2018. február 6. 15:52

1 százalékos mínusszal nyitottak a tengerentúli tőzsdeindexek, majd fél órával később már pluszba fordultak, igaz ezt nem tudták megtartani.

Erős, 1 százalékot meghaladó csökkenéssel nyitottak kedden a New York-i tőzsde irányadó indexei. A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 1,08 százalékos, az S&P 500-as mutató 1,93 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 1,87 százalékos mínuszban indította a kereskedést.

Tizenöt perccel később azonban mindhárom index nyereségbe került, és az első húsz perc után a Dow Jones 0,75 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,31 százalékos, a Nasdaq Composite mutatója pedig 0,50 százalékus pluszban állt. Az optimizmus azonban nem volt tartós, hiszen az első kereskedési óra végén az S&P 500-as ismét az egy százalékos mínuszhoz közelített, és a Dow is fél százalékot vesztett. Csupán a Nasdaq tudott a pozitív tartományban maradni. Az amerikai piac hullámzását lekövetve hol csökkent, hol nőtt az európai piacok vesztesége.


Elemzők óvatosan ítélik meg az előző két kereskedési napon elszenvedett súlyos veszteségek utáni helyzetet, a többség úgy véli, hogy egy jelentős és törvényszerű korrekcióról van szó az utóbbi hónapok és hetek rekordokat rekordokra halmozó emelkedése után.

A két legjelentősebb nyersolajfajta, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára, csakúgy mint minden más nyersanyagé, csökkent kedden. Fél négy után a legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 0,67 százalékos veszteségben, 67,17 dolláron állt, a márciusi szállítású WTI pedig 0,55 százalékos mínuszban, 63,80 dolláron forgott. A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,2340 dollárt adtak, 0,26 százalékkal erősödött az amerikai deviza. A japán jenhez képest 0,43 százalékkal drágult a dollár, 109,56 jenen forgott.

A kereskedés előtt megjelent adatok szerint kilencéves csúcsra emelkedett az Egyesült Államok kereskedelmi mérlegének hiánya tavaly, Donald Trump amerikai elnöknek a kereskedelmi kapcsolatok nagyobb kiegyensúlyozottságát célzó erőfeszítései ellenére is. Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint tavaly 12,1 százalékkal 566 milliárd dollárra emelkedett a deficit, ami a 2008-ban mért 708,7 milliárd dolláros hiány óta a legmagasabb érték, írta az MTI. Az import értéke 6,7 százalékkal 2,9 billió, az exporté pedig 5,5 százalékkal 2,3 billió dollárra nőtt. A rekordnagyságú import híven tükrözi Amerika gazdasági erősödését: a magabiztos fogyasztók több külföldi terméket vásároltak. A politikailag is érzékeny kínai relációban rekordnagyságú, 375,2 milliárd dolláros hiány alakult ki, míg a Mexikóval folytatott kétoldalú kereskedelemben 71,1 milliárd dollárra kúszott fel a deficit tavaly.

Decemberben 53,1 milliárd dollárra nőtt az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya, ez 2008 októbere óta a legnagyobb havi érték. Elemzők 52 milliárd dolláros deficitre számítottak a novemberi 50,4 milliárd dolláros hiány után. Az export értéke 3,5 milliárd dollárral, 203,4 milliárd dollárra, nőtt, míg az importé 6,2 milliárd dollárral, 256,5 milliárd dollárra, ugrott az év utolsó hónapjában.

Az egyre növekvő hiányról szóló hír azért is jelent problémát, mert ez végeredményben növeli az amerikai adósságot. Az elmúlt napokban pedig éppen a kötvények megugró hozama volt az egyik ok, amivel a zuhanást magyarázták az elemzők.

mfor.hu