<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A vártnak megfelelően 6,5 százalékra csökkentette az alapkamat szintjét hétfői ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Utoljára 2006 júniusában volt ennél alacsonyabb a kamatszint, az elemzők többsége szerint decemberben még egyszer csökkenhet a ráta.

A vártnak megfelelően 6,5 százalékra csökkentette az alapkamat szintjét hétfői ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Utoljára 2006 júniusában volt ennél alacsonyabb a kamatszint, az elemzők többsége szerint decemberben még egyszer csökkenhet a ráta.

50 bázisponttal 6,5 százalékra csökkentette az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa, ez a döntés megfelelt az elemzők várakozásainak. A forint viszonylagos stabilitása és a vártnál alacsonyabb infláció miatt várható volt, hogy ez lesz a döntés.

Az MNB-alapkamat alakulása 2000-2009


Az utóbbi hónapokban a jelek szerint ráállt a jegybank az 50 bázispontos lépésekre, július óta fokozatosan vágták vissza a rátát 8,5 százalékról a jelenlegi szintre. A szakemberek többsége decemberben még egy újabb 50 bázispontos enyhítésre számít, így ha nem jön közbe semmi, akkor 6 százalékon zárhatja az évet a kamat.

A hétfői döntésről délután három órakor sajtótájékoztatót tart Simor András, az MNB elnöke, az eseményről természetesen az mfor.hu is beszámol.

Figyelembe véve, hogy a vezető jegybankok részéről még hosszú időn keresztül nem számíthatunk az irányadó ráta emelésére, továbbra is nyitva áll az út az MNB előtt, hogy folytassa a monetáris lazítást és ezáltal közelítse a hazai kamatkörnyezetet a nyugat-európai és a régiós szinthez (Csehország alapkamat 1,25 százalékon, míg Lengyelországé 3,5 százalékon áll jelenleg) - olvasható az Equilor villámértékelésében.

Reálgazdasági szemszögből nézve további kamatcsökkentések lennének indokoltak a szakemberek szerint, hiszen a magyar kormány egy kényszerpályán mozogva, továbbra is pro-ciklikus gazdaságpolitikát folytat, azaz a költségvetési egyensúly fenntartása érdekében visszafogja az állami kiadásokat, ami nem segíti a gyorsabb kilábalást. Így a gazdaság és a vállalati szektor csak a monetáris oldalról jövő enyhítésre számíthat.

"Bár a jelenlegi piaci környezet igen kedvező és támogató még egy olyan gyengébb fundamentumokkal rendelkező ország számára is, mint Magyarország, a fenntarthatósággal kapcsolatban azonban igen sok a kockázati tényező, ezért várakozásaink szerint az alapkamat nem csökken 5,5 százalék alá 2010-ben sem" - emeli ki az MNB mai, 50 bázispontos kamatvágása kapcsán Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.


Hozzáteszi: "A következő fél év során nagyon valószínű, hogy az MNB igen óvatos lesz, 50 pontnál többet decemberben sem fog vágni, sőt az is lehet, hogy 25-ös sebességre kapcsol. A 2009. decemberi inflációs adat 5,5 százalék körüli lesz, ez az év egészére 4,2 százalék körüli átlagos értéket jelenthet. Jövő évre az átlag minden bizonnyal 4 százalék alatt lesz".

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.