2014. november 21. 08:40

Ukrajna több mint a harmadával csökkentette aranytartalékát októberben, miközben Oroszország már a hetedik egymást követő hónapban növelte azt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénteki közlése szerint.

Az IMF adatai szerint Ukrajna aranytartaléka 26 tonna volt október végén, ami 14 tonnával kevesebb az egy hónappal korábbinál. Ukrajna nemzeti valutája, a hrivnya árfolyama idén eddig csaknem 83 százalékkal esett a dollárhoz képest, az ország devizatartaléka kilencéves mélypontra süllyedt a múlt hónapban.

Részben az ukrán jegybank aranyeladásainak a hatására a nemesfém ára csökkeni kezdett októberben és november elején négy és fél éves mélyponton állt.

Októberben az orosz aranytartalék 18,9 tonnával 1168 tonnára emelkedett, ami az ötödik legnagyobb a világon. Az IMF adatai szerint a múlt hónapban Törökország 2,7 tonnával 521 tonnára csökkentette, Azerbajdzsán 3,2 tonnával 30,2 tonnára, Fehéroroszország 2,1 tonnával 41,1 tonnára növelte aranytartalékát.

A jegybankok aranytartalékainak alakulása iránti figyelem azóta élénkült meg, hogy a központi bankok 2010-ben nettó aranyvásárlókká váltak, miután csaknem két évtizeden át nettó eladók voltak.

A jegybankok aranyvásárlásai vagy éppen eladásai jelentősen befolyásolják a nemesfém világpiaci árát. Tavaly áprilisban például arra a hírre, hogy a komoly pénzügyi válságban lévő Ciprus eladja kevesebb mint 15 tonna aranytartalékát, az arany azonnali ára 30 év óta a legnagyobb eséssel reagált. A jegybankok 2012-ben 544,1 tonna aranyat vásároltak, 48 éve a legtöbbet, tavaly ez hároméves mélypontra, 368,6 tonnára csökkent.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.