2008. április 28. 05:59

A héten kicsit háttérbe szorulnak a vállalati gyorsjelentések, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank és a FED is most tartja kamatdöntő ülését.

Az áprilisi jegybanki üléseken eltérő döntésekre számítanak az elemzők: Magyarországon újabb kamatemelés jöhet, a tengerentúlon viszont folytatódhat a kamatcsökkentés. Ezeken kívül is jelentős makrogazdasági adatok jelennek meg a héten, és néhánz fontos gyorsjelentés is várható.

Hazánkban a legjelentősebb esemény a hétfői kamatdöntő ülés lesz, de a KSH is több fontos statisztikát nyilvánosságra hoz. Az MNB hétfőn délután két órakor közli a Monetáris Tanács döntését az alapkamat szintjéről, mely az elemzők szerint 8,25 százalék lesz. Ez újabb 25 bázispontos emelést jelentene a márciusi 50 bázispontos növelés után. A szakemberek szerint azért van szükség minderre, mivel a közelmúltban gyenge adatok láttak napvilágot a magyar gazdaságról, az inflációs célok elérése érdekében pedig az újabb emelés kell. A régióban egyébként több jegybank is a héten dönt az alapkamat szintjéről, az elemzők Szlovákiában és Lengyelországban is kamattartásra számítanak kedden, illetve szerdán.

A KSH hétfő reggel közli az első negyedéves munkanélküliségi adatokat, melyekre szintén figyelhet a piac. Kedden az építési engedélyek és lakásépítések adata jelenik meg, szintén az első negyedév tendenciáit ismerhetjük meg. A hónap utolsó napjára marad az ipari termelői árak márciusi alakulásának statisztikája, mely azért lehet fontos, mivel jelentősen befolyásolhatja az infláció alakulását. A hét második felében az ünnep miatt nem várható makroadat a KSH-tól.

Európában hétfőn jelenik meg az Európai Bizottság gazdasági növekedésről szóló előrejelzése, mely képet adhat az európai gazdaság alakulásáról, a hitelválság következményeiről. Németországban szintén a hét első napján jelenik meg a fogyasztói bizalom márciusi alakulása.

Kedden Nagy-Britanniában több jelentős adat is napvilágra kerül a pénzügyi szektorról, a Bank of England közli majd a pénzeszközök alakulását és a hitelezés volumenét is. Szerdán a német statisztikai hivatal közöl jelentős adatokat: a munkanélküliség és a kiskereskedelmi forgalom alakulása is befolyásolhatja az európai piacokat. Szintén szerdán jelenik meg az eurozóna fogyasztói bizalmi indexe és inflációs adata, melyek már az áprilisi adatokat fogják tartalmazni. A hét második fele Európában is csendben telik majd az előrejelzések szerint, mindössze egy-két adat lát majd napvilágot.

Az Egyesült Államokban is adatdömping várható a héten, mely a kedden megjelenő fogyasztói bizalmi index alakulásával kezdődik majd. A márciusi bizalom 64,5 ponton állt a statisztikai szerint, kedden már az áprilisi adat jelenik meg. Szerdán az első negyedéves előzetes gazdasági növekedés adata jelenik meg a tengerentúlon, a tavalyi negyedik negyedéves 0,6 százalékos növekedés után mindenki kiemelten figyel az első negyedév eredményére, mivel erősítheti vagy gyengítheti a recessziós félelmeket.

Szintén a hét közepén jelenik meg Amerikában a személyes kiadások első negyedéves indexe, mely jelentősen befolyásolhatja az infláció alakulását is, ezért figyel rá kiemelten a piac. Szerdán este magyar idő szerint negyed kilenckor jelenti be az amerikai jegybank az alapkamat alakulását. A FED az elemzők szerint újabb kamatcsökkentésről fog dönteni, mellyel élénkíteni kívánja a gazdaságot a recessziós időszakban. Abban egyelőre megoszlanak a vélemények, hogy 25 vagy 50 bázispontos csökkentés várható, de az szinte biztos, hogy a 2,25 százalékos infláció csökkenni fog.

Az Egyesült Államokban még a hét második felében is jelennek meg jelentős makroadatok, csütörtökön a szokásos heti munkaerőpiaci adatok, és a személyes kiadások márciusi alakulása várható. Szintén május elsején jelenik meg a személyes bevételek és kiadások alakulása, mely jelentősen befolyásolhatja az inflációs adatokat, ezért különösen figyel rá a piac.

Még péntekre is maradnak jelentős makroadatok: az átlagos órabéreken kívül az áprilisi munkanélküliségi adat is a hét végén jelenik meg. Az európai tőzsdék zárva tartása miatt a hét utolsó két napján megjelenő adatok várhatóan csak a jövő héten lesznek hatással a részvényárakra.

A vállalati jelentések ezúttal kicsit háttérbe szorulnak a makroadatok mögött, de így is jelennek meg számottevő gyorsjelentések. Hétfőn a MasterCard eredményére figyel a piac a tengerentúlon, az elemzői konszenzus szerint 1,99 dolláros részvényenkénti nyereség várható a cégtől. A technológiai szektorban az STMicroelectronics félvezetőgyártó fog jelenteni a hét első napján, a szakemberek 0,18 dolláros profitot várnak.

Kedden Európában jelenik meg a BP gyorsjelentése, az elemzők 1,74 dollár körüli nyereségre számítanak az olajcégtől. Az amerikai pénzügyi szektorban a Countrywide jelent kedden, a pénzügyi cég 2 cent körüli minimális profitot várnak részvényenként.

Szerdán az Alcatel-Lucent telefongyártó első negyedéves eredménye lehet fontos a technológiai szektorban, a cégtől minimális veszteségre számítanak a szakértők. A General Motors is a hét közepén fog jelenteni, az amerikai autógyártól 1,54 dolláros részvényenkénti veszteség várható. A hét második felében már nem jelenik meg igazán jelentős vállalati gyorsjelentés sem.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.