<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az ötödik egymást követő hetet zárták veszteséggel a New York-i értéktőzsde vezető mutatói. A hét közben megindult esés pénteken is folytatódott, miután újabb kedvezőtlen munkaerőpiaci adatok láttak napvilágot.

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 97,29 ponttal, vagyis 0,79 százalékkal 12151,26 pontra esett. Az S&P 500-as mutató 12,78 ponttal, vagyis 0,97 százalékkal 1300,16 pontra csökkent. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 40,53 ponttal, 1,46 százalékkal 2732,78 pontra zuhant.

Az esést a csalódást okozó foglalkoztatási adatok váltották ki. A nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak számának májusi növekedése messze elmaradt az elemzői várakozásoktól, a munkanélküliségi ráta pedig a várt csökkenés helyett emelkedett.

Az amerikai gazdasági növekedés kilátásait beárnyékoló makrogazdasági adatok hosszú sorozata után a pénteken közzétett foglalkoztatási adatok hidegzuhanyként érték a piacokat, és nemcsak a tőzsdeindexeket terhelték meg, hanem a dollár árfolyamát is a mélybe nyomták a főbb devizákkal szemben.

Később enyhítette a befektetői bizalmatlanságot az amerikai szolgáltató szektorok teljesítményének növekedését mutató májusi adat. A felfelé korrigáló olajárakkal párhuzamosan emelkedő energiaipari részvények, valamint az elmúlt napok veszteségeit kiaknázó felvásárlásnak köszönhetően javuló pénzügyi papírok segítettek mérsékelni az árfolyam indexek esését.

A vállalati hírek közül említést érdemel a Wal-Mart bejelentése, mely 15 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot hirdetett pénteken. Ennek hatására a világ legnagyobb kiskereskedelmi láncának részvénye az erősödő papírok közé került, igaz csak minimális, 0,2 százalékos emelkedést ért el.

Csütörtök este jelentette be a Groupon (internetes vásárlói közösség), majd pénteken a Pandora (online zenei adatbázis, rádió) az új részvénykibocsátását. Előbbi kapcsán az is napvilágot látott, hogy a kereskedés során az un. tickerkódja GRPN lesz.

Szintén pénteki hír, hogy a Fiat megvásárolta a még állami kézben lévő Chrysler részvényeket. Az autógyártó papírjai a 2008-as válságot követő állami mentőcsomaggal kerültek állami kézbe, a mentőakció pénzügyi eredménye 1,3 milliárd dollár veszteséggel zárult.

MTI/mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.