TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Növekvő ellenállásba ütközik a BP brit olajtársaság líbiai partoknál heteken belül kezdődő fúrásának terve, európai politikusok fúrási moratóriumot szorgalmaznak.

Stefania Prestigiacomo olasz környezetvédelmi miniszter szerint a Deepwater Horizon mexikói-öbölbeli katasztrófáját követően a mélytengeri fúrásokra hirdetett moratórium lenne a megfelelő lépés. Az olasz tárcavezető véleményét a mediterrán térség 21 országa is osztja.

Prestigiacomo a The Financial Times című üzleti napilaphoz eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy a BP fúrási tervei "fokozzák az aggodalmakat".

Günther Oettinger uniós energiaügyi biztos korábbi javaslatára utalva az olasz politikus megjegyezte: a veszély lehetőségét magában hordozó fúrások tekintetében a moratórium lehet a helyes döntés, hogy Európa időt nyerjen egy új stratégia kialakítására a Földközi-tengert érintően, különösen az amerikai olajkatasztrófa fényében.

A BP megerősítette, hogy Líbia partjainál megkezdte az előkészületeket a fúráshoz, amely 200 méterrel mélyebbre hatol majd, mint a Mexikói-öbölben a Deepwater Horizon.

A fúrások helyszínéül szolgáló öböl 500 kilométerre fekszik az olasz és máltai vizektől, az olajtársaság projektje így aggodalommal tölti el a térségbeli országokat.

A BP szerint azonban szó sincs moratóriumról, Olaszország pedig maga is jóváhagyott feltárásokat, köztük mélytengeri fúrásokat is. Franco Frattini olasz külügyminiszter a múlt héten jelezte: a líbiai fúrásokkal a mediterrán uniónak kell foglalkoznia.

Szakértők szerint egy esetleges katasztrófa esetén azonban kérdéses lenne, hogy a mediterrán államok képesek-e megbirkózni a helyzettel. Az ENSZ tengerszennyezések kezelésével foglalkozó, és Máltán működő ügynöksége szerint Líbia jelenleg nem rendelkezik katasztrófa-elhárítási tervvel, de dolgozik rajta, és megvannak az elhárításhoz szükséges eszközeik. A térségben több országról azonban nem mondható el ez.

Olaszországban is aggodalmak merültek fel, mert vélemények szerint a költségvetési megtakarítások rontottak Európa egykor legjobb elhárítási rendszerének minőségén.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.