TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. január 7. 16:29

Szélkakas módjára forgó befektetők, bizonytalan elemzők, volatilis piac. Ez a mostani helyzet, és szerintünk még egy ideig komoly fordulat nem fog bekövetkezni. Ráadásul az Öböl térségében lévő amerikai hajókkal szembeni provokáció tovább bonyolíthatja a már most is meglehetősen kusza képletet.

Szélkakas módjára forgó befektetők, bizonytalan elemzők, volatilis piac. Ez a mostani helyzet, és szerintünk még egy ideig komoly fordulat nem fog bekövetkezni. Ráadásul az Öböl térségében lévő amerikai hajókkal szembeni provokáció tovább bonyolíthatja a már most is meglehetősen kusza képletet.

Nos le kell borulni saját nagyságunk előtt, pénteken megjósoltuk, hogy jön az ötven bázispontos várakozás, és lám itt van. Na jó csak szerencsénk volt, az mindenesetre mókás, hogy a "fundamentumok" milyen gyorsan tudnak változni. A volatilitás továbbra is erős, és a gyorsan változó szentimentre gyorsan mozdulnak a befektetők. Összességében mi az eladói oldalban több fantáziát látunk, de azért lesznek itt kiszúrások, ahol csúnyán rá lehet faragni a shortra.

Hétfőn az amerikai határidős indexek emelkedni kezdtek, mert a befektetők immár megkezdték a nyomott árú részvények vásárlását - abban a reményben, hogy az elmúlt héten megjelent gyenge makroadatok kellő impulzust jelentenek a Fed kamatcsökkentéséhez. Más kérdés, hogy egy órányi kereskedés után a kezdeti optimizmusnak már nyoma sem volt.

Apropó kamatcsökkentés. Immár nem egy hagyományos negyed százalékos vágásról van szó, egyre többen mondanak 50 bázispontot. Az amerikai állampapírok 21 elsődleges forgalmazója közül 17 adott választ a Dow Jones kamatvárakozási kérdésére; véleményük átlaga szerint a Fed kamatdöntő Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) január utolsó napján 4,0 százalékra mérsékli az irányadó kamatot a jelenlegi 4,25 százalékról. A megkérdezettek azzal számolnak továbbá, hogy a Fed márciusi ülésének döntése alapján a kamatszint további 25 bázisponttal 3,75 százalékra hanyatlik; júniusban pedig a kamat 3,50 százalékra csökken és ezen a szinten marad az év végéig.

A nagy bankok közül öten, a Barclays Capital, a Countrywide Securities, a JP Morgan, a Goldman Sachs és a UBS egyaránt úgy vélekedett, hogy január végén a Fed 50 bázisponttal 3,75 százalékra gyengíti az alapkamatot. Eközben a Goldman azt sem zárta ki, hogy a hivatalos - január végi - kamatülést megelőzően csökkenti az alapkamatot az amerikai jegybank.

Hogy a kamatcsökkentés megoldja-e a helyzetet, az persze nem garantálható, a Moody's Investors Service elemzése szerint ugyanis "rendkívül mélyre nyúlnak" a jelenlegi globális likviditáspiaci válság gyökerei, mivel a pénzpiaci rendszer "exponenciális ütemben" vált egyre bonyolultabbá az elmúlt évtizedben, ezért nem lesz egyszerű kiutat találni a piacokon kialakult helyzetből.

További problémát jelent annak felmérése, hogy a kockázat miképp alakul az idő haladtával. Az adóskockázat és a gazdasági ciklusok közötti bonyolult kölcsönhatások nyomon követése ugyanis mind a kockázatkezelők, mind a hitelminősítők számára kihívást jelent, áll a Moody's elemzésében. A cég szerint a pénzügyi szektorban zajló innovációs folyamat térhódításával együtt a kockázatok nyomonkövethetősége csökkent, "valószínűleg visszafordíthatatlanul".

Erre tessék csomót kötni. Elemzőék virágnyelven elmondták, hogy fi**juk sincs, hogy mi van, illetve mi lesz itt, meg eseteg hogyan lehetne megoldani a helyzetet. Mit mondjunk mi egyszeri földi halandók, ha a professzionális cégek nem látják az alagút végét?

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy erősödik a kardcsörtetés az Egyesült Államok és Irán között. A CNN délutáni beszámolója szerint az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat öt járőrhajója zavarta és provokálta az amerikai haditengerészet három hajóját a jelentős olajszállítási útvonalnak számító Hormuzi-szorosban a hét végén. Kis híján fegyveres összecsapás volt a felek között, a csatornának nyilatkozó tisztségviselők szerint az iráni hajók támadójárművek voltak, és az amerikaiakra nézve fenyegető manővereket, illetve hírforgalmazást végeztek.

A feszültséget most a befektetők az egeket ostromló olajárak miatt nem igazán díjazzák. Az újabb árupiaci áremelkedés és az esetleg tovább növekvő hadikiadások, a mindezek következtében tovább gyengülő dollár sok jóval nem kecsegtet. Persze valószínű, hogy holnap már más miatt fogunk bizakodni, illetve aggódni, ki-ki vérmérséklete szerint.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.