TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2009. február 22. 16:54

Lakásvásárláskor sokan esnek abba a hibába, hogy elvarázsolja őket a környezet, vagy éppen a ház megkapó szépsége, és kevesebb figyelmet fordítanak a lakás elosztására, pedig a rossz elrendezés hosszú évekre megkeserítheti az otthoni életet – vagy éppen erősen kiürítheti a háztartás pénztárcáját. Vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az ingatlan elrendezését, mert még a legjobb utcákban is egészen meghökkentő megoldásokra lehet találni.

Annak, hogy egy egyébként jó adottságokkal rendelkező ingatlannak borzalmas az alaprajza, több oka is lehet. Az egyik – ami talán a leggyakrabban előfordul -, hogy anno a tervezéskor nagyvonalúan átléptek a funkcionalitás felett, és csak arra figyeltek, hogy darabra meglegyenek a szükséges helyiségek. Másik jellemző probléma, amikor a lakást leválasztották, és így alakult ki első látásra furcsa elrendezés, a harmadik pedig, amikor – ez főleg új építésű ingatlannál jelentkezik – a minél több eladható négyzetméter elérése miatt készültek izgalmas elrendezésű lakások.

Vegyük észre a hibákat

Hiába duruzsol lakásnézéskor a fülünkbe a kerti énekesmadár, és simogatja a nap bársonyosan a nappalit, érdemes józannak maradni, és eltöprengeni azokon a furcsaságokon, melyek az alaprajzhoz kapcsolódnak. Ehhez nem árt segítségül hívni a nyomtatott alaprajzot, mivel élőben nem biztos, hogy minden azonnal szemet szúr. Mik lehetnek a legjellemzőbb elrendezési hibák?

Klasszikus baki a berendezhetetlen, sokszög alakú nappali, vagy egyéb szoba. Ez elsőre még eredetinek is tűnhet, azonban biztosan állíthatjuk, hogy nehéz lesz majd megfelelő bútorokat találni, nem beszélve akkor, ha mindez ráadásul még a tetőtérben is található. Ugyanígy erős gondolkodásra késztethetnek a hosszú, cső alakú szobák – berendezni ugyan lehet, elférni benne nem -, a miniatűr félszobák (6-7m2), melyekbe jóindulattal befér ugyan egy dupla ágy, ám az ajtó becsukása után levegő nem sok fog maradni.

Szintén érdemes megfontolni az olyan lakások megvásárlását, ahol nagyon sok a kvázi kihasználhatatlan tér – például túl nagy előszoba, széles, de funkciótlan közlekedők, vagy éppen hatalmas, nem osztható a hall vagy a nappali, de a szobaszám kevés.

Furcsa kapcsolatok

Sokszor furcsán kapcsolódnak egymáshoz a különböző helyiségek – a konyhából nyíló fürdőszoba, vagy a kizárólag a gardróbon át megközelíthető háló később sok kellemetlenséget okozhat, de nem túlzottan kedvelt a vásárlók körében az sem, amikor a szobák egymásba nyílnak, így adott esetben a lakás egy pontjának eléréséhez minden helyiségen keresztül kell menni.

Az sem kifejezetten ideális – és több új építésű társasházban is látni ilyet, főleg a kisebb alapterületű ingatlanok esetén – hogy a bejárati ajtó egyből a nappaliba nyílik, mivel így kimarad egy hideg –és hangfogó helyiség, ráadásul a fogasokat, cipősszekrényt is a „nagyszobában” kell felállítani, ami nem minden esetben szerencsés. Másik véglet – ez pedig különösen régi bérházakban van így – hogy belépés után egyből a konyhába jutunk, ami csak azért kellemetlen, mert gyakori látogatók esetén itt állandó jelleggel rendet kell tartani.

Ha a konyha Amerikából jön...

Sokat vitatott téma az amerikai konyha, bár rendkívül elterjedt. Kétségtelenül helytakarékos megoldás, és alkalmat nyit arra, hogy a háziasszony, vagy éppen a főzőcskéző kedvű háziúr ne legyen hosszú órákra elszeparálva a családtól, ám itt is érvényes, hogy vagy rend van a konyharészben, vagy borzalmas az egész nappali összképe. Nem beszélve arról, hogy még a legnagyobb teljesítményű szagelszívók sem biztos, hogy meg tudnak birkózni a helyiségben keletkező illatokkal.


Az utóbbi időben egyre több vásárló kezdte el keresni a külön konyhás lakásokat, ami praktikus szempontok miatt azért is jó választás, mert számos olyan dolgot el l ehet benne süllyeszteni, ami a nappaliban nem lenne igazából esztétikus – főzőedények, evőeszközök, étkezési alapanyagok – illetve mégiscsak egy újabb, szeparált helyet biztosít.

Ha nem tetszik, persze – kellően vastag pénztárcával – mindent át lehet alakítani, de ismerve a lakásfelújítási költségeket, inkább érdemes elsőre olyan ingatlant keresni, ahol a helyiségek mérete és eloszlása legalább nagyjából megfelelő.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.