2017. november 29. 14:28

Miközben több elemző olyan adatsorokat citál, amelyek szerint erősen túlértékelté váltak az amerikai részvénypiacok, a legfontosabb mutatók egyre gyorsabb ütemben növekednek.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Kedden újabb nagy ugrással karnyújtásnyira került a Dow Jones Industrial Avarage mutatója a 24 ezer pontos szinttől. Amennyiben a napokban eléri az újabb lélektani határt, úgy ez lesz minden idők egyik, de nem a leggyorsabb 1000 pontos emelkedése. Igaz, korábban soha nem lépett át ennyi nullával végződő szintet a tőzsde mutatója, mint idén. A korábbiakhoz képest a 21 és a 22 majd onnan 23 ezer pont közötti szakaszt is meglehetősen sebes tempóban tudta le az index.
 
 
Az első 1000 pontos ugrásra 15 évet kellett várni, hiszen 1972 novemberében érte el első alkalommal a négyszámjegyű értéket, majd 1984 januárjában lett 2000 pont a Dow. A következő ugráshoz már jóval rövidebb idő kellett, hiszen négy év múlva 1991 áprilisában lett 3000 pont a mutató. Négy év kellett a 4000-es szint eléréséhez is, ugyanakkor 1995-ben sikerül egy év alatt két értéket is megugrani. 4-essel február végén, míg 5-össel november végén kezdődött először a Dow értéke. Nem ez volt a története során az index legnagyobb éves emelkedése, de az 1995-ös esztendő a tőzsde történetének így is a legjobbak között volt.

1997 is jól alakult, hiszen februárban 7000 pontot, majd júliusban a 8000-et is elérte a mutató. Az eddigi leggyorsabb ezres ugrás a dotkom korszak erősen túlfűtött környezetében született meg. 1999 március 29-én előbb a 10, majd május 3-án már a 11 ezres értéket is túllépte a Dow.
A Trump korszak nagy ugrást hozott

A lufi kidurranása után viszont ismét nagyon hosszú idő, 7 év telt el a következő szint megugrásáig, 12-vel ugyanis csak 2006-ben kezdődött az index. A következő válságig a 14 ezres szintet sikerült túlszárnyalni, majd ismét hat szűk esztendő következett 2013-ig, amikor meglett a 15 ezer is. Azóta viszont töretlen a piacok optimizmusa, amit az állandóan növekvő indexek mellett az is jelez, hogy Donald Trump elnökké választása óta, immár több mint egy éve a New York-i tőzsde másik ikonikus indexe, az S&P 500-as nem produkált 3 százalékos korrekciót. Ez pedig immár rekordnak számít, ennyi ideig töretlenül soha nem tudott felfele lépdelni a mutató.

Visszatérve a Dow idei rekordjaira, igazán látványos volt, ahogy szárnyalt. A 20 ezres szintet január 5-én lépte túl, majd március 1-én már 21-gyel kezdődött a mutató. Öt hónappal később augusztus 2-án 22 ezerre ugrott, hogy azután október 18-án már a 23 ezer pontos szintet is elérje. Úgy tűnik, hogy idén még legalább egy mérföldkövet kipipálnak New Yorkban, de a felfokozott hangulat láttán az sem lenne bombameglepetés, ha decemberben jönne a szokásos Mikulás-rally, és a 25 ezer pontot is átlépné a Dow.
 
mfor.hu