2p

Már csak engedélyezett szerekre vár, startra kész a drónos növényvédelem az EU-ban. A mezőgazdasági drónok európai elosztóközpontja (HRP) és a piacvezető kínai gyártó, a DJI kétnapos budapesti konferencián készíti fel a partnereit és a disztribútorokat a várható piaci robbanásra.

Miközben az Európai Unióban az idén-jövőre várható a nagy áttörés a pilóta nélküli gépekkel végzett légi növényvédelemben, Kínában már több mint hetvenmillió hektárt kezelnek permetező drónokkal. De mit lehetne itthon és az EU-ban a kínai agridrónos tapasztalatokból hasznosítani? Egyebek között erre is keresték a választ a HRP és a DJI budapesti konferenciáján. A kínai példa előrevetíti a jövőt, ahol - az EU-ban is jelen lévő - két gyártó, az XAG és DJI együtt már a piac 80 százalékát uralja. 

A gyakorlati bemutatóval is kiegészített rendezvényen az is szóba került, hogy a drónbalesetek legtöbbje emberi hibákra vezethető vissza. Ezen segíthet a mesterséges intelligencia is, de ehhez a gépeket is tanítani kell. Például a monitoring-, illetve a foltkezelést végző permetező drónt felkészíteni a felvétel elemzéséhez szükséges gépi látásra: ez gyom, ez kultúrnövény…

Kínai mintára. Fotó: Depositphotos
Kínai mintára. Fotó: Depositphotos

A nem nyilvános szakmai konferenciára - Portugáliától Csehországig - összesen 20 ország 70 európai mezőgazdasági drónértékesítője és disztribútora jött el Budapestre. Az érdeklődőknek bemutatták egyebek között a kínai gyártó teljes növényvédelmi drónflottáját is a feladathoz kifejlesztett speciális kiegészítőkkel, adapterekkel együtt. Olyat is, amelyekkel akár a tábla meghatározott pontjára a levegőből ledobva gyorsan célba juttatni a szükséges eszközöket, dolgokat. A konferencia szervezésében közreműködő MyActionCam Kft. jóvoltából a résztvevők láthatták, hallhatták például azt az ipari drónokhoz kifejlesztett extra erős hangszórót is, ami madárijesztőként is bevált akár a seregélyrajok távoltartására. Bemutatkoztak a legújabb hőkamerás, multispektrális drónok is. 

Ami a magyarországi drónos növényvédelmi felkészülést illeti, az uniós direktíva alapján megszülettek a hazai jogszabályok, egy éve megkezdődött a növényvédelmi drónpilóták képzése is. Már csak engedélyezett drónos növényvédő szerekre vár a szakma, hogy országosan, ipari méretekben beindulhasson a drónos növényvédelem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!