Origo: mégsem nyomja most át a kormány az áruházszívató törvényt


Felismerték, hogy a módosító a hazai kiskereskedőkkel is kiszúrna, így elvileg elnapolták az ügyet.

Meggondolta magát a kormány, és egyelőre mégsem nyomja át a törvénymódosítást, mely alaposan megnehezítené az áruházak életét, írja az Origo.

A kérdéses módosítóról még márciusban kezdtek el szállingózni az információk, és rögtön heves tiltakozást váltott ki a Magyar Reklámszövetségből és az Országos Kereskedelmi Szövetségből is. Intézkedéseivel egyebek mellett 20 milliárd forintot szednének be az áruházak parkolóinak megadóztatásával, megadóztatnák a házhozszállítást, gyakorlatilag kinyírnák a reklámújságokat, visszahoznák a vasárnapi boltzárat, és kivetnének egy bújtatott adót is, melyet úgy szednének be, hogy nagyon nehezen teljesíthető, eladói létszám-minimumot írnának elő a kereskedőknek, melyet, ha nem érnek el, akkor a fel nem vett dolgozók után a garantált bérminimum 60 százalékát kellene "adók módjára" az államkasszába fizetniük.

Az Origo most azt írja, hogy a módosításban nincs egyetértés, mert a szakszervezetek és a munkaadók közötti vitákat nem a kormány akarja rendezni, a felvetett intézkedések egy része pedig nemcsak a multiknak, de a magyar kereskedőknek sem kedvező. Felismerték például, hogy ha a bújtatott adó miatt a multiknak új embereket kellene nagy számban felvenni, akkor azt a kiskereskedőktől csábítanák el.

Minderről az Origo értesülésként ír. Mivel azonban most már kevés sajtótermék kormányközelibb az egykor szebb napokat látott lapnál, ezt kezelhetjük biztos információként is.

A törvénytervezet egyébként még a kormánypártban sem aratott osztatlan sikert, Kósa Lajos sem értett vele egyet maradéktalanul, ennek ellenére múlt héten még arról beszélt, hogy április végéig átnyomják. De akkor most már nem.

mfor.hu

Olvasta már?hirdetés
Furcsa kampányígéretet tett Gyurcsány Ferenc, valami nem stimmel veleFurcsa kampányígéretet tett Gyurcsány Ferenc, valami nem stimmel vele

A Demokratikus Koalíció elnöke 12 intézkedés megvalósítását ígérte egy esetleges kormányváltás utáni első napra. Az ígéretek között van egy, amit sehová sem tudunk tenni.


.
hirdetés
elrejt
 
.