2009. augusztus 28. 05:21

Úgy tűnik, mára a szélsőségek iránti kereslet is elült a fővárosi lakáspiacon, egyedül az igazán olcsó, használt lakások körében tapasztalnak némi mozgást a közvetítők, írja a Napi Gazdaság.

Kala Endréné, a Kala és Társa Ingatlanhasznosító Kft. társtulajdonosa szerint jelenleg csönd van a budai lakáspiacon, s az év vége felé haladva további keresletzuhanás várható. Az első és második negyedévben még nyélbe ütöttek több - főleg készpénzes - adásvételt, most azonban áll a forgalom. Míg tavaly-tavalyelőtt volt kereslet 18 millióig a használt lakásokra, ma 10 millió a határ - ilyen azonban nincs Budán -, illetve 40 millió fölött jelentkezik csekély érdeklődés. Előbbi kategóriát a fiatal családok vették volna, akik korábban többnyire banki hitellel vásároltak, most azonban hitel nincs.

Nemcsak hogy szigorodtak a kölcsönfelvételi feltételek, a létbizonytalanság mellett a bankok iránti bizalmatlanság is erősödött - állítja Kaláné, aki szerint a prémium kategória iránti kereslet is jócskán visszaesett a tavalyihoz képest, mivel eltűntek a piacról a külföldi és a hazai befektetők: ez utóbbiak is inkább kivárnak. Nem ítéli meg kedvezőbben az új lakóingatlanok szegmensét sem. Úgy látja, bár az év első felében a szocpol megvonásának hírére sorra gazdára találtak a kisebb új lakások, a most épülőkre nincs érdeklődő.

Kevésbé borúlátó Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője, aki úgy látja, minden árszegmensben - így a 10-20 millió forint közötti ingatlanok esetében is - van forgalom, bár jóval visszafogottabb a múlt év hasonló időszakához képest. Ugyanakkor, mint mondja: a prémium ingatlanokat sok esetben csak nagyon hosszú idő alatt lehet (vagy egyáltalán nem lehet) eladni. Példaként említ olyan, közel félmilliárdba kerülő villát, amely több mint négy éve vár vevőre. A drága ingatlanok körében hagyományosan jóval hosszabb volt mindig is az értékesítési idő, a vevők pedig napjainkban még válogatósabbak lettek. Vizsgálják például, hogy a későbbiek során forgalomképes lehet-e az adott ingatlan, alkalmas-e valamilyen gazdasági tevékenységre, illetve mérlegelik, nem olcsóbb-e a közvetlen környéken újat építeni egy telek megvásárlásával. Emellett ennél az árkategóriánál fontos szempont a fenntartási és az esetleg szükséges átalakítási költségek nagysága.


Az olcsóbb lakások piacán Murányi úgy tapasztalja, hogy a vevők - a támogatási rendszer átmeneti megszűnése miatt is - most inkább használt ingatlanban gondolkodnak. Bár az új építésű kisebb ingatlanokat is vinnék, a legtöbb esetben hiányzik a megfelelő önerő, ami nélkül ma már a bankok nem mennek bele a finanszírozásba. Murányi szerint változást hozhat, ha októbertől valóban életbe lép a kormány által tervezett támogatási rendszer az új építésű lakásokra. Mindezek ellenére továbbra is jelen vannak a piacon a hitelre vásárlók, bár arányuk a korábbi 80-ról 30 százalékra csökkent, és jellemző rájuk, hogy leginkább euró- és forintalapú konstrukciókat választanak, írja a Napi.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.