3p

Péntek délután a Bank of America gyorsjelentésével lezárult az amerikai nagybankok negyedik negyedéves eredményszezonja. A cégek vegyes teljesítményről számoltak be: a JP Morgan és a Morgan Stanley a vártnál jobb számokat közölt, a Citigroup részvényeseinek viszont kellemetlen meglepetést okozott a várttól elmaradó nyereség. Mfor.hu-háttér.

A válság és a bankcsődök óta minden negyedévben kiemelt figyelem övezi az amerikai pénzügyi szektor eredményeit. A vállalatok többsége mostanra megszabadult az állami tőkétől, így a szakemberek szerint megindulhatott a szektor fellendülése.

A Citi és a BofA volt a kellemetlen meglepetés


A negyedik negyedév legnagyobb csalódását talán a Citigroup okozta: a bank 1,3 milliárd dolláros, részvényenként 4 centes profitról számolt be, miközben az elemzők nagyjából kétszer ekkora nyereséget vártak. Ugyanakkor a 2009 negyedik negyedéves 7,6 milliárd dolláros veszteséghez képest jónak mondható az elért profit, miközben a cég tavalyi egész éves nyeresége 10,6 milliárd dollár lett az egy évvel korábbi 1,6 milliárdos veszteség után.

A negyedik negyedéves bevétel egyébként 18,4 milliárd dollár lett, amivel az egész éves 86,6 milliárdot tett ki.  A bank Tier 1 rátája pedig 10,7 százalékon állt december végén.

A Citi-papírok is megérezték a Wall Streeten a gyenge profitot: a hét elején még majdnem 5 dolláros árfolyam csütörtökre 4,80 dollárra csökkent, a mélypont pedig 4,72 dollár volt a héten.

A Citi mellett a Goldman Sachs okozott még negatív meglepetést a befektetőknek: hiába felelt meg a negyedik negyedéves 3,79 dolláros részvényenkénti profit az elemzői várakozásoknak, a bevételek elmaradtak az előzetes becslésektől. Az egész éves nyereség 8,35 milliárd dollár, részvényenként 13,18 dollár volt szemben a 2009-es 22,13 dolláros részvényenkénti nyereséggel.

Az eredmények megjelenése a bank részvényeinek árfolyamára is kedvezőtlen hatással volt, hiszen amíg a hét elején még 174,57 dollárt adtak a papírokért, a csütörtöki kereskedést már csak 165,36 dolláron fejezte be a részvény, azaz néhány nap alatt több mint 5 százalékot zuhant nagyrészt a gyenge eredmények hatására.

Negatív meglepetést okozott péntek délután a Bank of America (BofA) eredménye is, a cég 1,2 milliárd dolláros, részvényenként 16 centes veszteségről számolt be a negyedik negyedévet illetően, miközben az elemzők nagyjából ekkora nyereségre számítottak. Az egyszeri tételek nélkül azonban részvényenként 4 cent volt a profit, ami még mindig elmarad a várakozástól.

JP Morgan, Morgan Stanley: felülmúlt várakozások

A csalódást keltő cégek mellett voltak persze pozitív meglepetések is az amerikai bankszektorban, a JP Morgan és a Morgan Stanley számai például jobbak lettek az előzetesen vártnál, míg a Wells Fargo esetében szinte tökéletesen becsültek az elemzők.

A JP Morgan még a múlt héten 4,8 milliárd dolláros nettó eredményt jelentett a negyedik negyedévre, ami részvényenként 1,12 dollárt jelent, ehhez képest az elemzői konszenzus 0,99 dollár volt. A Morgan Stanley csütörtökön hozta nyilvánosságra számait: a várt 35 centes részvényenkénti profit 43 cent lett végül a tavalyi év utolsó három hónapjában.

A teljes 2010-es profit 4,5 milliárd dollár volt, ami részvényenként 2,44 dollárt jelentett a 2009-es 1,3 milliárdos, részvényenként 0,82 dolláros veszteséget követően. Az éves bevételek 31,6 milliárd dollárt tettek ki az egy évvel korábbi 23,4 milliárd dollár után.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!