TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Pénteken Budapesten tanácskoztak a régió jegybankjainak képviselői, akik arról állapodtak meg, hogy kiterjesztik együttműködésüket. Az elemzők szerint jó irányban mentek el az országok az egyre szorosabb összefogással, de egyelőre hiányolják a konkrétumokat a megállapodásból.

Egyelőre csak arról döntöttek a környező országok nemzeti bankjai Budapesten, hogy kiterjesztik eddigi együttműködésüket, konkrét lépésekről azonban még nem esett szó. Az MTI által megkérdezett elemzők szerint a lépés pozitív, de egyelőre hiányoznak a konkrétumok a megállapodásból.

Pénteken Budapesten tartotta munkaértekezletét a régió hat nemzeti bankja, a jegybankok képviselői megállapodtak abban, hogy kiterjesztik együttműködésüket annak érdekében, hogy tovább erősítsék a régión belüli makroprudenciális felügyeletet - olvasható a Magyar Nemzeti Bank által kiadott közleményben.

A szlovén, a cseh, a magyar, a lengyel, a szlovák és az osztrák jegybank elnöke emellett megállapodott arról, hogy fokozottan figyelemmel kísérik egymás pénzügyi rendszerét. A tanácskozás résztvevői megtárgyalták a pénzügyi krízis közép-európai gazdaságokra gyakorolt hatásait, illetve áttekintették a résztvevő országok válságra adott különféle válaszait is.

Kondrát Zsolt, az MKB elemzője hiányolta a konkrétumokat a közleményből, különösen az elmúlt hetek közös nyilatkozataira tekintettel kevesellte az együttműködésre vonatkozó megjegyzéseket. A szakember az MTI kérdésére nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jegybankok elnökeinek eltérő véleménye miatt nem történtek konkrétabb lépések.

Ugyancsak szűkszavúnak nevezte a közleményt Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Pozitívumként értékelte ugyanakkor, hogy a jegybankok tovább mélyítik együttműködésüket, ami véleménye szerint elsősorban az információáramlásra, kommunikációra vonatkozik és abban nyújt segítséget: ha bármelyik országban probléma lenne, arra időben felkészülhessenek a régió jegybankjai.


Emlékeztetett rá, hogy az osztrák, a szlovén és a szlovák központi bank "kilóg a sorból", mivel az eurózóna tagja, a magyar, a cseh, és a lengyel jegybank pedig éppen a jövő héten készül kamatdöntésre, egymástól eltérő módon. A magyar és a cseh alapkamat vélhetően nem változik, míg a lengyel központi bank a várakozások szerint kamatot csökkent - mondta Suppan az MTI-nek.

A megjelent közleményt lehet, hogy a piac is szűkszavúnak értékelte, ugyanis a kiadása után kicsit gyengült a forint az euróval szemben, ismét kicsivel 300 forint fölé drágult a közös európai valuta.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.