3p

De azt nem tudjuk, hogy mikor.

Az a cél, hogy Magyarország térségeit minél inkább az Európai Unió fejlettségi átlagára emeljük - mondta a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Siófokon. Latorcai Csaba a FÁN Group Kft. konferenciáján hozzátette: mindezt úgy kell tenni, hogy a már nemzetközi viszonylatban is erős térségek tovább erősödjenek. Ez a következő hétéves fejlesztéspolitikában a legerősebb paradigmaváltás - húzta alá.

A falvak fejlesztése is fontos. MTI Fotó: Komka Péter
A falvak fejlesztése is fontos. MTI Fotó: Komka Péter

Azt mondta, az elmúlt hét évben a magyar régiók felemásan teljesítettek. Mindegyik régió fejlődött, de Budapest és Közép-Magyarország nagy lépést tett előre. Budapest az egy főre eső GDP-t tekintve megelőzte Bécset, de Prága, Bukarest és Varsó még előrébb van. "Az a dolgunk, hogy a nemzet fővárosát erősítsük tovább, hogy régiós mércével mérve is versenyképes legyen" - fűzte hozzá. Elismerte, hogy a többi régió nem tudott ilyen kitörést produkálni.

Előadásában kitért arra, hogy 2010 és 2021 között Budapesten az egy főre eső GDP az EU átlagának 144 százalékáról 156 százalékára nőtt, a Közép-Dunántúlon 57-ről 70, Észak-Magyarországon 50-ről 52, a Dél-Dunántúlon 45-ről 51 százalékra emelkedett. A járások egynegyedében átlag felettiek, az ország háromnegyedében átlag alattiak a bruttó bérek. Közölte, a cél, hogy a fejlesztéspolitika fókuszába az ország ezen háromnegyedét kitevő járások kerüljenek.

Miközben az EU-s tagállamok a források 82,5 százalékát hívták le, Magyarország a 90 százalékát. Még ebben az évben 500 millió euró forrás érkezik minden korlátozás nélkül Magyarországra, amiből vállalkozások fejlesztéseit finanszírozzák. Bízik abban, hogy már az év végére megérkeznek a hiányzó európai uniós források. A gazdaság szereplői a támogatások hiányát sok tekintetben nem is nagyon veszik észre, hiszen a költségvetés megelőlegezi azokat, és meghirdetik a fejlesztési lehetőségeket - fűzte hozzá.

Mindenek felett álló cél, hogy 2030-ra Magyarország legyen az EU öt legélhetőbb országának egyike. Nem azt szeretnék elérni, hogy az egy főre vetítve a legtöbbet fogyasztók között legyen az ország, hanem azt, hogy "jól, szépen és elégedetten éljenek az emberek" - fogalmazott.

Többek között megemlítette, hogy Belső-Somogy, valamint Tolna és Baranya vármegye nem tudott élni a lehetőségeivel úgy, ahogy más régiók, ezért erre a térségre különös figyelmet kell fordítani. Mint mondta, Pécset újra iparosítani kell, Debrecenben ez már elkezdődött, és Szegeden is indulnak beruházások a következő években.

Latorcai Csaba jelezte, a 2021-27-es EU-s ciklusban 14 ezer milliárd forint áll az ország rendelkezésére, ebből négyezer milliárd forint vidékfejlesztési forrás már jelenleg is elérhető. A fennmaradó tízezer milliárd forinton belül a legmeghatározóbb a cégek versenyképességére és a területi fejlesztésekre fordított forrás. A gazdaság zöldítésére 1600 milliárd forintot, emberi erőforrás-fejlesztésre 1300 milliárd forintot terveznek. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!