Váratlan ok: még egy zsák pénzt szórnak ki olimpiai tanácsadásra


Az olimpiai pályázattal kapcsolatos tanácsadói feladatok csak úgy viszik a pénzt köszönhetően az "előre nem látható" dolgok miatt.

Szűk egy évvel ezelőtt, 2016. február 12-én kötött szerződést a Budapest 2024 Zrt. egy háromtagú konzoricummal az olimpiai pályázat elkészítéséhez szükséges külső szakmai tanácsadói feladatok ellátására. A nyertesek az olimpiai hatástanulmányt készítő PwC Magyarország, az M-Integrated Solution, londoni kommunikációs ügynökség, valamint 2004-ben volt NOB munkatársak által alapított Event Knowledge Service SA. Utóbbi helyett azonban a jogutódlás miatt a svájci Lagardere Sports Geneve SA került.

A megkötött szerződés bő másfél évre szól, a 2016. február 12. és 2017. október 31. közötti időszakra, melyért eredetileg 5,1 milliárd forintot fizetett volna a kiíró, Budapest 2024 Zrt.

A konzorcium megbízási díját azonban tavaly ősszel 607 millió forinttal egyszer már megemelték. Az indok az volt, hogy a nemzetközi sportszövetségek előre nem látható elvárásai miatt a magyar olimpiai pályázat keretében kijelölt olimpiai helyszínek egy részének terveit meg kellett változtatni.

Bérkalkulátor 2017 - a megugró minimálbérekkel

Ismerje meg a 2017-es szabályokat!
Hatalmasat emelkedik a minimálbér, mennyit kap kézhez a bruttó bérből? Hogyan változik a kétgyermekes családok adókedvezménye?
Számoljon velünk!

Hasonló, előre nem látható dolgok miatt kell még többet fizetni a tanácsadói konzorciumnak az uniós közbeszerzési értesítőben most megjelent hirdetmény szerint. Ezúttal 1,49 milliárddal többet fizet a Budapest 2024.

 • Egyrészt a római olimpiai pályázat előre nem látható visszavonása miatt a nemzetközi kommunikációs stratégiát ennek megfelelően kellett módosítani, átalakítani,
 • másrészt a NOB előre nem látható követelményei miatt új kommunikációs, stratégiai és technikai szempontokat kellett a jelenlegi stratégiába építeni, valamint az olimpiai helyszínek egy részére vonatkozó tervek formátumát is módosítani kellett.
A szerződéses összeg előre nem látható módosításai miatt az eredeti 5,1 milliárd forintról 7,25-re ugrott. Vagyis napi 11,5 millió forintért ad a konzorcium tanácsokat a sikeres pályázat érdekében.

Látványtervek a budapesti olimpiáról

Ezért a pénzért a közbeszerzési kiírás szerint többek között a konzorcium feladata

 • kockázatmonitoring és -kezelési javaslatok kialakítása,
 • a pályázattal kapcsolatos tudásmenedzsment-feladatok ellátása,
 • megbeszélésekről összefoglalók készítése,
 • általános pályázati stratégia kialakítása és folyamatos támogatása,
 • más pályázó városokról rendszeres elemzések készítése,
 • a pályázati folyamat legfontosabb nemzetközi eseményeinek támogatása,
 • hazai delegáció tagjainak támogatása a nemzetközi szereplőkkel való kapcsolatfelvételben,
 • a lehetséges EU támogatások vizsgálata az infrastrukturális fejlesztések vonatkozásában,
 • a kommunikációs és nemzetközi kapcsolatok stratégia elkészítésének támogatása,
 • a pályázati anyagokhoz szükséges vizuális elemek azonosítása/kiválasztása.

Ezzel együtt a Budapest 2024 Zrt. összesen már bőven 8 milliárdnál is több közpénzt költött el az olimpiai pályázattal összefüggésben. Korábban a Népszabadság közölte a főbb szerződéseket:

 • az immár 7,2 milliárdra rugó (eredetileg 5,1 milliárdos) tanácsadói szerződés mellett,
 • 17,2 millióért bérelnek irodát az Eiffel Palace-ben,
 • 140 millióért bérelnek egy II. kerületi irodát és a hozzá tartozó parkolót,
 • 900 milliót fizettek az FTC Zrt. vezér, Orosz Pál cégének,
 • 100 milliót pedig cégjogi tanácsadást és képviseletért fizettek a Siegler Ügyvédi Iroda/Weil, Gotshal & Manges LLP-nek, ami a TV2 volt tulajának, Yvonne Dederick férjének cége.

mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Magára talált a Népszava, mélyrepülésben Orbán kedvenc lapjaMagára talált a Népszava, mélyrepülésben Orbán kedvenc lapja

Érdekes számokat tett közzé a terjesztés-ellenőrző szövetség a negyedik negyedévről.

.
hirdetés
elrejt
 
.