2016. április 3. 09:49

Az idén a tavalyinál jellemzően magasabb osztalékokra számíthatnak a tőzsdei társaságok részvényesei a már közzétett osztalékjavaslatok alapján.

A legnagyobb cégek közül a Mol igazgatósága 55 milliárd forint osztalék kifizetésére tett javaslatot a 2015. év után, míg tavaly 50 milliárd forintot osztott szét. A teljes részvényszám alapján az idén 526 forint jut egy részvényre, azonban ennél többre, 567 forint körüli összegre számíthatnak a tulajdonosok, mivel a társaság a saját részvényekre eső részt is felosztja a többi részvényes között.

Az OTP igazgatósága részvényenként 165 forintos osztalékra tett javaslatot a tavaly elfogadott 145 forint után. A saját részvényekre jutó részt itt is szétosztják, vagyis tavalyhoz hasonlóan az idén is várhatóan 2 forinttal magasabb, azaz 167 forint lesz a ténylegesen kifizetendő összeg.

A Richter az idén 72 forint osztalékot tervez kifizetni, míg tavaly csak 33 forintot kaptak a részvényesei.

Az idén a Telekom is tervez osztalékot fizetni, az igazgatóság részvényenként 15 forintot javasolt, miután az előző két évben nem részesültek a társaság eredményéből a tulajdonosok.

Legendás autók kalapács alatt

A prémium kategóriás cégek közül az ANY Biztonsági Nyomda és az ingatlanhasznosító Graphisoft Park is fizet osztalékot, hasonlóan a tavalyi évhez.  A Graphisoft Park részvényesei az idén magasabb osztalékot kapnak, az igazgatóság részvényenként 72 forintot javasolt, míg tavaly 60 forintot fizetett a cég. A Biztonsági Nyomda a tavalyi 75 forintnál kevesebbet, 65 forint osztalékot tervez kifizetni az idén.

A standard kategóriából az Elmű és az Émász részvényesek az idén is számíthatnak osztalékra, az Elműnél részvényenként 1200, az Émásznál 1100 forint a javasolt osztalék. A hagyományosan osztalékfizetőnek számító Zwack Unicum az eltérő üzleti éve miatt később, várhatóan júniusban tartja a közgyűlését. Tavaly a Norbi Update közgyűlése is osztalékfizetésről döntött, az idei eredményfelosztási javaslatát még nem közölte a cég.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.