<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Ugyan messze még a vége, nekem afféle egynapos csoda (one-day wonder) érzésem van az EKB döntésére adott piaci reakciók kapcsán.

Nagyon erősen felfokozott várakozások voltak, s habár az EKB tovább csökkentette a kamatszintet, még mélyebben negatívba tolva azt, ám nem növelte tovább a pénznyomtatási program (QE) mennyiségét, és ez csalódást okozott. Erre igen heves mozgások alakultak ki minden piacon: az euró erősödött, az állampapírpiaci hozamok megugrottak, a tőzsdék beestek.

A valós helyzeten azonban a döntés sokat nem változtatott. Egyrészt tart, és várhatóan egyre mélyül a feltörekvő/kínai válság, amelynek lassító hatása lesz 2016-ban is. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan mind az európai, mind az amerikai belső kereslet rendben van, és tekintve, hogy óriási monetáris stimulus zajlik még mindenhol, valamint a fiskális szigor is véget ért, várhatóan a fogyasztás továbbra is erős marad. Ekképpen a nagy gazdaságokban tartós kettősség maradhat fenn: az exportszektor/gyáripar szenved, míg a belső kereslet/szolgáltatószektor erős maradhat. Nem egyértelmű számomra, hogy ennek mi a végső eredője, a részvényekre inkább pesszimista, a kötvényekkel kapcsolatban inkább optimista vagyok kissé – de nem erős a meggyőződésem.

A legnagyobb kérdés pedig az, hogy mikor dől be valamelyik nagy árupiaci termelő cég/ország, stb. mert azt az áresést, ami az elmúlt 1-2 évet jellemezte ezeken a piacokon, megúszni egy nagyon komoly csődhullám nélkül lehetetlennek tűnik. Ez a csődhullám egyben jó vételi alkalom is lehet ezen a területen…

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.