<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Csaknem hétéves mélypontra süllyedt az olaj világpiaci ára hétfőn, miután a világ olajtermelésének mintegy a harmadát adó Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) nem csökkentette kitermelési limitjét.

A Brent típusú kőolaj ára hétfőn délután 3 órakor 1,09 dollárral, 42,18 dollárra csökkent pénteki záróáráról, de előtte átmenetileg 42,11 dolláron is jegyezték, 2009 márciusa óta a legalacsonyabban. Az amerikai WTI olajfajta hordónkénti ára 38,85 dollárra esett, csaknem 3 százalékkal csökkent. Az olajár eséséhez az erős dollár is hozzájárul, mivel drágítja a nem dollárban fizetők számára a nyersanyag árát, és csökkenti a keresletet.

Az OPEC pénteki féléves közgyűlésén nem állapodtak meg új termelési kvótában, így a korábbi napi 30 millió hordós kvóta marad érvényben. Valójában azonban egyes becslések szerint a kartell termelése már meghaladja a 32 millió hordót, és a túlkínálat tovább nő, ha Irán januártól nagyobb mennyiséggel lép ki a piacra.  

A közgyűlés évtizedek óta először végződött úgy, hogy nem határoztak meg kitermelési limitet. A csoporttagok eltérően vélekednek arról, hogy az Iránból - a nyugati szankciók feloldása után - érkező kőolajat hogyan építsék be a csoport kitermelésébe. Az OPEC által alkalmazott napi több mint 30 millió hordós limit a napi keresletet 0,5-2 millió hordóval meghaladó kínálati bőséget okozott a piacon. Ez különösen a kisebb amerikai palaolaj-kitermelőket hozta rossz helyzetbe, akik így nagy összegű adósságot halmoztak fel.

Ha megépül, ez léesz a világ legmagasabb épülete

A Commerzbank elemzői szerint az olajárak emelkedését a jövőben nem az OPEC fogja előidézni, hanem a kereslet növekedése és a csoporton kívüli termelés csökkenése válthatja ki. A nyersolaj ára kevesebb mint felére csökkent tavaly nyár óta a világpiaci túlkínálat miatt. Az OPEC ugyanis - szakítva hagyományosan követett olajár-szabályozó termelési politikájával - világpiaci részesedésének megvédését helyezte előtérbe. Ebben az alacsony olajárat használja fegyverként a viszonylag magas kitermelési költséggel dolgozó termelők kiszorítására a piacról.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.