2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Komor gyorsjelentési szezon elé néz a Wall Street, és kevés javulás várható a közeljövőben.

Elemzők csökkentették a szeptember 30-án záruló harmadik negyedévre és az egyéves időtávra vonatkozó előrejelzéseiket is. Ha a csökkenést valószínűsítő várakozások beigazolódnak, a már így is drága részvények még költségesebbé válnak, és a befektetők ezzel párhuzamosan még idegesebbek lesznek.

A Thomson Reuters adatai alapján a New York-i értéktőzsdén jegyzett 500 legnagyobb amerikai részvénytársaság harmadik negyedéves nyeresége 3,9 százalékkal lehet alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest. A Standard & Poor's 500-as mutatóhoz tartozó vállalatok fele könyvelhet el kisebb profitot a csökkenő olajárak, az erős dollár és a gyenge világgazdasági kereslet következményeként.

A jövőre vonatkozó várakozások is romlottak. Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) 12 hónapra előre mutató értéke jelenleg mínusz két százalék közelében mozog, ami 2009 vége óta a legrosszabb adat. Hat éve mínusz 10,1 százalékon állt ez a ráta.

A gyenge előrejelzések nyomán egyes elemzők a "profitok recessziójáról" beszélnek, azaz arra számítanak, hogy két egymást követő negyedévben csökkennek a nyereségek.

"Nem jó dolog a profitok recessziója. Nem érdekel, hogy a gazdaság vagy bármi egyéb milyen állapotban van"

- fogalmazott Michael Mullaney, a Fiduciary Trust nevű bostoni pénzügyi tanácsadó és vagyonkezelő társaság befektetési igazgatója.

Az S&P 500-as index értéke nagyjából 9 százalékot esett a május 21-én megütött történelmi rekordjáról ez idáig, mert a befektetőket nyomasztja Kína gazdasági növekedésének a világkeresletre gyakorolt kedvezőtlen hatása, plusz a bizonytalan kamatkilátások. A gyengébb kínai kereslet nyomást gyakorol a nyersanyagok, különösen a réz árára.

Még a közelmúltbeli eladási hullám után is bizonyos mutatók szerint a részvények továbbra is túlárazottak. Az S&P 500-as mutatónak vissza kell térnie az 1800 pont körüli tartományba, hogy kialakuljon az egyensúlyi helyzet. Az index pénteken 1931,34 ponton zárt.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!