TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Mozgalmas év volt 2010, az mfor.hu most tízrészes sorozattal idézi fel az idei év legemlékezetesebb eseményeit. Elsőként a BP olajfúró tornyának katasztrófája kerül terítékre, melynek következtében hónapokig ömlött az olaj az Atlanti-óceánba. A katasztrófa végül tízmilliárd dollárjába került a olajcégnek, a környezeti hatások pedig egyelőre megjósolhatatlanok. Mfor.hu-háttér.

Április végén robbant fel a British Petrol (BP) Deepwater Horizon nevű tengeri olajfúró tornya, mely néhány percen belül el is süllyedt. Az rögtön látszott, hogy nagy a baj: már néhány nap múlva egymilliárd dollárra becsülték a cég kárát, de arra kevesen gondoltak, hogy végül ennek tízszerese lesz a számla.

A piac rögtön lereagálta

Április végétől kezdve napi ötezer hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlött az óceánba, ezért a BP-nek gyorsan kellett volna cselekednie. A cég rögtön megkezdte az elhárítást, már az első hírek is arról szóltak, hogy napi hatmillió dollárt fordítanak a kifolyt olaj összegyűjtésére.

A tőzsde, ahogy szokta, könyörtelenül reagált: néhány nap alatt 14 milliárd dollárral csökkent a vállalat értéke a részvényárfolyam alapján. Sokan ezt azzal indokolták, hogy az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es elsüllyedése után 2,5 milliárd dolláros büntetést kapott az Exxon Mobil, ezért már az első napokban beáraztak egy sokkal nagyobb bírságot.

(Yahoo)

A BP-részvény mélyrepülését a Citigroup elemzői is túlzott reakciónak tartották, a Goldman Sachs pedig megerősíttette korábbi értékelését, és továbbra is a BP papírjának vásárlását tanácsolta május elején. Június elején aztán a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő már leminősítette a BP-t arra hivatkozva, hogy több mint egy hónapja csak nőnek az olajömlés költségei, és továbbra sincs kilátásban a katasztrófa megfékezése. A hitelminősítő egyébként akkor a legrosszabb forgatókönyv szerint 5 milliárd dolláros költségekkel számolt.

Szintén június elején kezdtek először szárnyra kapni felvásárlási pletykák az egyre növekvő költségek miatt. A részvények árfolyama bő egy hónap alatt 34 százalékot zuhant. Július közepére a BP-t az Exxon Mobillal boronálták össze, a cég azonban cáfolta azokat a sajtóinformációkat, melyek szerint az amerikai vállalat felvásárolná.

Sorra vallottak kudarcot

Az olajkút felrobbanása után a BP persze rögtön nekilátott, hogy csökkentse az olajömlést a tengerfenéken. Május végén azonban kudarcot vallott a Top Kill névre keresztelt hadművelet, melynek keretében iszapot pumpáltak a tengerfenékre, hogy csökkentsék az ömlést. A cég szakemberei már előzetesen is csak 60-70 százalék esélyt adtak ennek a módszernek, hiszen ilyen mélyen még sosem próbálkoztak hasonlóval.

A Top Kill sikertelensége után a következő ötlet az volt, hogy egy sapkát engednek le a felrobbant csonkra, mely összegyűjtené a kifolyt olajat. Június elejére azonban kiderült, hogy ez a módszer is csak részsikert hozott, az első nap 950 ezer liter olajat gyűjtöttek össze.

Július közepén csillant fel a remény

Először július közepén csillant fel a remény, amikor rövid időre sikerült megállítani a szivárgást. "Jó volt látni, hogy végre nem folyik az olaj az öbölben" - nyilatkozta Kent Wells, a brit olajtársaság alelnöke újságíróknak. Az amerikai katasztrófavédelem szakembere azonban arra figyelmeztetett, hogy továbbra is nagy a valószínűsége annak, hogy a cégnek újra kell majd nyitnia a szelepeket, majd a kiömlő napi 80 ezer hordó olajat össze kell gyűjtenie. "Még nincs vége" - mondta Thad Allen.

Augusztus elején aztán iszappal kezdték eltömíteni a tenger fenekén lévő lyukat, majd arra még egy cementszigetelést tettek. Először nem lehetett tudni, sikeres lesz-e a manőver, de végül ezzel a megoldással sikerült megszüntetni a szivárgást.

A katasztrófa eredménye számokban

Mint említettük, az első hírek egymilliárd dollár körüli kárról szóltak, sokan már azt is brutálisnak minősítették a BP-re nézve. Arra azonban kevesen gondoltak, hogy a teljes összeg végül ennek tízszeresét is eléri majd. Szeptember közepén, a katasztrófa elhárítása után már 9,5 milliárd dolláros kárösszegről szóltak a beszámolók.

Öt hónappal az Egyesült Államok legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozó robbanás után még mindig 25 ezren vesznek részt a kárelhárítási munkálatokban több mint 2500 vízi és több tucat légi járművel. A tengervízbe jutott olaj háromnegyede már eloszlott, vagy lebomlott.

A BP az amerikai kormányzat nyomására egy 20 milliárd dolláros kártérítési alapot állított fel. Augusztus 23-tól ebből az alapból teljesítik a kifizetéseket. Mostanáig több mint 68 ezer kártérítési követelés érkezett az alaphoz, ebből több mint 19 ezret elégítettek ki, 240 millió dollár értékben. Az pénzalap megnyitása előtt a BP 127 ezer kártérítési kifizetést teljesített, összesen 399 millió dollár értékben. A 11 halálos áldozattal járó áprilisi robbanás után 4,9 millió hordónyi olaj ömlött a Mexikói-öböl vízébe.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.