2009. szeptember 24. 10:11

Bár még mindig a világ élvonalában található – legalábbis drágaságát tekintve – a Váci utca, a hazai vásárlók jó részének sokáig elérhetetlen bevásárlóutca egyre több és keményebb versenytársat kap itthoni pályán, és már ott lakni sem feltétlenül jelent kiemelt presztízst. Hova lett a csillogás?

A kereskedelmi piac elmúlt években látható látványos átrendeződése nem kímélte a főváros egyik ékkövét, a Váci utcát sem. Noha a rendszerváltás előtti állapotok, amikor a hazai közönség többsége akkori anyagi helyzete miatt leginkább a kirakatokat tudta csak csodálni már a múlté, azonban a terület még ma is sok esetben a külföldi vásárlók terepe, az exkluzivitás egy része azonban már tovatűnt, nincs már dollárbolt, vagy éppen elérhetetlen luxusholmikat kínáló üzletek sokasága, ahova az egyszeri vásárló betenni sem merte a lábát.

Teret nyert a középszer

Végigsétálva a régi Váci utcán – ahova a turistaforgalom döntő része koncentrálódik – manapság leginkább szuvenír boltokba, gyorséttermekbe illetve sokszor középkategóriás ruházati boltokba lehet botlani – az igazán prémium márkák egyre inkább az Andrássy utat választják. A sokszor meglehetősen középszerű kínálaton szinte az utolsó pillanatban segített a közelmúltban megvalósított Fashion Street projekt, ami legalább részben visszaadja a környék exkluzivitását. Beszédes jel volt mindenesetre, hogy nagyon sokáig a méltán híres Luxus áruházat sem sikerült különösebb élettel megtölteni.


"Nagy szerencséje a Váci utcának, hogy közel a Duna-korzó, az elegáns hotelek, és járótávolságra nem nagyon van komolyabb bevásárlóközpont, érdekes jelenség azonban az, hogy a déli oldalon, az Erzsébet híd túloldalán már messze nem tudott hasonló milliő kialakulni, mint a tradicionális bevásárlórészen" – mondta az mfor.hu kérdésre egy retail piaccal foglalkozó elemző.

Kopogtat a konkurencia

Noha kínálatában más közép-európai fővárosok sétálóutcája sem feltétlenül színvonalasabb - Prágában például mióta a Vencel tér közvetlen közelében felépült egy hatalmas bevásárlóközpont - jelentős elszívó erőként működik a hagyományos bevásárló utcás üzletekhez képest.

Tovább erősítheti az aggodalmat az, hogy a Belváros szíve program keretében megvalósuló új, és ráadásul elég hosszú sétálóutca nemcsak potenciális vásárlókat, hanem bérlőket is elszívhat a Váci utcából és közvetlen környékéről, ahonnan az utóbbi időben elég sok turistaátverős vendéglátó-ipari egység történetéről is lehetett olvasni.

Bár egyelőre viszonylag kevés hírt hallani leendő nagynevű bérlőkről, szinte biztosra vehető, hogy a – most még – sokszor megfizethető áron kínált üzlethelyiségek előbb-utóbb bérlőre találnak, és talán egyedüliként a fővárosban az árak rövidtávú emelkedése sem kizárt.

Megfizethetőbbé váltak a lakások

Párhuzamosan a fővárosi vásárlói preferenciák megváltozásával – és talán a régi dicsőség halványulásával – már nem feltétlenül elit a Váci utcában lakni, vagy ott lakással rendelkezni. Noha a kínálatban szereplő ingatlanok négyzetméterára még mindig 450-600.000 forint körül mozog, a kereslet mintha halványabb lenne, sőt előfordulnak ennél jóval olcsóbb ajánlatok is, akár még 330.000 forintos négyzetméterenkénti ár környékén is.

A bérleti piacon is jelentősen átalakult a kínálat: még mindig vannak ugyan félmillió forint feletti havi díjért kínált lakások, ám lassan itt is megjelenik az átlagember számára is fogyasztható árszínvonal: 150 ezer forint környékén 80-90 m2-es ingatlanokat is lehet már bérelni.


Az árak a közeljövőben tovább moderálódhatnak, hiszen a rövidesen megvalósuló Belváros Szíve - ha jól sikerül - nemcsak az üzleti, hanem a lakáspiacon is éreztetheti majd hatását - nagyjából ugyanannyi potenciális bérlőnek és vásárlónak sokkal nagyobb kiterjedésű "elit" terület áll majd rendelkezésére, és a környéket sokáig részben eltartó külföldi bérlők is kedvezőbb alkupozíciókból tárgyalhatnak majd - pláne a gazdasági válság idején.