4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Lakásvásárláskor sokan esnek abba a hibába, hogy elvarázsolja őket a környezet, vagy éppen a ház megkapó szépsége, és kevesebb figyelmet fordítanak a lakás elosztására, pedig a rossz elrendezés hosszú évekre megkeserítheti az otthoni életet – vagy éppen erősen kiürítheti a háztartás pénztárcáját. Vásárlás előtt érdemes alaposan áttanulmányozni az ingatlan elrendezését, mert még a legjobb utcákban is egészen meghökkentő megoldásokra lehet találni.

Annak, hogy egy egyébként jó adottságokkal rendelkező ingatlannak borzalmas az alaprajza, több oka is lehet. Az egyik – ami talán a leggyakrabban előfordul -, hogy anno a tervezéskor nagyvonalúan átléptek a funkcionalitás felett, és csak arra figyeltek, hogy darabra meglegyenek a szükséges helyiségek. Másik jellemző probléma, amikor a lakást leválasztották, és így alakult ki első látásra furcsa elrendezés, a harmadik pedig, amikor – ez főleg új építésű ingatlannál jelentkezik – a minél több eladható négyzetméter elérése miatt készültek izgalmas elrendezésű lakások.

Vegyük észre a hibákat

Hiába duruzsol lakásnézéskor a fülünkbe a kerti énekesmadár, és simogatja a nap bársonyosan a nappalit, érdemes józannak maradni, és eltöprengeni azokon a furcsaságokon, melyek az alaprajzhoz kapcsolódnak. Ehhez nem árt segítségül hívni a nyomtatott alaprajzot, mivel élőben nem biztos, hogy minden azonnal szemet szúr. Mik lehetnek a legjellemzőbb elrendezési hibák?

Klasszikus baki a berendezhetetlen, sokszög alakú nappali, vagy egyéb szoba. Ez elsőre még eredetinek is tűnhet, azonban biztosan állíthatjuk, hogy nehéz lesz majd megfelelő bútorokat találni, nem beszélve akkor, ha mindez ráadásul még a tetőtérben is található. Ugyanígy erős gondolkodásra késztethetnek a hosszú, cső alakú szobák – berendezni ugyan lehet, elférni benne nem -, a miniatűr félszobák (6-7m2), melyekbe jóindulattal befér ugyan egy dupla ágy, ám az ajtó becsukása után levegő nem sok fog maradni.

Szintén érdemes megfontolni az olyan lakások megvásárlását, ahol nagyon sok a kvázi kihasználhatatlan tér – például túl nagy előszoba, széles, de funkciótlan közlekedők, vagy éppen hatalmas, nem osztható a hall vagy a nappali, de a szobaszám kevés.

Furcsa kapcsolatok

Sokszor furcsán kapcsolódnak egymáshoz a különböző helyiségek – a konyhából nyíló fürdőszoba, vagy a kizárólag a gardróbon át megközelíthető háló később sok kellemetlenséget okozhat, de nem túlzottan kedvelt a vásárlók körében az sem, amikor a szobák egymásba nyílnak, így adott esetben a lakás egy pontjának eléréséhez minden helyiségen keresztül kell menni.

Az sem kifejezetten ideális – és több új építésű társasházban is látni ilyet, főleg a kisebb alapterületű ingatlanok esetén – hogy a bejárati ajtó egyből a nappaliba nyílik, mivel így kimarad egy hideg –és hangfogó helyiség, ráadásul a fogasokat, cipősszekrényt is a „nagyszobában” kell felállítani, ami nem minden esetben szerencsés. Másik véglet – ez pedig különösen régi bérházakban van így – hogy belépés után egyből a konyhába jutunk, ami csak azért kellemetlen, mert gyakori látogatók esetén itt állandó jelleggel rendet kell tartani.

Ha a konyha Amerikából jön...

Sokat vitatott téma az amerikai konyha, bár rendkívül elterjedt. Kétségtelenül helytakarékos megoldás, és alkalmat nyit arra, hogy a háziasszony, vagy éppen a főzőcskéző kedvű háziúr ne legyen hosszú órákra elszeparálva a családtól, ám itt is érvényes, hogy vagy rend van a konyharészben, vagy borzalmas az egész nappali összképe. Nem beszélve arról, hogy még a legnagyobb teljesítményű szagelszívók sem biztos, hogy meg tudnak birkózni a helyiségben keletkező illatokkal.


Az utóbbi időben egyre több vásárló kezdte el keresni a külön konyhás lakásokat, ami praktikus szempontok miatt azért is jó választás, mert számos olyan dolgot el l ehet benne süllyeszteni, ami a nappaliban nem lenne igazából esztétikus – főzőedények, evőeszközök, étkezési alapanyagok – illetve mégiscsak egy újabb, szeparált helyet biztosít.

Ha nem tetszik, persze – kellően vastag pénztárcával – mindent át lehet alakítani, de ismerve a lakásfelújítási költségeket, inkább érdemes elsőre olyan ingatlant keresni, ahol a helyiségek mérete és eloszlása legalább nagyjából megfelelő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!