7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Felgyorsult az engedélyeztetés, így várható, hogy jövő tavasszal leteszik a 300 milliárd forintért épülő dél-budai szuperkórház alapkövét - tudtuk meg a beruházó állami vállalattól. Látványos képeken is megmutatjuk, milyen lesz ez az egészségpláza.

Ez a cikk eredetileg a Piac & Profit magazin legfrissebb számában jelent meg.

Ha minden jól megy, már csak öt évet kell aludni és befekhetünk a 300 milliárd forintért felépülő, dél-budai szuper kórházként elhíresült ultramodern létesítménybe. Egyfajta egészségplázába, legalábbis ezt támasztja alá az a néhány látványterv és kiegészítő információ, amihez hozzájutottunk az állami projektcég DBC Zrt. jóvoltából. De nem hajtjuk álomra a fejünket, helyette számolunk.

Visszamegyünk négy évet, egészen 2017-ig, amikor még nem volt kormánybiztosa és nem is volt nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás. Akkoriban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez (MNV) tartozott a projekt, az évben a tervezésére 2,3 milliárd forintot különített el a kormány.

A szuperkórház látványterve madártávlatból (forrás: DBC Zrt.)
A szuperkórház látványterve madártávlatból (forrás: DBC Zrt.)

Az MNV Zrt. később megvette a kinézett magáningatlanokat. A teljes terület nyolc ingatlanból áll, ezek fele eddig is állami és önkormányzati, másik fele pedig magántulajdonban volt. Előbbiek egyike véderdősáv, amit közvetlenül az állam kezelt, három pedig kis forgalmú út, ezeket az akkor még kormánypárti többségű XI. kerületi önkormányzat az állam rendelkezésére bocsátotta.

Az első látványterveket 2019 nyarán kezdték csöpögtetni az M-Teampannon tervező iroda honlapjáról. Az iroda most sem nyilatkozott, a miniszterelnöki megbízotthoz és a DBC céghez küldött, utóbbi viszont elég sok részletet árult el kérdéseinkre. Bár a kórház még csak papíron létezik, kiderült, hogy elkészültek az engedélyezési tervek, rövidesen beadják az illetékes hatósághoz az építési engedély iránti kérelmet.

A főbejárat (forrás: DBC Zrt.)
A főbejárat (forrás: DBC Zrt.)

Mivel egyenlőbb az egyenlők között, sokkal gyorsabban bólinthatnak rá a szakhatóságok, s ezután – szerintünk vélhetően idén ősszel - rendelik meg a generáltervezőtől a kiviteli terveket, amelyek két szakaszban születnek meg. Az elsőben a munkagödör- és mélyépítési kiviteli tervek, a másodikban a létesítmény magasépítési munkálataihoz tartozó összes kiviteli terv készül el. A DBC szerint jövő tavasszal sor kerülhet az alapkőletételre a mélyépítési kivitelező kiválasztásával, majd az építkezés is megkezdődhet.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen feltételeknek kell majd megfelelnie a generálkivitelezésre jelentkezőknek, ez a BMSK hatásköre, de ezzel kapcsolatban nem közöltek többet. Kérdéses továbbá, hogy milyen sikerrel fogják a gyorsan változó külső gazdasági és műszaki környezethez igazítani ezeket a kritériumokat, ne feledjük, sok-sok évre előre kellene lehetőleg pontosan meghatározni a leghatékonyabb műszaki tartalmat.

Szobabelső (forrás: DBC Zrt.)
Szobabelső (forrás: DBC Zrt.)

Nagy talány, hogy hol fog megállni a költségszámláló. 2017-ben Lázár János, akkor még mint a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy nyár elejei kormányinfón 120-150 milliárd forintos összegről szólt, de pontosítást kért az év szeptemberéig, hogy a közbeszerzéseket pontos összegekkel írhassák ki. Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott 2020 februárjában már 190 milliárd forintot emlegetett, majd ugyanő 2021 tavaszán 330 milliárd forintos összköltséget vetített előre egy interjúban, hozzátéve, hogy a környék infrastrukturális fejlesztésére szánt 30 milliárd forint is benne van ebben az erősen megnőtt összegben.

