddal forinttal nettó hitelezője volt a nemzetgazdaságnak. Az első három negyedévben a vállalatok hitelállománya 822 milliárd forinttal emelkedett, ami több, mint kétszerese a múlt év azonos időszakában regisztrált 405 milliárd forintnak. Ebből a forgóeszköz finanszírozásnak tekinthető egy évesnél rövidebb lejáratú hitelek állománya 294 milliárd forinttal nőtt, szintén megduplázva  az egy évvel korábbi 147 milliárd forintnyi emelkedést. A legnagyobb, 156 százalékos növekedést az egy évesnél hosszabb, de legfeljebb ötéves lejáratú hitelek állománya mutatta, idén 227 milliárd forinttal a tavalyi 89 milliárd után. Az ötévesnél hosszabb lejáratú beruházási hitelek állománya szeptember végén 301 milliárddal haladta meg a tavaly év végit, az egy évvel korábbi 169 milliárd forint növekedést követően.

A vállalatok szeptemberi betétkivonása forintban történt (164 milliárd), miközben devizában 5,7 milliárd forintot helyeztek el. A vállalati betétek állománya szeptember végéig 613 milliárd forinttal emelkedett, míg tavaly 354 milliárd forint volt a növekedés az első kilenc hónapban. Az idén is a látra szóló folyószámlabetétek 588 milliárd  forintos növekedése volt a meghatározó, míg a lekötött betétek 25 milliárdnyi növekményéből 34 milliárd éven belüli lekötést jelentett, az egy évnél hosszabb időre lekötött betétekből viszont kivontak a vállalkozások. A tavalyi év első háromnegyedében még az éven túli lekötött betéteiket növelték a vállalatok az egy évesnél rövidebb lejáratúakból viszont 197 milliárd forintnyit folyószámla betétbe tettek át.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.