3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Szemerey-testvérek tulajdonában lévő Pécsi Sörfőzde a versenytársa, a Csíki Sör pályáját másolta 2022-ben: forgalma nőtt, ám nemhogy nem sikerült a 2021-es veszteségét nyereségbe fordítania, hanem az csak még nagyobb lett.

Magyarországot sörivó nagyhatalomként tartják számon. Ezt figyelembe véve nem meglepő, hogy évről évre nő e malátalé fogyasztása. Már beszámoltunk arról, hogy a Csíki Sör értékesítésének nettó árbevétele 2022-ben több mint harminc százalékkal haladta meg a 2021-est. 

A Pécsi Sörfőzdének még ezt is sikerült leköröznie, tavalyi forgalma közel 43 százalékkal lett magasabb a tavalyelőttinél. Az ebből befolyt közel 3,6 milliárd forint szinte teljes egészében belföldi eladásokból származott, mindössze csaknem 53 millió külföldi értékesítésből (17,6 millió az Európai Unióból, 35,1 millió azon kívülről). Mint ahogy az az általános éves üzleti beszámolóhoz csatolt kiegészítő mellékletben olvasható,

„A cég döntő részben belföldi piacra értékesíti termékeit. A piaci részaránya az üzleti évben 2,3 százalék körül alakult.

Ám a Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérei – Szemerey Tamás Béla és Szemerey Zoltán András (aki a részesedését megfelezte fiával, Szemerey Bertalan Zoltánnal) – tulajdonában lévő sörgyár abban is rokonvonásokat mutat a csíkiekkel, hogy a növekvő forgalom az eredmény romlásával járt együtt. 

Felemás mérleg. Fotó: Pécsi Sörfőzde
Felemás mérleg. Fotó: Pécsi Sörfőzde

A már 2021-ben is negatív eredménnyel zárt Pécsi Sörfőzde a 2022-es évet is veszteséggel zárta, ráadásul a 303 millió forintos mínusz csaknem másfélszer nagyobb lett a tavalyelőttinél.

 

A pécsieknél is az anyagjellegű ráfordítások a ludasak, azok 2,7 milliárd forintra rúgtak, szemben a 2021-es 1,66 milliárddal, melyen belül az anyagköltségek 1,94 milliárdra ugrottak 1,12 milliárdról. Ehhez képest elenyészőnek tekinthető a személyi jellegű ráfordítások emelkedésének mértéke (13 százalék).

A cég átlagos létszáma egyébként tavaly 121 fő volt, akikből 75 fizikai, 46 szellemi. A nekik kifizetett havi átlagbér 390 561 forint volt, amelyhez 18 868 forint egyéb juttatás társult. 

A fentiek ellenére az üzleti tevékenység eredménye 2022-ben ugyan negatívumot mutatott, a 156 millió forintos mínusz alacsonyabb az egy évvel korábbi -167,6 milliónál. Az, hogy az adózás előtti eredmény mégis csaknem másfélszer jobban lett veszteséges, a pénzügyi műveletek szaldójának a következménye: a 147 millió forintos mínusz több mint 100 millióval nagyobb a 2021-esnél, ami a kiegészítő melléklet indoklása szerint a forint euróval szembeni leértékelődésével (ez éves szinten 8,5 százalékot tett ki), valamint a növekvő kamatokkal magyarázható.

A 303 milliós veszteség hatására a Pécsi Sörfőzde saját tőkéje 409 millió forint alá zuhant. Mivel ez kevesebb az 552,6 milliós jegyzett tőkénél, ezt a helyzetet a tulajdonosoknak a hatályos törvények szerint (Ptk.) rendezniük kell, vagy tőkeleszállítással, vagy éppen ellenkezőleg, további pénzek betolásával – ez is egy további hasonlóság a Csíki Sörrel. Erre irányuló szándékra azonban a kiegészítő mellékletben nem bukkantunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!