2018. február 5. 10:01

Az eredetileg kitűzött vasárnapi időpontra nem sikerült lezárnia a koalíciós tárgyalásokat a CDU-nak és az SPD-nek. A német tőzsde is érzi a bizonytalanságot.

A pénteki gyenge amerikai zárás után kérdéses volt, merre indulnak tovább az európai tőzsdék. A német piac a nyitást követően mínuszba került. Ez részben a sikertelen koalíciós tárgyalásoknak is betudható.

Nem sikerült ugyanis minden nézeteltérést rendezni, így hétfőn folytatódnak a koalíciós tárgyalások az Angela Merkel német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU), bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Martin Schulz elnöksége alatt álló Német Szociáldemokrata Párt (SPD) között - mondták el a tárgyalások résztvevői a dpa német hírügynökségnek vasárnap este, amit az MTI idézett.
 

A pártok eredeti célja az volt, hogy vasárnap lezárják a tárgyalási szakaszt. Hétfőn valószínűleg nem csak a hivatalos koalíciós megállapodást fogalmazzák majd meg, de tovább folytatódnak a megbeszélések azokról a kérdésekről, amelyekről eddig nem sikerült megegyezésre jutni.

Az SPD főtitkára is elismerte, hogy hiába vannak kérdések, amelyekben egyezségre jutottak, ha más pontokban még túl távol vannak az álláspontok. Az elmúlt hét folyamán számos párttisztségviselő figyelmeztetett, hogy a tárgyalások elhúzódhatnak a munkaügy és az egészségügy körüli viták miatt. Merkel is azt nyilatkozta, hogy nem lesz könnyű lezárni az egyeztetéseket.

Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val. Ezt a szavazást márciusban rendezhetik meg, és sikere esetén húsvét körül létrejöhet az új német szövetségi kormány. Németországban a szeptemberi választások óta nincs új kormány, és közvélemény-kutatások szerint emiatt egyre nő a feszültség a szavazók körében. Az SPD támogatottsága 18-19 százalék közé esett a szeptemberi választásokon elért, egyébként is történelmi mélypontot jelentő 20,5 százalék óta. A politikai kötélhúzás a CDU/CSU népszerűségét is megtépázta.
 
 
A német tőzsde legfontosabb indexe a Dax, a hétfői nyitást követően lefele mozdult. Fél 10-kor közel 170 pontos veszteséget mutatott az index. Igaz onnan sikerült felfele indulni, és a veszteség jelentős részét ledolgozni. A további mozgásokra a belpolitikai hírek mellett döntő hatással lesz az is, hogy a tengerentúli piacok a múlt heti zuhanást követően tudnak-e emelkedni, vagy tovább tart Amerikában a korrekció. Amennyiben a Wall Street hétfőn is mínuszban kezdene, úgy szinte biztos, hogy az európai, így a német börze indexe is gyengülni fog.
 
mfor.hu