2006. október 16. 13:11

A tandíj és a vizitdíj csak a struktúraváltás első lépése, a nyugdíjreformot pedig tovább kell vinni, hangsúlyozta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Közép-Európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója a Heller Farkas Szakkollégium rendezvényének hétfői megnyitóján Budapesten. A gazdasági reformok és a növekedés lehetőségeit kereső háromnapos konferenciáról az mfor.hu tudósít.

Bokros a minimálbérről, a nyugdíjkorhatárról és az ingyenebédről

A rendszer hatékony működtetésének másik kulcsa a magánbiztosítók közötti versengés feltételeinek megteremtése lehetne, ami a konvergenciaprogramban egyelőre még csak mint megvizsgálandó kérdés merül fel. Az anomáliák elkerülésére, a nem fizető egyének ellátásának megszervezésére a magánbiztosítók egy közös keretet tarthatnának fenn. Bokros a vizitdíj szükségességét nem vitatta: szerinte ez szakmai kérdés, amelyről nem a politikusoknak kellene vitatkozni.

A professzor rendkívül elhibázott lépésnek tartja a minimálbér adójának korábbi eltörlését. Becslések szerint Magyarországon mintegy 800 ezerre tehető az álcázott minimálbéresek száma: ők fizetésük fennmaradó részét zsebbe kapják.

Teher a nyugdíjasokon

Nem kíván a népszerűségi lista élére kerülni azzal a véleményével sem, hogy a nyugdíjas társadalomnak is el kell kezdenie fizetni az egészségbiztosítási járulékot. "Magyarországon 3,1 millió nyugdíjas van. Fékezni kellene a nem fizetők sokaságát, mert túlságosan nagy teher éri azokat, akik vállalják a költségeket."

A nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében ugyanakkor elkerülhetetlen a női nyugdíjkorhatár további emelése 62-ről 65 évre. Célszerű lenne a korkedvezményes nyugdíjazás megszüntetése, és az egyre korruptabbá váló rokkantnyugdíjazási-rendszer szigorítása. Az idős munkavállalók esetében a többletkockázatot megnövelt bérrel és egészségbiztosítással lehetne kompenzálni.

Öngondoskodás és szolidaritás

A volt pénzügyminiszter szerint a szép új világ akkor jöhet el, ha az öngondoskodás harmonikus egyensúlyba kerül a szolidaritással. Ehhez meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy az intézmények ne költségvetési szervként, hanem a piaci körülményeknek megfelelően lássák el feladataikat.

Úgy véli: pozitív jelnek tekinthető, hogy a politika mellett egyre fontosabbá válik a szakma, és "talán vége szakad az egyensúlyromboló, kívánságműsor gazdaságpolitikának." "A gazdasági, társadalmi és politikai törvényszerűségeket ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Nem létezik ingyenebéd, a populista gazdaságpolitika terhei csakis a társadalomra háríthatók." Bokros szerint a "politikai burok tisztítását" is végre kell hajtani, enélkül ugyanis eredményes szakmai politizálás nem létezhet.

Bokros Lajossal készült exkluzív interjúnkat kedd reggel olvashatják az mfor.hu-n!

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.