<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Londoni pénzügyi elemzők szerint az amerikai és az euróövezeti monetáris politika várhatóan történelmi léptékűvé szélesedő széttartása miatt jövőre az 1:1-es árfolyamparitás alá gyengülhet az euró a dollárral szemben.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szerdán ismertetett, felülvizsgált előrejelzése szerint az eurójegybank (EKB) és az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve irányadó kamatai között 2017 végére már 300 bázispont lesz a különbség, miközben az EKB valószínűleg mennyiségi enyhítési ciklusát is kiterjeszti. A cég szerint ez lenne a legnagyobb kamatkülönbség 1993 óta, az 1999 előtti időkre a német jegybanki alapkamatot alkalmazva összehasonlításként.

Ebben a környezetben a ház modellszámításai szerint az euró elméletileg akár 0,70 dollár/euróra is gyengülhet, ami történelmi mélypont lenne. (Bár az euró hivatalos fizetőeszközként 1999 januárja óta létezik, az euró/dollár árfolyamot hosszabb időtávra, 1957-ig számolják, az eurót megelőző bilaterális árfolyamok súlyozva átszámított szintetikus euróárfolyama alapján. Ezen az időtávon az euró 1973 júliusában érte el rekordját, 1,87 dolláron, a mélypontot pedig az 1985-re számolt 0,70 jelentette.)

Az euró a tavaly nyáron mért 1,40 dollár körüli árfolyamok után jelenleg 1,06 dollár környékén mozog.

A Capital Economics londoni elemzői szerint mindazonáltal óvatosan kell megítélni a monetáris politika és az árfolyammozgások összefüggéseit, nem utolsósorban a körkörös oda-visszahatások mechanizmusa miatt. Ha ugyanis például a dollár túlságosan megerősödik, az önmagában gátat szabhat a Fed kamatemeléseinek, ha pedig az euró nagyon nagyot zuhan, az EKB a monetáris politika szigorítására kényszerülhet.

A ház elemzői szerint azonban az amerikai és az euróövezeti monetáris politika várható széttartásának puszta mérete mindenképpen elégséges lesz ahhoz, hogy az euró dollárárfolyama a paritáshatár alá gyengüljön.

A Capital Economics ennek alapján módosította előrejelzését, és 2016 végére az eddigi prognózisában szereplő 1,00 dollár/euró helyett 0,95 dollár/eurós árfolyamot vár, nem zárva ki az euró ennél meredekebb gyengülését.

A cég szerint az euró 2017-ben - a Fed várható szigorítási ciklusának vége felé - is csak a paritásig erősödik vissza.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.