Arra kérdésünkre, hogy miként ugorhatott meg ennyire a becsült költség, a BMSK ezt írta:

2015-ben, amikor az ötlet megfogalmazódott, akkor az még csak egy nagyon vázlatos elképzelés volt, amelyhez egy becslés társult. A konkrét elképzelések pontos kirajzolódása, a szakmai igények felmérése, az ellátási terület kijelölése tette csak lehetővé, hogy meghatározzuk a profilokat és az ágyszámokat. A tervek - és így a költségvetés is - már ezekhez a szempontokhoz igazodott. A 300 milliárd forint egyébként nemzetközi összehasonlításban sem számít kiemelkedőnek, és ebbe az összegbe már belekalkuláltuk a legmodernebb műszerek, diagnosztikai eszközök beszerzését. Ezeket természetesen még nem vettük meg; majd csak a beruházás utolsó szakaszában vásároljuk meg az akkor elérhető legjobb és legmodernebb gépeket.”

Eddig négy jogcímen került sor kifizetésekre: ingatlanvásárlás, tervpályázat, építészeti tervezés és közlekedésfejlesztés. A telket 4,4 milliárd forintért szerezte meg az állam, a tervpályázat lebonyolítása 148 millió forintba került az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak és a DBC Zrt.-nek, az építészeti tervezésre pedig 2 milliárd 95 millió forintot fizetett ki a DBC Zrt. A közlekedésfejlesztés az állami felügyelet alatt álló Budapest Fejlesztési Központ (BFK) hatásköre, ők költhetik el a jelzett 30 milliárd forintot.

Ilyen lesz az egyik műtő (forrás: DBC Zrt.)
Ilyen lesz az egyik műtő (forrás: DBC Zrt.)

A tartalékképzés minden ilyen beruházásnál fontos elem, a DBC szerint az alapösszeg (300 milliárd forint) tizedét különítik el erre. Azt nem tudni, hogy ez a 30 milliárd forint elegendő lesz-e a folyamatosan emelkedő alapanyagárak és munkadíjak kifizetésére. Viszont a beruházó szerint a koncepciótervek készítésekor a tervező adott egy négyzetméter alapú költségbecslést, az nem változott. A kiviteli tervezés során a kivitelezésért felelős szervezet, azaz a BMSK Zrt. vizsgálja majd felül ezt a költségbecslést.

Egészségügyi építkezési tervek

Az Egészséges Budapest Program nevű sokéves projektre 2017-ben 40 milliárd forintot különített el a kormány. Négy éve még azt hirdették, hogy megkétszerezik a Honvédkórház kapacitását, a Nagyvárad téren pedig egy 1300 ágyas épülettömböt építenek. Budán a Kútvölgyi úton kiürülő egészségügyi épületet korszerűsítik és a Szent János Kórházban is felújításokat végeznek majd. Mint láttuk, nagyon elszámolták magukat, hiszen ezeknek az ígéreteknek csak kisebb része valósult meg. A dél-budai szuper kórházat már akkor is külön kezelték, abba a keretbe biztos nem fért volna bele még a negyede sem.

Nagyon mélyreható egyeztetések szinte biztos nem voltak a szuperkórház ügyében, vagy ha voltak is, nem nagyon közeledhettek az álláspontok. A 2019 késő őszén hivatalba lépett új fővárosi vezetés inkább a meglévő nagy centrum kórházak fejlesztését látta volna szívesen, nem rajong azért, hogy ott és úgy és főleg annyi pénzből épüljön meg a kórház. A DBC szerint a főpolgármester közvetlen munkatársaival egyeztettek a főváros által javasolt helyszínekről. Az elhangzott érvek alapján a kérdés lekerült a napirendről és véglegessé vált a Dobogó, mint helyszín. Budapest önkormányzatával a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén került sor egyeztetésre, ám erről sem közöltek semmit.

A lobby (forrás: DBC Zrt.)
A lobby (forrás: DBC Zrt.)

Könnyebben érthettek szót a közlekedési kérdésekről a BFK-val, a közlekedésfejlesztés tervezésére kiírt közbeszerzési eljárás műszaki tartalmát véleményezhette a DBC is. Mi épül majd a környéken annak érdekében, hogy jól megközelíthető legyen a kórház? Egy 2020. októberi rendelet szerint átépítik a Dobogó út M1–M7 autópályák fővárosi bevezetője és a Balatoni út közötti szakaszát, ezen kívül új közúti csomópontot kap a Dobogó út – Őrmezei út – Balatoni út kereszteződése, továbbá az M1–M7 autópályák fővárosi bevezető szakaszánál a Gazdagréti út – Budaörsi út – Dobogó út találkozása. Idén szeptember végéig meg kell születnie annak a tervnek is, amely a villamosvonalak csatlakozását részletezi.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!