<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A vállalatok normál működését feltételezve hosszú távon alulértékeltnek tűnnek a magyar részvények, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy a világon mindenhol hiányzik a friss tőke, ezért a cégek most még inkább versenyeznek a befektetőkért - olvasható a Generali Alapkezelő kedden megjelent elemzésében.

Elsősorban a Magyar Telekomban látnak fantáziát a Generali Alapkezelő szakemberei, szerintük a magyar távközlési papírok a jelenlegi történelmi mélységekben vonzó beszállási lehetőséget kínálnak rövid- és hosszútávon is. Emellett úgy vélik, hogy a bankpapírokban lehet még némi fantázia, mivel az OTP az utóbbi időben lemaradónak számított szektortársaihoz képest.

"A magyar makrogazdasági kockázatok eltúlzottnak tűnnek, de megfelelő kormányzati intézkedések hiányában tovább csúszhatunk lefelé a lejtőn. A befektetők részben azt büntetik a mostani alacsony részvényárfolyamokkal, hogy hazánk a régió éllovasából lemaradó ország lett, mindenki igyekszik szabadulni a rossz eszközöktől a piacon" - vélekedik Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényelemzője. Szerinte tartós emelkedésre csak akkor lehet esélyünk, ha visszatér a globális kockázatvállalási hajlandóság és normalizálódik a hitelpiac.

"Kedvenc részvényeink többsége az egyre jobban közeledő szelvényvágások miatt most még a defenzív távközlési szektorból kerül ki (egyes esetekben 15-17% körüli osztalékhozam reményében)" - olvasható az elemzésben. Pallag Róbert megemlíti a Magyar Telekomot, mely az utóbbi napokban történelmi mélypontokon volt, szerinte ez jó beszállási lehetőség rövid- és hosszútávra is.

"A meglévő kockázatok ellenére a jelenlegi piaci helyzetben már nem tartjuk indokoltnak a pénzügyi társaságok alulsúlyozását a portfóliókban" - folytatódik az elemzés. A Generali Alapkezelő szakemberinek megítélése szerint a spekulatív és erős idegzettel rendelkező befektetők most már újra odafigyelhetnek a régiós bankszektorra, ahol a legrosszabb szcenárió elkerülése a jelenlegi szintekről jelentős árfolyam emelkedést ígér.

"Az OTP részvények az elmúlt időszakban lemaradónak számítottak a szektortársakkal szemben, azonban ezen változtathat az EBRD tulajdonszerzésével kapcsolatban áprilisra várt bejelentés, amely megnyugtathatná a külföldi befektetőket a részvénnyel kapcsolatos kockázat/ hozam kilátásokat illetően." – fejtette ki Pallag Róbert.

"A jelenlegi piaci környezetben a MOL részvényeket csak hosszabb távon (2-4 éves távlatban) gondolkodó befektetőknek ajánlanánk, mert az olajszektor megítélésében a következő hónapokban még nem várunk érdemi változást" - hangsúlyozza az elemző.

A hazai gyógyszerpapírok árfolyamával kapcsolatban a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere megjegyezte: "A hazai gyógyszergyártó társaságok várhatóan nem okoznak majd csalódást az első negyedéves gyorsjelentésekben sem, magas készpénzállományuk miatt egy defenzív portfóliónak továbbra is fontos elemei lehetnek. Véleményünk szerint az értékeltségben mutatkozó különbség még mindig túlzottan magas a Richter javára és az Egis kárára, az utóbbi részvények 5-6 közötti előremutató P/E melletti árazásában a gyengébb likviditás játszhat szerepet".


"A magyar tőzsde kisebb papírjairól szinte teljesen lemondtak a külföldi pénzügyi befektetők, így az eszközértékekhez képest is egészen irreális árfolyamok alakultak ki, szinte említésre sem méltó átlagos napi forgalom mellett. A kényszereladások szinte minden társaságot egyaránt érintettek, függetlenül a stabil kilátásoktól, a cégben lévő készpénzhányadtól, a megbízható osztalékfizetési hajlandóságtól" – hangsúlyozta az elemző.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.