2017. január 26. 14:20

A török líra zuhanórepülésben van, ez pedig a forint árfolyamát is negatív irányba tolta.

A nemzetközi devizapiac egyik főszereplője manapság a török líra, amely a múlt év vége óta 8-9 százalékkal gyengült az amerikai dollárral szemben. A líragyengülés oka, hogy a török gazdaság gyengélkedik. Eleve magas az infláció, ráadásul az egyre gyengébb líra még rátesz egy lapáttal az inflációra. Emellett jelentős a külső finanszírozási igénye a török gazdaságnak. Összességében az infláció miatt nincs nagy reálhozam, és könnyű spekulálni a líra ellen.
 
Zuhan a török líra (Kurdish Daily News)
 
A lírazuhanás a feltörekvő piaci devizáknak, így a forintnak sem kedvez. Az amerikai kamatemelési várakozások szintén gyengítik a feltörekvő piaci devizákat. Az is segíti a forintgyengülést, hogy a magyar jegybank szorítja ki a három hónapos betéteket. Ez pedig monetáris lazítást jelent, anélkül, hogy az alapkamathoz hozzányúlna az MNB.
 
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint bár a forint gyengült, de az euró árfolyama egyelőre a 305 és 312 forintos sávban maradt. Ha esetleg a 312-es szint elesik, akkor a következő fontos szintet a 315 forintos árfolyam jelenti.
 
mfor.hu 

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!