2p

A környezetkímélő mezőgazdaság egyik újdonsága, ami jelenleg alig több érdekes kísérletnél, kevesebb mint tíz év alatt komoly gazdasági ágazattá válik, megváltoztatva, mi kerül a fogyasztók asztalára.

A tudósok intenzíven keresik azokat az élelmiszer-termelési módszereket, amelyekkel a környezet jóval kisebb terhelése mellett lehetne előállítani a mezőgazdasági termékeket. Úgy tűnik, találtak egy ilyen technológiát, az úgynevezett vertikális farmgazdálkodást, ami a következő években, átléphet a tudományos próbálkozás fázisából a vállalati innováció szakaszába.

A Research Nester kutatóintézet szerint 2035-re a vertikális farmok összesített árbevétele elérheti a 96,33 milliárd dollárt. (Ez Magyarország jelenlegi GDP-jének nagyjából fele.) A fejlődést segíti, hogy a fogyasztók egyre jobban igénylik a természetes körülmények között termesztett, nagyobb táplálkozási értékű élelmiszereket, ez esetben zöldségeket.

Vertikális farmoké a jövő? Fotó: Depositphotos
Vertikális farmoké a jövő? Fotó: Depositphotos

A vertikális farmokban egymás feletti polcokon növesztik a növényeket LED-es világítással pótolva a napfényt. A termesztéshez kevesebb földet és vizet használnak a hagyományos mezőgazdasághoz képest. Az ellenőrzött körülmények között elkerülhetik a fertőzéseket, így nincs szükség vegyszeres növényvédelemre. Emellett a növénytermesztés nem függ az évszakoktól. A technológia hátránya a magas energiaköltség, illetve az, hogy nem jöttek létre standard, „dobozos” rendszerek, amelyeket bárhol felállíthatnának és üzemeltetésüket bárkinek be lehetne tanítani – idézi a Research Nester kutatóit a European Supermarket Magazine.

Technikai szempontból a rendszer kritikus elemei a világítás, a környezet ellenőrzése és az ezek szabályozásához szükséges érzékelők hálózata. A legalapvetőbb összetevők a LED-ek, amelyek a növények növekedéséhez szükséges fényt adják. Az energia árán túl ezek a vertikális farmok legköltségesebb elemei. Ugyanakkor becslések szerint a következő évtizedek a LED-ek árának jelentős csökkenését hozzák. A vertikális farmok először elsősorban Észak-Amerikában terjedhetnek el. Piacukat az egészséges táplálkozást fontosnak tartó fogyasztók fogják adni, illetve azok, akik nagyon fontosnak tartják, hogy minden nap friss élelmiszerekhez jussanak. Eközben a befektetői tőke keresi a lehetőséget a jövő élelmiszer-termelési módszereibe, ami biztosítja a fejlesztésekhez szükséges pénzt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!