<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A Gazprom orosz állami földgázipari óriásvállalatnak az eredeti határidőnél két hónappal később, szeptember közepéig van ideje válaszolni az Európai Unió trösztellenes eljárása során megfogalmazott vádakra - derült ki a vállalat közleményéből.

A határidő kitolását a Gazprom kérte, hogy több ideje legyen felkészülni. Ricardo Cardoso, a bizottság szóvivője e-mailben közölte a Reuters hírügynökséggel: a Gazprom az anyagok tanulmányozása és fordítása miatt kérte, hogy módosítsák az eredetileg 12 hetes, júliusban lejáró határidőt.

Ha a bizottság vádjai bizonyítást nyernek, akkor a 2013-ban 356 milliárd dolláros forgalmat lebonyolító cégre az Európai Bizottság a cég bevételeinek akár 10 százalékát elérő bírságot is kiszabhat.

Az Európai Bizottság április 22-én jelentette be: trösztellenes eljárást indított a Gazprom ellen, mert úgy ítéli meg, hogy a cég nyolc tagállamban visszaél piaci erőfölényével. A bizottság szerint az orosz vállalat területi korlátozások révén felosztotta a piacot, öt tagállamban tisztességtelen, indokolatlanul magas árakat szabott, valamint piaci erejével visszaélve előnyöket, kötelezettségvállalásokat kért egyes tagállamoktól. Három ország, Magyarország, Csehország és Szlovákia esetében a bizottság megalapozottnak látja a gyanút, hogy a Gazprom a piac felosztásával, a földgáz továbbadásának tilalmával, határokon átnyúló áramlásának megakadályozásával gátolja a piaci versenyt, szembemenve az uniós jogszabályokkal.

A Gazprom megalapozatlannak tartja az Európai Bizottság kifogásait és fellebbezni fog. Az orosz óriáscég sajtóközleményében hangsúlyozza, hogy szigorúan betart minden nemzetközi jogi szabályozást és azon országok törvényeit is, ahol tevékenykedik. Az EU piacán érvényesített gázárképzési elvei pedig megfelelnek a piac többi szereplője, a termelők és exportőrök által alkalmazottaknak.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.