TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A legnagyobb növekedési ütemű országok közé tartozik többek között Nigéria, Angola, Kína és Mianmar. Kelet-Európában pedig Oroszország, Törökország és Ausztria tekinthető a legjobbnak - mondta Dr. Mark Möbius, a Franklin Templeton alapkezelő vezetője. Mfor.hu tudósítás.

A befektető a kedd reggeli sajtóeseményen elsősorban a fejlődő országokban rejlő potenciálról beszélt, mivel azok növekedési üteme háromszor gyorsabb, mint a fejlett országoké. A növekedési rátájuk 1989 és 2011 között évente átlagosan 9,7 százalékot mutatott, 2010-ben pedig túl is teljesítették a fejlett országokat.

Fejlődő piacok kínálta lehetőségek

A feltörekvő piacok egyik nagy előnye, hogy sokkal olcsóbbak a fejlett országokétól, ráadásul kihasználatlan lehetőségeket rejtenek magukban. Ezt támasztja alá az, hogy a GDP alapján ezek a piacok a világ 6 százalékát teszik ki.

A cég portfóliójában a főbb piacok Nigéria, Szaúd-Arábia, Katar, Kazahsztán, valamint az Egyesült Arab Emirátusok, míg a legfőbb szektorok közé a bankszektor, és a távközlés tartozik. Példaként erre Nigériát említette a befektető, ahol a nemzeti hitelezési növekedés 26 százalékos volt az elmúlt időszakban, a mobilhasználók aránya pedig csupán 55 százalékos. Érdekességként Möbius megemlítette azt is, hogy míg Amerikából egy hónapban 30 ezer piaci elemzés és jelentés születik, addig az afrikai országban mindössze 37.

A feltörekvő piacokat mérő MSCI index alakulásával összevetve a Templeton portfólió teljesítményét kiderült, hogy az indulás óta, 2008 októberétől mára tetemes lett a különbség az utóbbi javára. Míg az előbbi -13 százalék, a Templeton teljesítménye több mint 71 százalék.

Kína: folytatódó növekedés

Ugyan a közeljövőben elképzelhető, hogy minimálisan, de csökkenni fog a kínai gazdaság növekedési üteme (10 százalékról 7-re), ám a fogyasztás tovább fog bővülni, ráadásul a Központi Banknak számos lehetősége van arra, hogy ezt a trendet fenntartsa. A legfőbb cél itt az, hogy a 3000 milliárd dolláros valutatartalékot megfelelően kezeljék, ezért a közeljövőben a portfólió diverzifikálását tekintik az elsődleges feladatnak.

Ami itt a legnagyobb potenciált jelenti, az az energiaszektor, valamint a bankszektor. Möbiusék portfóliójában legnagyobb arányban a kínai olajvállalat, a PetroChina szerepel, valamint a thaiföldi PTT és az indonéziai Astra International 5-5 százalékkal.

Kelet-Európa

A piacok szerencsére a válságot követően viszonylag hamar helyreálltak. A portfólió összeállításában 35 százalékos részt foglalnak el az orosz vállalatok, 22 százalékot a török, 15 százalékot az osztrák, valamint 10 százalékban magyar részvények is megtalálhatók. A hazai befektetésre Möbius az OTP részvényeket tartja legalkalmasabbnak, Oroszországban és a Törökországban is a bankszektor tekinthető a legígéretesebbnek. Összességében a régióban a bankok és az energiaipar rejti a legnagyobb fejlődési potenciált.

A görögök: folytatni kell az átszervezést

Újságírói kérdésre Möbius a görög helyzetet illetően is kifejtette a véleményét. Nézetei szerint a legfontosabb, hogy az Európai Központi Bank a hitelminősítő intézetek negatív véleménye mellett is végrehajtsa az átstrukturálást, valamint olyan banding-kötvények kibocsátását, melyek a latin-amerikai térségben is megoldották már a problémákat. Azt azonban aggasztónak tartja a szakember, hogy egyesek az euró megszűnését rebesgetik, és úgy véli, ha Görögország kilépne az eurózónából, az nem oldaná meg a válságot náluk.

Ezüst, arany és energiaforrások

Ami a megújuló energiaforrásokat illeti, Möbius úgy tartja, hogy amíg az olaj ára ilyen magas lesz, addig mindenképpen kifizetődő lesz ez a piac. Ráadásul összehangolt elmozdulás várható az olyan országokban, ahol különösen nagy szükség van ezekre az erőforrásokra. Példaként Kínát említette, hiszen itt a fejlődés üteme miatt nagy hangsúlyt kell helyezniük a takarékossági megoldásokra, ezért őket szinte minden alternatív megoldás érdekelné.

A nemesfémek trendje szintén felfelé mutat, hiszen amíg Indiában és elsősorban Kínában nő az egy főre jutó fogyasztás, addig az arany és az ezüst piaca is biztosan növekedést mutathat.

Székely Sarolta

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.