2007. szeptember 19. 12:44

A tegnapi csupa örömteli adattal szemben ma jóval árnyaltabb a kép.

A tegnapi csupa örömteli adattal szemben ma jóval árnyaltabb a kép.

Miközben kedden a Lehman jelentése azt mutatta, hogy nincs komoly gond a bankszektorban, a mai Morgan Stanley eredmény már némi bizonytalanságot sugall. A pénzügyi óriás elmaradt a bázisidőszaktól, illetve az elemzői konszenzust sem hozta. A cég a harmadik negyedévben részvényenként 1,38 dolláros nyereséget ért el, összességében pedig 1,47 milliárdot. Ez 7 százalékkal gyengébb, mint a tavalyi 1,5 dolláros eredmény. Ráadásul az elemzői várakozások igen vérmesek, 1,55 dollár/részvényről szóltak, amit nem sikerült megközelíteni.

Lehangoló volt az újlakás építési adat is, amely 2,6 százalékkal esett vissza. Az ingatlan és az építőipar problémái ugyanakkor úgy tűnik senkit nem lepnek meg, noha ilyen gyenge számokat 12 éve nem jegyeztek fel.

Ellensúlyozta ugyanis a fenti adatokat a mai inflációs adat, a fogyasztói árak némi meglepetésre 0,1 százalékkal visszaestek. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 0,2 százalék volt. A Dow Jones Newswires által megkérdezett elemzők augusztusban stagnáló fogyasztói árindexre számítottak a júliusi 0,1 százalékos növekedést követően. (Június: + 0,2 százalék.) Előrejelzésük szerint az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított augusztusi magindex 0,2 százalékkal nőtt, miután júliusban és júniusban is 0,2 százalékkal emelkedett.

Mindez jelzésértékű a piaci szereplők számára, így ugyanis további kamatcsökkentések előtt nyílhat meg a lehetőség. Néhány lemaradó ágazat (pl. ingatlan) mellett tovább zakatolhat az amerikai gazdaság, illetve töretlenül fejlődhetnek a legnagyobb vállalatok.

Az adatokat az európai piacokhoz hasonlóan reagálta le a magyar tőzsde, a kedvező fogyasztói árak hatására némi emelkedést mutatott a Bux. Az index 14,45-kor 510 pont pluszban van.

Érdekes, hogy a Fed kamatcsökkentést mennyire eltérően ítélik meg a szakértők. Az amerikai gazdaság recesszióba süllyedésének egyharmados esélyét ismerte el a Federal Reserve a váratlanul nagymértékű kamatcsökkentéssel, áll a Moody's Investors Service Londonban kiadott első gyorselemzésében. Más londoni elemzések - melyeket az MTI idéz - szerint további Fed-kamatcsökkentés várható még az idén.

A Moody's értékelése szerint a Fed által ritkán alkalmazott fél százalékpontos kamatcsökkentés és a diszkontkamatláb egyidejű csökkentése arra mutat, hogy a jegybank "rendkívüli lépésekre is kész" a bizalom erősítése és a likviditás helyreállítása végett. A nemzetközi hitelminősítő szerint a remény most az, hogy az agresszív kamatcsökkentés "sokkja" lehetővé teszi az ésszerűen árazott hitelkínálat újbóli megjelenését a pénzügyileg rendben lévő kölcsönfelvevők számára. A cég hozzáteszi: az amerikai gazdaságnak "rendkívüli változásra van szüksége ahhoz", hogy a lakóingatlan-eladásokat stabilizálni lehessen.

A Fed-kamatcsökkentésről szerdán kiadott új londoni Moody's-elemzés szerint a csökkentés mértéke jelzi, hogy a Federal Reserve egyetért az egy éven belüli amerikai recessziónak átlagosan 32 százalékos esélyt adó piaci konszenzussal. A Moody's maga egyébként ennél is borúlátóbb: a hitelminősítő rendszeres globális hitelfolyamat-elemzéseinek egyik múlt heti összeállítása szerint a ház most 40 százalékosra becsüli az amerikai recesszió esélyét.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének szerdai elemzése szerint a Fed-kamatcsökkentéshez fűzött közleményből ugyan nem tűnik ki erőteljes pénzügypolitikai hajlam egyik irányban sem, és azzal, hogy a FOMC a nagymértékű csökkentéssel potenciálisan a fejlemények elé került, a testület megteremtette a feltételeit annak, hogy a keddi kamatdöntéssel letudja az enyhítést. Ez a forgatókönyv azonban csak akkor érvényes, ha az október 31-éig esedékes amerikai makroadatok és pénzügyi fejlemények meglehetősen kedvezőek lesznek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.