4p

Jelentősen stabilizálhatják a magyar állampapírpiac likviditását és a hazai részvénypiacnak is komoly lökést adhatnak a magánnyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási tevékenységéről szóló, holnap hatályba lépő kormányrendelet devizamegfeleltetési szabályokra vonatkozó rendelkezései, véli Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója.

Jelentősen stabilizálhatják a magyar állampapírpiac likviditását és a hazai részvénypiacnak is komoly lökést adhatnak a magánnyugdíjpénztárak befektetési és gazdálkodási tevékenységéről szóló, holnap hatályba lépő kormányrendelet devizamegfeleltetési szabályokra vonatkozó rendelkezései, véli Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója.

A pénztáraknak ezentúl vagyonuk nagyobb részét kell a hazai részvények és államkötvények között allokálniuk. Az új jogszabályok értelmében a pénztárak az egyes portfóliók korlátozott részét, a növekedési portfóliók vagyonának 35 százalékát, míg a kiegyensúlyozott és a klasszikus portfóliók vagyonának 20, illetve 5 százalékát tarthatják nem forintban denominált eszközökben, döntően tehát külföldi részvényekben és állampapírokban.

"Bár a Generali Alapkezelő nyugdíjpénztári portfólióinak részvénykitettsége igen magas volt az idei évben, s a részvényeken belül jelentős arányt képviseltek a külföldi eszközök, nem éreztük drámainak a forintárfolyam ingadozásának kedvezőtlen hatásait: a magas külföldi részvénykitettség eredményeként július végéig a magánnyugdíjpénztári növekedési portfólióink átlagos hozama elérte a 14,9 százalékot, a kiegyensúlyozott portfólióink hozama meghaladta a 8,5 százalékot, míg a klasszikus portfólióink 6,95 százalékos nominális hozamot teljesítettek" – emeli ki Pillár Zsolt.

A szakember hozzáteszi: "Mindezek ellenére nem éljük meg jelentős korlátozásként a pénztártagok megtakarításainak védelmét célzó, devizakitettség korlátozására vonatkozó rendeletet, mivel a jogalkotó haladékot biztosít a rendelet hatályba lépésekor az előírt limit fölötti külföldi eszközöket tartó pénztárak számára. A jogszabályi követelményeknek idén december 31-ig, illetve – a növekedési portfóliók esetében – jövő év szeptember 30-áig kell megfelelni, de a következő negyedévben nem számítunk arra, hogy csökkentenünk kell a devizaeszközök arányát, erre – várhatóan – csak az év végén kerítünk sort".

A devizamegfeleltetési szabályok minden bizonnyal pozitív hatással lesznek a magyar részvénypiacra, hiszen ha a magánnyugdíjpénztárak több magyar eszközt tartanak a portfólióikban, akkor a jellemzően hazai befektetők érdeklődésére számot tartó kis- és közepes kapitalizációjú társaságok papírjaiba újra visszatérhet a vásárlóerő.

Különösen igaz lehet ez a piac egészéhez képest nagyon alulértékelt cégek papírjaira, ilyenek például a stabil osztalékfizetőnek számító Állami Nyomda, vagy a geotermikus energiával foglalkozó, folyamatos beruházásokat végrehajtó Pannergy részvényei is, s bár utóbbiak az idén 15 százalékos árfolyam-emelkedést produkáltak, jelenleg is igen kedvező értékeltségi szinten mozognak. A nagyobb cégek közül ígéretes befektetés lehet a stabil osztalékhozamot biztosító Magyar Telekom, pozitív tőkepiaci környezetben a piac egészéhez képest jellemzően felülteljesítő, ezért hosszú távon ígéretes OTP, vagy a jelenleg is kiváló negyedéves eredményt publikáló Richter is.

"A kormányrendelet nem jelent drámai mértékű korlátozást a vagyonkezelők számára azért sem, mert a jelenleg 8 százalék körüli hozamot biztosító magyar állampapírok igen versenyképes alternatívát jelentenek a 3-4 százalék körüli hozamot kínáló külföldi államkötvényekkel szemben" – mutat rá Pillár Zsolt, a Generali Alapkezelő befektetési igazgatója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!