2011. november 7. 09:22

Rövidtávon a görögök körüli bizonytalanságok, illetve Magyarország hitelminősítésének esetleges rosszabb besorolása helyez nyomást a forintra, áll a Commerzbank napi devizapiaci kommentárjában. Amíg ezek a bizonytalanságok nem tisztázódnak, nem várható számottevő erősödés a magyar fizetőeszköztől.

EUR/HUF (305,50 – 308,50): Sikerrel vette a bizalmatlansági szavazás akadályát a görög miniszterelnök, nem lesz előrehozott választás, és nem lesz népszavazás a megszorításokról sem, helyette viszont tárgyalnak egy egységkormányról. A görög kormánytöbbség esetleges kibővítése nem oldja meg a súlyos gazdasági gondokat, de legalább a belpolitikai kétségek megszűnnének. A sajtóhírek szerint Papandreau helyett Lukasz Papademosz, az ECB korábbi alelnöke lehet az egységkormány új miniszterelnöke. A görög kormányfői személycseréről már ma döntés születhet, de ettől még nem várunk nagy stabilizációt az árfolyamokban, így az EUR/HUF kurzusa is bőven 300 felett, 304-306 között mozoghat. Amíg nem foglalnak állást a hitelminősítők a magyar besorolást illetően, addig meglehetősen kicsi az esélye annak, hogy újra kettes számmal kezdődhessen az euró/forint árfolyamjegyzése.
 

EUR/USD (1,3650 – 1,3770): Amíg a görögök egységkormányt alakítanak és kormányfőt cserélnek annak érdekében, hogy megkaphassák a korábban már visszatartott 8 milliárd eurós aktuális hitelrészletet, addig a kereskedők figyelme Olaszországra irányul. Az olasz államkötvények hozamai az ECB intervenciók ellenére egyre csak emelkednek, így a GDP 120 százalékáig eladósodott olaszok is komoly bajba juthatnak. Berlusconi kormánya nem fogott bele radikális, gyors intézkedésekbe, ezért a hozamok várhatóan tovább fognak emelkedni, és ezzel a piac ki fogja kényszeríteni a további reformokat, ami akár Berlusconi úr miniszterelnöki székébe is kerülhet. A dollár a közép-európai kereskedési időszakot erősödéssel kezdi az euróval szemben, 1,3770-ről gyorsan 1,3720 alá esett az EUR/USD árfolyama, a hét tehát egyértelműen kockázatkerüléssel indul.

CHF/HUF (247,00 – 250,00): Az SNB közzétette devizatartalékainak szintjeit, amiből az euro tartalékok drasztikus esését lehet látni. Ez arra utal, hogy a jegybank az intervenció során vásárolt óriási mennyiségű eurot úgy tudta semlegesíteni, hogy a frank árfolyama nem mutatott érdemi elmozdulást 1,20 irányába. A frank gyengítésének tervét újra megerősítették verbálisan, ezért került 1,2350 közelébe az euró/frank árfolyama. Az erős frank ellenére június óta nem romlik a munkanélküliség Svájcban, októberben is (a szezonhatásokkal kiigazítva) irigylésre méltó 3 százalékos lett a munkanélküliségi ráta. Az infláció alakulásában viszont érzékelhető a túlértékelt frank hatása (a szeptemberi +0,5% után október -0,1%-ra csökkent), a defláció esélye nő a svájci gazdaságban. Az euróval szemben gyengült a frank, de a forint is, így a CHF/HUF árfolyama 249 körül stagnál.
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.