2011. november 7. 09:22

Rövidtávon a görögök körüli bizonytalanságok, illetve Magyarország hitelminősítésének esetleges rosszabb besorolása helyez nyomást a forintra, áll a Commerzbank napi devizapiaci kommentárjában. Amíg ezek a bizonytalanságok nem tisztázódnak, nem várható számottevő erősödés a magyar fizetőeszköztől.

EUR/HUF (305,50 – 308,50): Sikerrel vette a bizalmatlansági szavazás akadályát a görög miniszterelnök, nem lesz előrehozott választás, és nem lesz népszavazás a megszorításokról sem, helyette viszont tárgyalnak egy egységkormányról. A görög kormánytöbbség esetleges kibővítése nem oldja meg a súlyos gazdasági gondokat, de legalább a belpolitikai kétségek megszűnnének. A sajtóhírek szerint Papandreau helyett Lukasz Papademosz, az ECB korábbi alelnöke lehet az egységkormány új miniszterelnöke. A görög kormányfői személycseréről már ma döntés születhet, de ettől még nem várunk nagy stabilizációt az árfolyamokban, így az EUR/HUF kurzusa is bőven 300 felett, 304-306 között mozoghat. Amíg nem foglalnak állást a hitelminősítők a magyar besorolást illetően, addig meglehetősen kicsi az esélye annak, hogy újra kettes számmal kezdődhessen az euró/forint árfolyamjegyzése.
 

EUR/USD (1,3650 – 1,3770): Amíg a görögök egységkormányt alakítanak és kormányfőt cserélnek annak érdekében, hogy megkaphassák a korábban már visszatartott 8 milliárd eurós aktuális hitelrészletet, addig a kereskedők figyelme Olaszországra irányul. Az olasz államkötvények hozamai az ECB intervenciók ellenére egyre csak emelkednek, így a GDP 120 százalékáig eladósodott olaszok is komoly bajba juthatnak. Berlusconi kormánya nem fogott bele radikális, gyors intézkedésekbe, ezért a hozamok várhatóan tovább fognak emelkedni, és ezzel a piac ki fogja kényszeríteni a további reformokat, ami akár Berlusconi úr miniszterelnöki székébe is kerülhet. A dollár a közép-európai kereskedési időszakot erősödéssel kezdi az euróval szemben, 1,3770-ről gyorsan 1,3720 alá esett az EUR/USD árfolyama, a hét tehát egyértelműen kockázatkerüléssel indul.

CHF/HUF (247,00 – 250,00): Az SNB közzétette devizatartalékainak szintjeit, amiből az euro tartalékok drasztikus esését lehet látni. Ez arra utal, hogy a jegybank az intervenció során vásárolt óriási mennyiségű eurot úgy tudta semlegesíteni, hogy a frank árfolyama nem mutatott érdemi elmozdulást 1,20 irányába. A frank gyengítésének tervét újra megerősítették verbálisan, ezért került 1,2350 közelébe az euró/frank árfolyama. Az erős frank ellenére június óta nem romlik a munkanélküliség Svájcban, októberben is (a szezonhatásokkal kiigazítva) irigylésre méltó 3 százalékos lett a munkanélküliségi ráta. Az infláció alakulásában viszont érzékelhető a túlértékelt frank hatása (a szeptemberi +0,5% után október -0,1%-ra csökkent), a defláció esélye nő a svájci gazdaságban. Az euróval szemben gyengült a frank, de a forint is, így a CHF/HUF árfolyama 249 körül stagnál.
 
mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.