2017. október 10. 13:54

Szeptemberben 2,5 százalékos volt a 12 hónapos infláció, havi szinten pedig 0,1 százalékkal nőttek az árak. Az elemző szerint a pénzromlás alulmúlta a várakozásokat.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a 2,5 százalékos infláció minimális lassulást jelent augusztushoz képest, így a várakozásokat kicsit alulmúlja. A szeptemberi inflációt az idényáras élelmiszerek árának 4 százalékos csökkenése is lefelé húzta, illetve a szolgáltatásokon belül az üdülési szolgáltatások ára is mérséklődött” - tette hozzá. A tankönyvárak is lényeges csökkentek éves szinten.

A szakember idén decemberben 2,2 százalékos inflációra számít, az év egészében 2,3 százalék lehet az éves átlagos árnövekedés, jövőre pedig 3 százalék körül várható. Az infláció július óta bene van az MNB céltartományában, és előreláthatólag a 2-3 százalékos tartományban maradhat jövő év júniusáig, majd a jövő év második felében mozdulhat el 3 százalék fölé.

A jelenlegi adat azt erősíti meg, hogy az MNB fent fogja tartanai a jelenlegi laza monetáris politikáját a jövő él első feléig. Utána várható egy lassú, fokozatos szigorítás. Először a bankközi kamatok kezdhetnek el lassan elmozdulni a jegybanki alapkamat felé, így kamatemelés leghamarabb 2019-ben várható.
 
 
A szakember utalt arra, hogy egy új inflációs folyamat jelent meg világszinten. „Az infláció ugyanis korábban rendszerint felgyorsult, amikor élénkült a gazdaság a legtöbb országban, emellett nem voltak munkaerő-piaci problémák és nőttek a bérek. Most azonban más a helyzet. Az előbbi folyamatok adottak, de az infláció mégsem gyorsul. Ezen a téren a legnagyobb kérdés, hogy tartós lesz-e ez a folyamat vagy csak átmeneti” - fogalmazott a szakértő. Ha csak átmeneti lesz, akkor hamarosan felpöröghet az infláció világszerte, ezt pedig érdemes lenne megelőzni.
 
mfor.hu