2p

Növekvő ellenállásba ütközik a BP brit olajtársaság líbiai partoknál heteken belül kezdődő fúrásának terve, európai politikusok fúrási moratóriumot szorgalmaznak.

Stefania Prestigiacomo olasz környezetvédelmi miniszter szerint a Deepwater Horizon mexikói-öbölbeli katasztrófáját követően a mélytengeri fúrásokra hirdetett moratórium lenne a megfelelő lépés. Az olasz tárcavezető véleményét a mediterrán térség 21 országa is osztja.

Prestigiacomo a The Financial Times című üzleti napilaphoz eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy a BP fúrási tervei "fokozzák az aggodalmakat".

Günther Oettinger uniós energiaügyi biztos korábbi javaslatára utalva az olasz politikus megjegyezte: a veszély lehetőségét magában hordozó fúrások tekintetében a moratórium lehet a helyes döntés, hogy Európa időt nyerjen egy új stratégia kialakítására a Földközi-tengert érintően, különösen az amerikai olajkatasztrófa fényében.

A BP megerősítette, hogy Líbia partjainál megkezdte az előkészületeket a fúráshoz, amely 200 méterrel mélyebbre hatol majd, mint a Mexikói-öbölben a Deepwater Horizon.

A fúrások helyszínéül szolgáló öböl 500 kilométerre fekszik az olasz és máltai vizektől, az olajtársaság projektje így aggodalommal tölti el a térségbeli országokat.

A BP szerint azonban szó sincs moratóriumról, Olaszország pedig maga is jóváhagyott feltárásokat, köztük mélytengeri fúrásokat is. Franco Frattini olasz külügyminiszter a múlt héten jelezte: a líbiai fúrásokkal a mediterrán uniónak kell foglalkoznia.

Szakértők szerint egy esetleges katasztrófa esetén azonban kérdéses lenne, hogy a mediterrán államok képesek-e megbirkózni a helyzettel. Az ENSZ tengerszennyezések kezelésével foglalkozó, és Máltán működő ügynöksége szerint Líbia jelenleg nem rendelkezik katasztrófa-elhárítási tervvel, de dolgozik rajta, és megvannak az elhárításhoz szükséges eszközeik. A térségben több országról azonban nem mondható el ez.

Olaszországban is aggodalmak merültek fel, mert vélemények szerint a költségvetési megtakarítások rontottak Európa egykor legjobb elhárítási rendszerének minőségén.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!