2017. január 26. 14:20

A török líra zuhanórepülésben van, ez pedig a forint árfolyamát is negatív irányba tolta.

A nemzetközi devizapiac egyik főszereplője manapság a török líra, amely a múlt év vége óta 8-9 százalékkal gyengült az amerikai dollárral szemben. A líragyengülés oka, hogy a török gazdaság gyengélkedik. Eleve magas az infláció, ráadásul az egyre gyengébb líra még rátesz egy lapáttal az inflációra. Emellett jelentős a külső finanszírozási igénye a török gazdaságnak. Összességében az infláció miatt nincs nagy reálhozam, és könnyű spekulálni a líra ellen.
 
Zuhan a török líra (Kurdish Daily News)
 
A lírazuhanás a feltörekvő piaci devizáknak, így a forintnak sem kedvez. Az amerikai kamatemelési várakozások szintén gyengítik a feltörekvő piaci devizákat. Az is segíti a forintgyengülést, hogy a magyar jegybank szorítja ki a három hónapos betéteket. Ez pedig monetáris lazítást jelent, anélkül, hogy az alapkamathoz hozzányúlna az MNB.
 
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint bár a forint gyengült, de az euró árfolyama egyelőre a 305 és 312 forintos sávban maradt. Ha esetleg a 312-es szint elesik, akkor a következő fontos szintet a 315 forintos árfolyam jelenti.
 
mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.