2007. szeptember 17. 09:29

Az elmúlt hét tiszta unalom volt, a piacok alig mozogtak. A forgalom nagyon alacsony volt, az egyedi papírokkal kapcsolatos hírek mozgatták a befektetők kezét a "buy" és a "sell" gomobokon (a GM-hírek egy esetleges megegyezésről a szakszervezetekkel; CFC: a soha véget nem érő story: újabb tízmilliárd dolláros injekciót kapott... már a sokadikat). Ez nem is csoda, hiszen a héten a játékosok kiterítik az asztalra lapjaikat....

Goldman, Bear Stearns, MSDW: a héten jelentenek arról, miként futott le az izgalmaktól nem mentes 3. negyedév. A számokból következtetést lehet levonni arról, hogy:

  • miként alakultak a bevételek az M&A, LBO-ügyletekből,
  • a kereskedési bevételek mennyire estek,
  • mekkora értékcsökkenést kell végrehajtaniuk a tulajdonukban lévő struktúrált termékek miatt.

A Merrill már pénteken előre figyelmeztette a befektetőket, hogy a 3. negyedév végére jelentősen le kell értékelnie jelzálogstruktúráit... . A jelentések talán arra is jók lesznek, hogy a bankok egymás iránti bizalma helyreáll, mert ez így sokáig nem mehet... Ahelyett, hogy egymástól és egymásnak hiteleznének, a jegybankot iktatják közbe, amely - hűen a "lender of last resort" szerepéhez - ezt meg is kell, hogy tegye. A BoE feje, Mr. King elég lazán nyilatkozott a hét elején, hogy ők nem fognak a pénzpiac segítségére sietni, hiszen ezzel egy moral-hazard probléma
közepébe csöppennének - igaza van mellesleg- , de azt ő sem hitte, hogy állítása csak pár óráig lesz tartható... Csütörtökön a Northern Rock - semiképp sem híven nevéhez - nem állta tovább a lakáspiac hullámait, és a jegybankhoz fordult, hogy segítse ki, mert likviditási problémával küzd. A befektetők kétmilliárd fontot vontak ki a bankból a hétvégén. A másik hír, ami még a múlt héten jött ki és ide kapcsolódik, hogy a nagy-britanniai lakáspiacon is csökkenésnek indultak az árak...

A problémák gyökerével már részletesen foglalkoztunk.

A héten napvilágot látott adatok egyrészt további bizonyítékot szolgáltattak az amerikai fogyasztók visszaeső vásárlási kedvéről, másrészt - ezzel összefüggően - csökkenő inflációs nyomást jeleztek. A világ másik oldalán, Kínában a jegybank nem győzi emelni a kamatokat, mert a gazdaság túl nagy fordulatszámon pörög, és az infláció csak egyre nő, nem kis mértékben a meglódult élelmiszerárak következtében (lásd a búza ára rekordmagasságokban a napokban). Ez a probléma azonban szinte az összes
feltörekvő országra jellemző Argentínától Indiáig... És mint azt tudjuk, ezek a tipikus exportországok. Kérdés: mikor lesznek ezek az államok kénytelenek emelni az árakon? A bérnövekedés Kínában éves szinten 30 százalékos volt legutóbb... Hát ez az, ami a FED-et nyugtalanítja. Az egyik oldalon pánikoló traderek és összeomló lakáspiac, bedugult bankrendszer; a másik oldalon dübörgő világgazdaság, és az importoldali infláció megugrásának fenyegetése. Vajon megmenti-e B. Bernanke a világot?

-

Helikopteres Bernanke

A kötvénypiac túlzottan pesszimista, a részvénypiac túlzottan optimista, ami a világgazdaság növekedését illeti. A FED keddi döntése előtt zárnám augusztus eleji ajánlásaim a long kötvénypiacot illetően. A hozamok 20-30 bázispontot estek azóta. Take profit. Zárnám a régóta meglevő (dax 8100), az utóbbi időben kevésbé funkcionáló, részvénypiaci shortokat is. Kivárok, jós én sem vagyok. Ha majd tisztán lát ismét az ember, és ez a sok zaj lecsöndesedik a piacokon, akkor majd ismét lehet pozicionálni valamely irányba.

Pörög a rulettkerék:
1.) Bernanke nem tesz semmit: politikai öngyilkosság. Minden piac beszakad. Kötvény, részvény, árak esnek, hitelfelárak ismét az egekbe szöknek. Ezt a szcenáriót kizárnám.

2.) Bernanke csak a bankoknak nyitva hagyott diszkontlábat csökkenti jelentősen (plusz estleg kisebb, 25 bázispontos kamatcsökkentés - inkább pszichológiai, mintsem reálgazdasági jelentősséggel). Ez egy pragmatikus lépés lenne a bankkrízis kezelésére. A piacok csalódottak lennének (esnének), de lehet, még aznap megnyugodnának valamelyest. Én ezt preferálnám

3.) Bernanke 25 bázispontot vág: a várt szcenárió. Sok függene a kommentártól (ez mondjuk minden esetre elmondható). Enyhe csalódás lehetséges talán (titokban sokan 50 bázispontot várnak). Sok értelme ennek a szcenáriónak nincs: a probléma előrehaladottabb annál, hogy azt egy ilyen "csúzlilövéssel" kezelni lehetne. Itt, mint írtam, a kommentártól még több függne, mint a többi szcenárióban.

4.) A FED 50 bázispontot vág. Wow... Big bull az elején. Tűzijáték és party. De vajon jó ez? Jelezné, hogy a FED komolyan aggódik és gáz van, tényleg... Nem mintha ezt a FED nélkül nem tudnánk, de hát ha ő mondja, azt inkább elhiszik.

Mint az látható, szcenárió van elég. Ritkán volt még ilyen izgalmas a FED-döntést megelőző időszak. Ez a lépés és a kommentár lényeges lesz: úgy vélem, utóbbit a jövő szakkönyvei sokat fogják majd idézni - ha bejön a FED lépése, ha nem.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.