2018. február 7. 13:25

Hiába pattantak kedden vissza az árak, több szakértő is úgy látja, hogy az elmúlt évek töretlen emelkedése véget ért.

Sokkal nagyobb mozgásokkal számolnak a szakértők, és szerintük immár nem csak emelkedő árak lesznek. Mindezt annak ellenére állítják, hogy a hétfői nagy zuhanást követően kedden a veszteség egy részét ledolgozva visszapattantak az árak a New York-i tőzsdéken.

Már a múlt péntek is kivételes volt, hiszen az S&P 500-as index 2 százalék feletti esésére 2016 szeptembere óta nem volt példa. Ami pedig hétfőn történt a piacokon, az komoly krachokat idézett, hiszen mind a Dow, mind az S&P 4 százalék feletti zuhanást szenvedett el. Bár százalékosan ez még nincs a legnagyobb esések között, az utóbbi évek folyamatos rekordjai révén ez volt pontértékben minden idők legnagyobb gyengülése.

A korábban teljesen eltűnő volatilitás egy pillanat alatt visszatért, és az ezt mérő mutató, a VIX index a 2008-as válságot idéző szintre ugrott fel. Boris Schlossberg, a BK Asset Management vezetője szerint ezek a jelek nem egynapos csodát jeleznek előre, hiába ugrottak vissza a tőzsdeindexek kedden. Szerinte érdemes tartósan berendezkedni az erőteljes piaci mozgásokra, rövid távon pedig számítani kell további áresésre.

A kilátásokat az is borússá teszi, hogy a gazdasági növekedés hiába mutat jól, a kilátások nem túl rózsásak. A jegybanki ingyenpénzek kora leáldozóban, sőt a pénteki munkaerőpiaci adatok után a korábban várt 2-3 kamatemelés helyett immár négy 25 bázispontos emelés a piaci konszenzus. Az első pedig akár már márciusban jöhet, akkor lesz ugyanis legközelebb monetáris tanácsi ülése a Fed-nek.

mfor.hu