2007. szeptember 16. 18:24

Bár sokan gondolják úgy, hogy jobb a lakást minél előbb kifizetni, pénzügyi szempontból nem biztos, hogy ez a legelőnyösebb, sőt. Noha a bankok a lakáshitelek rendkívül széles és impozáns skáláját kínálják, érdemes alaposan átgondolni, milyen pénzügyi konstrukcióban vág valaki neki a lakásvásárlásnak – ha rendelkezésre álló tőkéjét részben vagy egészben nem az ingatlanba, hanem máshova fekteti be, jóval kedvezőbb lehetőségeket – és persze magasabb hozamokat tud elérni, nem beszélve arról, hogy a befektetett tőke hozamából a törlesztőrészleteket is könnyedén fizetheti.

Bár a hazai piacon a vásárlók egy része minimális önerővel rendelkezik, és a minél nagyobb finanszírozási arányú hiteleket keresi (többek között éppen ez a helyzet hívta életre a ma már számos banknál elérhető kvázi 0% önerővel felvehető hiteleket), a nagyobb összegű készpénzzel rendelkezők számára nem biztos, hogy az a legjobb konstrukció, ha teljes tőkéjüket az ingatlan vásárlására fordítják.

Ha például egy fővárosi, 20 millió forintért kínált ingatlant szeretne valaki megvásárolni, és abban a – manapság szerencsés – helyzetben van, hogy rendelkezésére áll a teljes vételár készpénzben, egyik lehetőség, hogy azt teljes egészében az ingatlanba fekteti – ennek előnye, hogy az ingatlan később fedezetként szolgálhat, terhelhető jelzáloghitellel, azonban a mai piaci viszonyok között, nem biztos, hogy megfelelő hozamot lehet a vásárlással elérni.

A rendelkezésre álló szabad tőkét ennél optimálisabban is el lehet osztani – véli Csedő Zoltán, a Duna House pénzügyi tanácsadási üzletágának vezetője – és akár több millió forintos nyereséget is el lehet érni. A rendelkezésre álló 20 millió forintot érdemes két részre bontani: 10 millió forint befizethető az új ingatlan vételárába, a maradék 10 millió forintos vételárrészre pedig érdemes hitelt felvenni, így 10 millió forintot – mely ez esetben szabad tőkéként áll rendelkezésre befektetési egységhez kötött életbiztosításba vagy különféle (tiszta vagy vegyes) portfolióba lehet befektetni.

Tovább fokozható az elérhető hozam azzal, ha megfelelően választja meg a vásárló a lakáshitelt. A piacon mind „hagyományos”, mind pedig halasztott tőketörlesztésű hitelek közül lehet válogatni. Egy átlagos, 20 évre felvett, 6.25%-os THM-el rendelkező, 10 millió forintos hitel esetében a fizetnivalók a következőképpen alakulnak: 240 x 71 533 forintot kell kifizetnünk, mely a futamidő végéig összesen 17.168.000 forintot jelent.

Amennyiben azonban ún. halaszott tőketörlesztésű hitelt választ a vásárló pénzének egy része az általa választott portfolióba átlag 9%-os hozammal befektetésre kerül, így az összes befizetés 20 év alatt ebben az esetben 13 714 000 Ft – összehasonlítva az előző konstrukcióval tehát 3 454 000 Ft nyereség realizálódik. Fontos megemlíteni az igénybe vehető adókedvezményt, mely a futamidő alatt ugyancsak befektethető.

A maradék 10 millió forint tetszés szerint szabadon befektethető, például egy vegyes – ingatlan, kötvény és részvényalapokat tartalmazó portfolióba, vagy – hosszú távú cél esetén – egy tiszta részvény portfólióba is.

Érdemes tehát vásárlás előtt alaposan körülnézni a piacon – ehhez ma már számos cég nyújt segítséget - mivel a megfelelően kombinált befektetésekkel jóval kedvezőbb pénzügyi helyzettel zárhatjuk a lakásvásárlás folyamatát.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.