5p

Mozgalmas év volt 2010, az mfor.hu most tízrészes sorozattal idézi fel az idei év legemlékezetesebb eseményeit. Elsőként a BP olajfúró tornyának katasztrófája kerül terítékre, melynek következtében hónapokig ömlött az olaj az Atlanti-óceánba. A katasztrófa végül tízmilliárd dollárjába került a olajcégnek, a környezeti hatások pedig egyelőre megjósolhatatlanok. Mfor.hu-háttér.

Április végén robbant fel a British Petrol (BP) Deepwater Horizon nevű tengeri olajfúró tornya, mely néhány percen belül el is süllyedt. Az rögtön látszott, hogy nagy a baj: már néhány nap múlva egymilliárd dollárra becsülték a cég kárát, de arra kevesen gondoltak, hogy végül ennek tízszerese lesz a számla.

A piac rögtön lereagálta

Április végétől kezdve napi ötezer hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlött az óceánba, ezért a BP-nek gyorsan kellett volna cselekednie. A cég rögtön megkezdte az elhárítást, már az első hírek is arról szóltak, hogy napi hatmillió dollárt fordítanak a kifolyt olaj összegyűjtésére.

A tőzsde, ahogy szokta, könyörtelenül reagált: néhány nap alatt 14 milliárd dollárral csökkent a vállalat értéke a részvényárfolyam alapján. Sokan ezt azzal indokolták, hogy az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es elsüllyedése után 2,5 milliárd dolláros büntetést kapott az Exxon Mobil, ezért már az első napokban beáraztak egy sokkal nagyobb bírságot.

(Yahoo)

A BP-részvény mélyrepülését a Citigroup elemzői is túlzott reakciónak tartották, a Goldman Sachs pedig megerősíttette korábbi értékelését, és továbbra is a BP papírjának vásárlását tanácsolta május elején. Június elején aztán a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő már leminősítette a BP-t arra hivatkozva, hogy több mint egy hónapja csak nőnek az olajömlés költségei, és továbbra sincs kilátásban a katasztrófa megfékezése. A hitelminősítő egyébként akkor a legrosszabb forgatókönyv szerint 5 milliárd dolláros költségekkel számolt.

Szintén június elején kezdtek először szárnyra kapni felvásárlási pletykák az egyre növekvő költségek miatt. A részvények árfolyama bő egy hónap alatt 34 százalékot zuhant. Július közepére a BP-t az Exxon Mobillal boronálták össze, a cég azonban cáfolta azokat a sajtóinformációkat, melyek szerint az amerikai vállalat felvásárolná.

Sorra vallottak kudarcot

Az olajkút felrobbanása után a BP persze rögtön nekilátott, hogy csökkentse az olajömlést a tengerfenéken. Május végén azonban kudarcot vallott a Top Kill névre keresztelt hadművelet, melynek keretében iszapot pumpáltak a tengerfenékre, hogy csökkentsék az ömlést. A cég szakemberei már előzetesen is csak 60-70 százalék esélyt adtak ennek a módszernek, hiszen ilyen mélyen még sosem próbálkoztak hasonlóval.

A Top Kill sikertelensége után a következő ötlet az volt, hogy egy sapkát engednek le a felrobbant csonkra, mely összegyűjtené a kifolyt olajat. Június elejére azonban kiderült, hogy ez a módszer is csak részsikert hozott, az első nap 950 ezer liter olajat gyűjtöttek össze.

Július közepén csillant fel a remény

Először július közepén csillant fel a remény, amikor rövid időre sikerült megállítani a szivárgást. "Jó volt látni, hogy végre nem folyik az olaj az öbölben" - nyilatkozta Kent Wells, a brit olajtársaság alelnöke újságíróknak. Az amerikai katasztrófavédelem szakembere azonban arra figyelmeztetett, hogy továbbra is nagy a valószínűsége annak, hogy a cégnek újra kell majd nyitnia a szelepeket, majd a kiömlő napi 80 ezer hordó olajat össze kell gyűjtenie. "Még nincs vége" - mondta Thad Allen.

Augusztus elején aztán iszappal kezdték eltömíteni a tenger fenekén lévő lyukat, majd arra még egy cementszigetelést tettek. Először nem lehetett tudni, sikeres lesz-e a manőver, de végül ezzel a megoldással sikerült megszüntetni a szivárgást.

A katasztrófa eredménye számokban

Mint említettük, az első hírek egymilliárd dollár körüli kárról szóltak, sokan már azt is brutálisnak minősítették a BP-re nézve. Arra azonban kevesen gondoltak, hogy a teljes összeg végül ennek tízszeresét is eléri majd. Szeptember közepén, a katasztrófa elhárítása után már 9,5 milliárd dolláros kárösszegről szóltak a beszámolók.

Öt hónappal az Egyesült Államok legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozó robbanás után még mindig 25 ezren vesznek részt a kárelhárítási munkálatokban több mint 2500 vízi és több tucat légi járművel. A tengervízbe jutott olaj háromnegyede már eloszlott, vagy lebomlott.

A BP az amerikai kormányzat nyomására egy 20 milliárd dolláros kártérítési alapot állított fel. Augusztus 23-tól ebből az alapból teljesítik a kifizetéseket. Mostanáig több mint 68 ezer kártérítési követelés érkezett az alaphoz, ebből több mint 19 ezret elégítettek ki, 240 millió dollár értékben. Az pénzalap megnyitása előtt a BP 127 ezer kártérítési kifizetést teljesített, összesen 399 millió dollár értékben. A 11 halálos áldozattal járó áprilisi robbanás után 4,9 millió hordónyi olaj ömlött a Mexikói-öböl vízébe.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!