2016. április 3. 09:49

Az idén a tavalyinál jellemzően magasabb osztalékokra számíthatnak a tőzsdei társaságok részvényesei a már közzétett osztalékjavaslatok alapján.

A legnagyobb cégek közül a Mol igazgatósága 55 milliárd forint osztalék kifizetésére tett javaslatot a 2015. év után, míg tavaly 50 milliárd forintot osztott szét. A teljes részvényszám alapján az idén 526 forint jut egy részvényre, azonban ennél többre, 567 forint körüli összegre számíthatnak a tulajdonosok, mivel a társaság a saját részvényekre eső részt is felosztja a többi részvényes között.

Az OTP igazgatósága részvényenként 165 forintos osztalékra tett javaslatot a tavaly elfogadott 145 forint után. A saját részvényekre jutó részt itt is szétosztják, vagyis tavalyhoz hasonlóan az idén is várhatóan 2 forinttal magasabb, azaz 167 forint lesz a ténylegesen kifizetendő összeg.

A Richter az idén 72 forint osztalékot tervez kifizetni, míg tavaly csak 33 forintot kaptak a részvényesei.

Az idén a Telekom is tervez osztalékot fizetni, az igazgatóság részvényenként 15 forintot javasolt, miután az előző két évben nem részesültek a társaság eredményéből a tulajdonosok.

Legendás autók kalapács alatt

A prémium kategóriás cégek közül az ANY Biztonsági Nyomda és az ingatlanhasznosító Graphisoft Park is fizet osztalékot, hasonlóan a tavalyi évhez.  A Graphisoft Park részvényesei az idén magasabb osztalékot kapnak, az igazgatóság részvényenként 72 forintot javasolt, míg tavaly 60 forintot fizetett a cég. A Biztonsági Nyomda a tavalyi 75 forintnál kevesebbet, 65 forint osztalékot tervez kifizetni az idén.

A standard kategóriából az Elmű és az Émász részvényesek az idén is számíthatnak osztalékra, az Elműnél részvényenként 1200, az Émásznál 1100 forint a javasolt osztalék. A hagyományosan osztalékfizetőnek számító Zwack Unicum az eltérő üzleti éve miatt később, várhatóan júniusban tartja a közgyűlését. Tavaly a Norbi Update közgyűlése is osztalékfizetésről döntött, az idei eredményfelosztási javaslatát még nem közölte a cég.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.