2009. szeptember 4. 14:56

Egész nap csütörtöki értéke felett állt a Budapesti Értéktőzsde BUX indexe, azonban komoly kiugrást egyszer sem mutatott. Délután megjelent a várva várt amerikai munkanélküliségi adat, azonban utána is kicsit tanácstalanok maradtak a befektetők, maradt az óvatos oldalazás.

Egész nap csütörtöki értéke felett állt a Budapesti Értéktőzsde BUX indexe, azonban komoly kiugrást egyszer sem mutatott. Délután megjelent a várva várt amerikai munkanélküliségi adat, azonban utána is kicsit tanácstalanok maradtak a befektetők, maradt az óvatos oldalazás.

18 868 ponton fejezte be a hetet a BUX index, ez 0,25 százalékkal volt magasabb a csütörtöki záróértékénél. A 47 pontos emelkedés mellé kifejezetten alacsony forgalom társult, alig több mint 12 milliárd forint cserélt gazdát a befektetők között.

A vezető részvények vegyesen szerepeltek, a nap végére a Mol 3 százalék feletti bukása árnyalta kicsit a képet. Az olajcég papírjai végül 13 850 forinton zárták a kereskedést, ez 3,11 százalékkal volt alacsonyabb, mint csütörtökön. 2,24 százalékot javított viszont az OTP, mely 4800 forintot ért a zárás előtti pillanatokban. A Magyar Telekom 776 forintos árfolyama 0,91 százalékkal lett magasabb, mint az előző nap végén.

Vegyesen szerepeltek a végére a gyógyszergyártók is: a Richter 0,71 százalékos felfelé kapaszkodás után 37 460 forintba került, míg az Egis 19 200 forintos szintje 0,31 százalékkal volt alacsonyabb a csütörtökinél.

A délelőtti mérsékelt gyengülés után a nap második felére a forint is beleerősített kicsit: a részvénypiac zárása után 273,41 forintot kellett adni egy euróért, ami már fél százalékkal alacsonyabb volt az egy nappal korábbi szintnél. A dollárral szemben 191,91-nél állt a forint délután, míg a svájci frank jegyzése 179,83 forint volt.

Jórészt a nemzetközi részvénypiacokon is eseménytelenül telt a nap, más reggel elérték nagyjából zárószintjük környékét. Délután a londoni FTSE 1,2 százalékos pluszban volt, míg a frankfurti DAX 1,27 százalékkal kapaszkodott csütörtöki értéke fölé. Régiónkban a varsói WIG 20 0,2 százalékos mínuszba esett vissza, a prágai tőzsde PX indexe viszont 1,29 százalékkal magasabban volt, mint egy nappal korábban.


Az epekedve várt amerikai makroadat sem hozott komoly mozgást a piacra, úgy tűnt, mintha a vegyes munkanélküliségi számok láttán a befektetők sem tudták volna, merre induljanak. A munkanélküliség ugyan 9,7 százalékra emelkedett a várt 9,5 százalék helyett, a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma viszont kedvezőbben alakult a vártnál. A Wall Street vezető indexei csütörtöki értékük körül ingadoztak a nyitást követően. Az első pár óra után a Dow 0,35 százalékos pluszban állt, a S&P pedig 0,46 százalékkal állt magasabban, mint a csütörtöki kereskedés végén.