2009. szeptember 24. 10:11

Bár még mindig a világ élvonalában található – legalábbis drágaságát tekintve – a Váci utca, a hazai vásárlók jó részének sokáig elérhetetlen bevásárlóutca egyre több és keményebb versenytársat kap itthoni pályán, és már ott lakni sem feltétlenül jelent kiemelt presztízst. Hova lett a csillogás?

A kereskedelmi piac elmúlt években látható látványos átrendeződése nem kímélte a főváros egyik ékkövét, a Váci utcát sem. Noha a rendszerváltás előtti állapotok, amikor a hazai közönség többsége akkori anyagi helyzete miatt leginkább a kirakatokat tudta csak csodálni már a múlté, azonban a terület még ma is sok esetben a külföldi vásárlók terepe, az exkluzivitás egy része azonban már tovatűnt, nincs már dollárbolt, vagy éppen elérhetetlen luxusholmikat kínáló üzletek sokasága, ahova az egyszeri vásárló betenni sem merte a lábát.

Teret nyert a középszer

Végigsétálva a régi Váci utcán – ahova a turistaforgalom döntő része koncentrálódik – manapság leginkább szuvenír boltokba, gyorséttermekbe illetve sokszor középkategóriás ruházati boltokba lehet botlani – az igazán prémium márkák egyre inkább az Andrássy utat választják. A sokszor meglehetősen középszerű kínálaton szinte az utolsó pillanatban segített a közelmúltban megvalósított Fashion Street projekt, ami legalább részben visszaadja a környék exkluzivitását. Beszédes jel volt mindenesetre, hogy nagyon sokáig a méltán híres Luxus áruházat sem sikerült különösebb élettel megtölteni.


"Nagy szerencséje a Váci utcának, hogy közel a Duna-korzó, az elegáns hotelek, és járótávolságra nem nagyon van komolyabb bevásárlóközpont, érdekes jelenség azonban az, hogy a déli oldalon, az Erzsébet híd túloldalán már messze nem tudott hasonló milliő kialakulni, mint a tradicionális bevásárlórészen" – mondta az mfor.hu kérdésre egy retail piaccal foglalkozó elemző.

Kopogtat a konkurencia

Noha kínálatában más közép-európai fővárosok sétálóutcája sem feltétlenül színvonalasabb - Prágában például mióta a Vencel tér közvetlen közelében felépült egy hatalmas bevásárlóközpont - jelentős elszívó erőként működik a hagyományos bevásárló utcás üzletekhez képest.

Tovább erősítheti az aggodalmat az, hogy a Belváros szíve program keretében megvalósuló új, és ráadásul elég hosszú sétálóutca nemcsak potenciális vásárlókat, hanem bérlőket is elszívhat a Váci utcából és közvetlen környékéről, ahonnan az utóbbi időben elég sok turistaátverős vendéglátó-ipari egység történetéről is lehetett olvasni.

Bár egyelőre viszonylag kevés hírt hallani leendő nagynevű bérlőkről, szinte biztosra vehető, hogy a – most még – sokszor megfizethető áron kínált üzlethelyiségek előbb-utóbb bérlőre találnak, és talán egyedüliként a fővárosban az árak rövidtávú emelkedése sem kizárt.

Megfizethetőbbé váltak a lakások

Párhuzamosan a fővárosi vásárlói preferenciák megváltozásával – és talán a régi dicsőség halványulásával – már nem feltétlenül elit a Váci utcában lakni, vagy ott lakással rendelkezni. Noha a kínálatban szereplő ingatlanok négyzetméterára még mindig 450-600.000 forint körül mozog, a kereslet mintha halványabb lenne, sőt előfordulnak ennél jóval olcsóbb ajánlatok is, akár még 330.000 forintos négyzetméterenkénti ár környékén is.

A bérleti piacon is jelentősen átalakult a kínálat: még mindig vannak ugyan félmillió forint feletti havi díjért kínált lakások, ám lassan itt is megjelenik az átlagember számára is fogyasztható árszínvonal: 150 ezer forint környékén 80-90 m2-es ingatlanokat is lehet már bérelni.


Az árak a közeljövőben tovább moderálódhatnak, hiszen a rövidesen megvalósuló Belváros Szíve - ha jól sikerül - nemcsak az üzleti, hanem a lakáspiacon is éreztetheti majd hatását - nagyjából ugyanannyi potenciális bérlőnek és vásárlónak sokkal nagyobb kiterjedésű "elit" terület áll majd rendelkezésére, és a környéket sokáig részben eltartó külföldi bérlők is kedvezőbb alkupozíciókból tárgyalhatnak majd - pláne a gazdasági válság idején.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.